Панацея за родните пътища – асфалт с графен?

Графенът е 200 пъти по-издържлив от стоманата
11 ное 2019 18:00,
17
Панацея за родните пътища – асфалт с графен?
Снимка: Pixabay

Специалисти асфалтират експериментално улица в британско село с материал с примесен графен с надеждата така да предотвратят образуването на пукнатини в настилката, съобщи в. "Дейли мейл".

Още по темата

Графенът е свръхздрав и гъвкав материал от въглерод с особено подреждане. За експериментът е избрана 750-метрова отсечка от главния път през село Кърбридж, западно от Оксфорд. За настилка се използва нов материал - Gipave от частично рециклиран асфалт, примесен с малко графен. Макар и да е с 20 процента по-скъп от обикновеният асфалт, би трябвало заради трайността му той да се окаже по-изгоден.

Графеновият асфалт се разработва от две италиански компании - "Директа плюс" и "Итеркимика". Те финансират и изпитанието в Оксфордшир. Подобни тестова са планирани и в Оман и САЩ. С графенов асфалт вече е настлан участък от Виа Ардеатина край Рим и досегашните резултати са отлични.

Графенът беше открит през 2004 г. от Андре Гейм и Константин Новоселов, които спечелиха Нобелова награда през 2010 г. Той е слой графит с дебелина само един атом. Структурата му е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука. Затова възможните му приложения са много - в електрониката, биомедицинските устройства, за филтриране на вода, за слънчеви панели и батерии. Употребата му обаче се ограничава заради високата му цена в сравнение с други материали, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Професоре преди 4 години
Графена може да се прави от графит. Прочети преди да остроумничиш !
15
0
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Не е вярно това което пишеш. Винету отдавна е открил панацеята---просто ще се изписва, усвоява, присвоява и препродава.... графен, а ще се полага графит.....така хем ще има пари за Тиквата и *** му, хем простия маттрял ще се радва, че поне първите четири букви са им от новият материал. Анадъмно?
14
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо в заглавието отново е написан въпросителен знак след твърдение?
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ние плюхме, плюеме и ще плюеме срещу управлението и какво правимеза да се промени?! Нищо! Защото само знаеме да плюеме.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас отдавна вече асфалта е по скъп от графена и златото, заради високия комисиона на дебелия Винету.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България не става. ГЕРБ няма да могат да правят ремонт на ремонта на ремонта ... през месец-два.
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в БГ управляващите откриха новия химичен елемент Асфалтий - с период на полуразпад от 6 месеца
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тия. Я да дойдат да видят къв асвалт има в мутроландия. По здрав от бетон и по гъвкав от змия. Като минат тировете и правят коловози като на влак. Автомобилите когато минават нее нужно да се държи волана колата сама си държи колковозите а ние мааме карти. Много сте изостана ли бе да ви пратим шлангажията да ви прави пътища за чудо и приказ.
8
2
 
21
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
При тези цени,на които у нас се асфалтират пътищата все едно е влаган не графЕн, ами златЕн.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви родни пътища ви подгониха?!? По е оправете заглавието. Да не би да сме станли поданици на кралицата, без да разберем?!? То че ни колонизираха е ясно, ама айде поне от кумова срама не го казвайте на глас!!
6
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Не е материал като за GP-group...
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днеса пускат статии за графен, олеле майко, все едно маймунна да свири на цигулка
4
2
 
19
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Това атомче графен само да ни паднеее! Какви врати за крадене само ни отваря!!! Напролет като почне едно топене-асфалт и сняг Позната картинка.
3
1
 
32
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
За нашите 'условия' - не става! Първи закон на ББ - ако една магистрала не се нуждае от ремонт (от мои хора) 3 месеца след като и срежа лентата - не става!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днеса пускат статии за графен, олеле майко, все едно *** да свири на цигулка.
1
0
 
31
 
! Отговори
Няма нужда... преди 4 години
Там хората полагат асфалт според метерологичните условия. У нас шефа на фирмата е Бог - има скорове. Асфалтира се и в студ, и в пек, и в дъжд, и в снег. И после защо така, а не иначе...Оставете го графена. Спазвайте си технологията на асфалтирането, ползвайте стандартни материали и всичко ще е наред.Ама... Какво?