Как световните лидери реагираха на обвиненията в Pandora Papers

В списъка са и двама български политици
4 окт 2021 21:07, Нели Христова
51
Как световните лидери реагираха на обвиненията в Pandora Papers
Снимка: БГНЕС

Множество правителства предприеха днес действия за предотвратяването на последиците от публикуването на милиони документи, в които подробно се описва как лидерите са използвали офшорни данъчни убежища, за да скрият активи на стойност стотици милиони долари.

Около 35 настоящи и бивши лидери са представени в приблизително 11,9 милиона документи, изтекли от компании за финансови услуги по целия свят, известни като „Документите Пандора“ („Pandora Papers“). Документите са получени от Международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) и са публикувани от медийни партньори като „Вашингтон пост“, Би Би Си и „Гардиън“. Обвиненията варират от корупция до пране на пари и избягване на данъци.

Въпреки че притежаването на активи в офшорни условия или използването на фирми-прикрития не е незаконно в повечето страни, разкритията са смущаващи множество лидери, които настояват за строги икономии или водят кампании срещу корупцията.

Реакции на световните лидери

Руският лидер Владимир Путин не е посочен, но е свързан чрез сътрудници с тайни активи в Монако, по-специално крайбрежен дом, придобит от рускиня, за която се съобщава, че има дете от него.

"Това е само набор от, до голяма степен, необосновани твърдения", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Не видяхме нищо за скрито богатство в близкото обкръжение на Путин“.

Йордания също изяви желание да отхвърли разкритията, че крал Абдула II е създал мрежа от офшорни компании и данъчни убежища, за да натрупа имотна империя от 100 милиона долара от Калифорния до Лондон.

Кралският съд на страната заяви, че имотите са финансирани с личното богатство на краля и са били използвани за официални и частни посещения.

Семейството и сътрудниците на азербайджанския президент Илхам Алиев - отдавна обвинен в корупция в централноазиатската държава - се твърди, че са били тайно замесени в сделки със собственост във Великобритания на стойност стотици милиони.

Чешкият премиер също не остана длъжен.

„Всички твърдения, които свързват тези частни имоти с публични средства или помощ, са неоснователни и умишлени опити за изкривяване на фактите“, се казва в негово изявление.

Документите показват, че чешкият премиер Андрей Бабиш, който е изправен пред избори по-късно тази седмица, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на замък на стойност 22 милиона долара в южната част на Франция.

„Никога не съм правил нищо незаконно или грешно“, отвърна Бабиш в туит, наричайки разкритията „опит за клевета, целящ да се повлияе на изборите“.

Бившият британски премиер Тони Блеър е избегнал плащането на данъци върху имот в Лондон, като е купил офшорната компания, която го е притежавала.

Членове на близкия кръг на премиера на Пакистан Имран Хан тайно притежават компании и тръстове за милиони долари. Хан се зарече да „предприеме подходящи действия“, ако се докаже някакво нарушение.

Предполага се, че кенийският президент Ухуру Кениата тайно притежава мрежа от офшорни компании.

Президентът на Конго Дени Сасу Нгесо и Али Бонго от Габон са свързани с компании на Британските Вирджински острови в доклад на „Льо Монд“, един от медийните партньори в разследването.

Колумбийската певица Шакира, германският супермодел Клаудия Шифер и индийската крикет легенда Сачин Тендулкар също са посочени, като представители и на тримата заявиха на ICIJ, че инвестициите са били законни.

В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) фигурират двама български политици, а също така името на настоящия финансов министър на Сърбия Синиша Мали заради неговите многобройни луксозни имоти в България, които се управляват от офшорни фирми.

Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград. През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че той е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали твърди, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според „Pandora Papers”, обаче, Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия.

Той е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.

"Първо трябва да проучим информацията от „Pandora Papers” и след това със сигурност ще има реакция". Това заявиха за БГНЕС от Министерски съвет във връзка с международното разследване, което разкрива как световни политици са използвали данъчни убежища за лична облага.

ICIJ установи връзки между почти 1000 компании в офшорни убежища и 336 високопоставени политици и държавни служители, включително повече от дузина настоящи държавни и правителствени ръководители, държавни лидери, министри в действащи кабинети, посланици и други.

Повече от две трети от компаниите са създадени на Британските Вирджински острови.

Почти 2 милиона от 11,9 милиона изтекли документи идват от панамска адвокатска кантора, наречена Alcogal, която според ICIJ се е превърнала в "магнит за богатите и могъщите", стремящи се да скрият богатството си. Alcogal, чиито клиенти се предполага, че са йорданският монарх и чешкият премиер, отхвърли обвиненията за тъмни сделки.

