Трите лица и метаморфозите на Реджеп Ердоган през годините

Той започна като реформатор, а после…
Обновена: 23 юни 2018 20:13 | 23 юни 2018 20:12, Елка Василева
40
Трите лица и метаморфозите на Реджеп Ердоган през годините
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Ердоган започна политическата си кариера като реформатор. Но после дойде оскърблението. Дойче веле цитира изказвания на Ердоган, които скицират метаморфозите му през годините.

Критиците му го наричат хладнокръвен автократ. И виждат в него един президент, който дръзко разширява властта си. Който безкомпромисно хвърля противниците си в затвора, обявявайки ги за "терористи".

Съвсем друг беше имиджът на Ердоган след избирането му за министър-председател на Турция през 2003 година - тогава той бе смятан за реформатор и носител на надежда. Веднага след изборната си победа Ердоган се зае със задачата да приближи страната си към ЕС: бореше се срещу корупцията, отмени смъртното наказание, подсили гражданските права и правата на кюрдите и започна да модернизира турската икономика.

Това негово изявление от 2004 година показва колко целеустремено върви тогавашният Ердоган по пътя към ЕС:

"Единствената приемлива за нас цел е пълноправното членство. Турция е на път да стане член на ЕС. И този път е необратим." (октомври 2004 година, цитат от интервю за сп. "Шпигел")

Но Ердоган не успя да убеди всички в искреността на своя ентусиазъм. Още тогава в Западна Европа имаше немалко скептици, които го смятаха за вълк в овча кожа. И след като Ердоган използва реформите, за да ореже властта на старите светски елити, мнозина се запитаха дали проевропейското му поведение не е било просто хитра маневра за постигане на истинската му цел - ислямизирането на Турция. За това говори едно негово изявление от времето, когато беше кмет на Истанбул:

Още по темата

"Демокрацията е само влакът, на който ще се качим, за да стигнем до крайната цел. Джамиите са нашите казарми, минаретата - нашите байонети, куполите - нашите шлемове, а вярващите - нашите войници." (1997 година, цитат, отпечатан във вестник "Хюрриет")

За това си изявление Ердоган бе осъден на 10 месеца затвор, а след излежаването на присъдата изглеждаше напълно пречистен - като истински проевропейски реформатор. Ердоган и неговият политически курс срещаха силна подкрепа най-вече в Германия, където по това време на власт беше правителството на социалдемократа Герхард Шрьодер. Следващият германски канцлер - Ангела Меркел - заложи обаче на т.нар. привилегировано партньорство, а преговорите с Турция за еврочленство забавиха ход - най-вече заради съпротивата на Германия и Франция. Което пък доведе до забавяне на реформите в самата Турция.

В резултат Ердоган се обърна към страните от региона, залагайки на т.нар. неоосманска външна политика. На преден план отново излязоха културните корени на Османската империя, а бившите територии на страната се разглеждаха като турска зона на влияние. В същото време обаче имаше и съвсем отчетлив стремеж да бъдат запазени добрите връзки със Запада и с Европа. Както проличава от това изявление от 2011 година, към този момент Ердоган се възприема като един вид посредник между двата свята:

"Става дума за нашата стратегическа цел "Нула проблеми със съседите", в името на която вече поехме лидерската роля по отношение на регионалната интеграция." (2011 година, цитат от интервю за "Хановерше Алгемайне Цайтунг")

По време на Арабската пролет Турция се сдоби с идеална възможност да приложи на практика своята политика на "нула проблеми със съседите". Турското правителство застана на страната на протестиращите в арабския свят и се захвана усилено да рекламира турския модел на развитие, който, по думите на Ердоган, успява да слее в едно исляма и демокрацията. Тази политика обаче не донесе резултати, а Турция така и не успя да изкове нови съюзи. Поради което на Ердоган не му остана нищо друго, освен да втвърди реториката си и да се концентрира върху новата си цел - изграждането на силна национална държава:

"Онези, които идват в ислямския свят, пристигат заради петрола, златото, диамантите и евтината работна ръка. Те идват, за да разпалват разпри и разкол, а не защото ни харесват. Повярвайте ми - те не ни обичат. Правят се на приятели, но всъщност искат да ни видят мъртви." (Ноември 2014 година, цитат, отпечатан във вестник "Хюрриет")

Ердоган отправя ефектните си послания и към живеещите в Германия турци:

"Наричат ви гастарбайтери, чужденци, германски турци. Но каквото и да говорят за вас - вие сте мои сънародници, вие сте мои хора." (февруари 2011 година, цитат, отпечатан в сп. "Шпигел")

Оттук нататък Ердоган не пропуска нито една възможност да напада мнимите врагове на Турция, като на прицел е най-вече германското правителство. С фалшиви обвинения в турски затвори бяха вкарани няколко германски граждани. Зачестиха и вербалните атаки по адрес на Берлин. След като няколко германски града отказаха предизборни изяви на турски министри преди референдума за конституционната реформа, Ердоган беше направо бесен:

"Не искаме отново този нацистки свят. Не искаме фашистките му дела. Вярвахме, че тази ера е отминала, но очевидно сме се лъгали." (март 2017, пред Дойче веле)

Ако сега Ердоган спечели тези избори, с помощта на новите президентски правомощия той ще може окончателно да подкопае демокрацията и правовата държава. И съвсем да отдалечи страната си от Европа. Турският президент неведнъж е ругал ЕС, наричайки го "християнски клуб". В това интервю за Би Би Си ясно проличава колко силно е обиден:

"Когато станах министър-председател, на европейските срещи на върха казваха: В Турция извършват тиха революция. А днес дори вече не ни канят на срещите си." (юли 2017 година, пред Би Би Си)

Но Ердоган е прочут и със своя прагматизъм. При него приятели и врагове често се сменят - в зависимост от актуалната ситуация. И от настроенията му. Затова мнозина наблюдатели смятат, че съвсем скоро Ердоган може да обърне палачинката и да предприеме курс към помирение с ЕС. Защото ако спечели изборите тази неделя, властта му ще бъде дотолкова циментирана, че вече няма да има нужда да залага така силно на национализма и поляризацията. Ако този сценарий се сбъдне, това ще бъде поредният трик, поредната метаморфоза на Реджеп Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Реджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен дивак.напъха жените в Бурки.отрече че е извършван геноцид над арменците и над кюрдите.нахлу в Кипър, където има гърцинахлу с танкове в Сиря без мандат на ООН.абсолютен дивак.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато станах министър предеседател на европейските срещи на върах каззваха "в Турция изрършват тиха революция. А днес даже не ни канят" И кой е виновен за това? когато бе Тансу Чилер на власт всички сочеха за пример Турция. когато Дойде Ердоган престанаха да канят турция.
24
3
 
1
 
! Отговори
3те лица преди 5 години
Луд,по-луд,най-луд.
23
13
 
13
 
! Отговори
али преди 5 години
Президен на Турция ще е Ердоган. На западните държави да не им харесва, но Турския народ го харесва и ще го изберат....(и човек си задава въпроса защо ЕС лидерите и САЩ не го харесват)
22
1
 
11
 
! Отговори
Devam преди 5 години
До nekojима 10 милиона християни и в Турция колкото има 4 милиона мюсюлмани в България, ***
21
5
 
17
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
''Болният човек'' на Европа се изправи на крака благодарение на Ердоан.Това явно не се нрави на западните политически елити,които са свикнали да гледат на Турция като на един голям пазар,който вечно ще бъде залъгван с европейската интеграция.Иншалах утре турският народ да прояви своята мъдрост и да избере по-доброто за себе си.
20
19
 
5
 
! Отговори
ШахинВарКючюкСики преди 5 години
Цяла Анатолия е в душевните граници на свободен Кюрдистан!!!ПКК - победа!!!Кюрдистан над всичко!!!
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турска християнска телевизия: Sat7 TürkСпътник : Turksat 4AЧестота: 11824Поляризация : ВертикалнаSembol Rate: 8000Fec : 3/4Обхват: Турция, Близък Изток, ЕвропаКодиране: Свободен КаналКачество: SDЕзик : ТурскиТематика: Религия
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По телевизията на Гюлен Саманйолу Тв (Тв Млечен Път) пък централните новини започваха с това, че Ердоган не ходел на джамия.Даже на пресконференция журналистка от медията го попита дали ходи. Той отговори:"Първо мисля, че трябва да смените работното си място. Средата в която работите не е нормална. Аз съм Политик и това дали ходя на джамия или не си е моя работа. Има много по важни неща от моя личен живот. Благодаря".
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анадолците също са светли. Не са само тъмни. Просто османската империя е била на три континента. Асимилирани са много народи. По Снн Тюрк излъчиха документален филм за "турците - нeгpи". Да. Има и такива. Чepнокожи африканци които говорят на турски. Майчиния им език е турски. И са доста в Турция.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Телевизиите на Гюлен пък промиваха мозъците с ислямистки филми. Вече ги няма. Но канали като Arti (Тв+) - прокюрдски телевизии си излъчват и са яростни противници на Ердоган. Дойче Веле Тв, ББС Тюркче, Фокс си работят. В Тюрксат Дигитюрк излъчва кодирани над 10 пopно канала. Включително има Християнска телевизия на турски където се чете Библия на турски и се излъчват филми и притчи.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ислямиста" Ердоган вкара в затвора лидери на ислямистки секти. Единия е Алпаслан Куйтул - религиозен водач който проповядване шариат. Според него музиката трябва да бъде забранена. Не било ислямско. Разтуриха му организацията и го вкараха в затвора. Друг пък също проповедник каза, че мъжът има право да бие жена си и да има повече от една жена. Мсюлманинът също не трябвало да потребява кафе и кетчуп. И него го вкараха в затвора.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да са 500 хиляди или 1 милион но чак пък пет милиона не ми се вярва. Вярно че Истанбул е пренаселен но чак пък толкова..
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дядо ехъл А в Българи управлява простотията Гарантирано от ГЕРБ !
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехоо! Свободните и демократични журналюги . Леко с ми не тите ,бе ! Толкова ли сте глупави ,че не го осъзнавате . Знаете ли ,какво са 500 000 хиляди събрани на място ,камо ли 5 000 000 . Леко с чик иите !
11
2
 
5
 
! Отговори
дядо ехъл преди 5 години
Простия се управлява по два начина:Първия ,който е индеректен чрез фанатизиране-религия.Втория , чрез изолация в гета или прокуждане в социално утвърдени демокрации.Така че интеграция на ромите или ***.т.е няма.Хитлер искаше да решите проблема, но уви не успя.
10
4
 
15
 
! Отговори
Devam преди 5 години
"ислямизирането на Турция"???? Явно автора на статията не знае че 98.9% от Турците изповядват исляма
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отроче на дявола ще довърши започнатото дело срещу враговете си сиреч Демократичните турци
8
1
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Дано Ердо спечели изборите, защото той е безкомпромисен с мижитурките маскирани като лидери в брюксел и ни показва най--добре какво представляват тези хора. Ердо също е гаранция, че Турция никога няма да влезе в ес и нежеланите *** от мала азия ще си останат в мала азия.
7
17
 
9
 
! Отговори
българин християнин преди 5 години
Европа най-накрая ще се събуди,и ще проумее,че от мюсюлманин не става нормален човек.Те идват в Европа и избиват невинни хора,и това им е висшата цел.Забрана,унищожаването на исляма-това е решението на глобалния проблем.Тази религия превръща родения човек в животно,в звяр.