Майра Мартини от „Transparency International“ призова за прекратяване на офшорната индустрия, като заяви, че разследването отново предлага „ясни доказателства“ за това как „се насърчават корупцията и финансовите престъпления“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опа, миналата седмица световните лидери бяха други. А Шакира и Клаудия изобщо не бяха в графата.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше ББ първо *** щеше да получи оргазъм всички @свободни@ медии щяха да гръмнат,щом мълчат значи не е ББ.Абе човека си живее в стара къща в Банкя,никъде не пътува,не ходи по шопинг.Който ника дръжте крадеца е най-големия крадец!
33
0
 
4
 
! Отговори
Двама от преди 2 години
Задкулисието. Значи няма да е Боко.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички крадат, но са обявили неудобните и маловажните плюс един-двама от техните хора, за по-достоверно. Много са прозрачни.
31
6
 
5
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
КВО ИЗЛИЗА, НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ БИЛИ ОЩЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА? ДА КАПНЕ НЕЩО ОТ ГРИПЕН, ЛЮБОВНИЦАТА НА ДВЕ ДЛЪЖНОСТИ, ДА ИЗЛЪЖЕМ, ЧЕ СМЕ УЧИЛИ В ХАРВАРД, ДА ТУРИМ ФАЛШИВИ ПАЧКИ В ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ, ТАНЧЕТО ДЕТО ХОДИ ВСЕ С НОШНИЦИ - ДА СИ КУПИ ПАЗАРСКА ЧАНТА ЗА 2К, ТОРБИЧКА С "ПУРИ" ЗА ДАТЕ НАЗНАЧАТ В МИТНИЦАТА - ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ.
30
3
 
7
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Щом журналистите крият и още не са оповестени българските политици в списъка , познайте от кой партии са и как се казат .Ще дам жокер , на галено им викат Шиши и Тиквата
29
0
 
3
 
! Отговори
Българка преди 2 години
време е истинския господар на света да се вземе в ръце и да из4исти тези поставени пионки киото само лапат ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ЕДИН НАРОД ЕДНА ЗЕМЯ... МОЛЯ БРАТЯТА ИЗВЪН ЗЕМНИ СЛОЖЕТЕ НЯКИЙ ЧИП,, В ТЪПИТЕ АЛЧНИ ЧОВЕШКИ ГЛАВИ ИЛИ НЕКА РОБОТИТЕ НИ УПРАВЛЯВАТ .. АЛО ХЮСТЪН ИМАМЕ ПРОБЛЕМ,, ТУК НА ЗЕМЯТА И СЕ НУЖДАЕМ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
28
1
 
9
 
! Отговори
Дам... преди 2 години
Аз ли съм сляп или само за България не е цитирано нито едно име ???
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черепа и Делянчо ги изкараха още от Магнитски!
26
0
 
8
 
! Отговори
Яснооо преди 2 години
Опааа, кой е платил на мисирките - добрият чичко сороос.
25
2
 
7
 
! Отговори
Златка преди 2 години
И защо така целенасочено не се споменава Байдън и сина му? Има толкова доказателства как the big guy байдън е вземал по 10%
24
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До АнонименДали са крадени ще каже съдът. А "притежаването на активи в офшорни условия или използването на фирми-прикрития не е незаконно в повечето страни" . Не очаквай да излезе нещо :)
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото българско име е пълна липса на изненада :) И второто ще е същото :)
22
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Пак партенка за овцете. Като гледам половината спонсори на т.н. разследване са известни илюминати, начело със Сорос.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещам, че Мата Хари и пари по офшорки е слагала - инсценировка :)
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единият е Дебелян,другият най вероятно е БиБи-ян!
19
2
 
2
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ЕДИНИЯ ОТ НАШИТЕ Е ДРУГАРЯ КОСТОВ. АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ МУ ПРЕВЕЖДАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО ЕДИН МИЛИОН В ОВШОРКА! ВСЕКИ ДВЕ СЕДМИЦИ ПО 500 К!
18
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Всички лъснали имена имат огромни суми и във други офшорни сметки по света.Това не е всичко.Със сигурност не са сложили всички яйца в една кошница.Интересно е в коя офшорка са мръсните пари на нашите управленци? Лихтенщайн? Швейцария?.....има толкова много скривалища по света за пари и това което лъсна е миниатюрно.Прави впечатление че само едно име от запада фигурира и то е на отдавна отеглил се политик блеър всичко друго крадливо е от страни от третия свят
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aдмине, който си там не ми трий постовете, че мога да ти вляза от всичките държави, да поствам и ще се изпотиш да триеш все едно и също и да не ви падне сайта, като ФБ, ако ме ядосаш...
16
0
 
3
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
НИЕ СИ ЗНАЕМ ТАРИФАТА 500 К. - КОКОШКАРИ. Я ВИЖ ХОРАТА КАК РАБОТЯТ НА ЕДРО, А ТУК СЕ РАЗКВИЧАХА ЗА ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ?