Ще спасят ли българските туристи сезона в зимните курорти?

"През вчерашния ден туризмът изпита сътресения", заяви Малин Бистрин
18 яну 2022 18:51, Ния Христова
23

Чуждите туристи от "червените Ковид зони" могат да посещават зимните ни курорти с PCR и "зелен сертификат". Това гласи заповед на здравния министър.

"През вчерашния ден туризмът изпита сътресения. Важен е крайният резултат, който беше удовлетворителен за бранша. Това решения бе правилно. Трябваше да алармираме, а казусът между туризма и МЗ беше разрешен по най-правилния начин", посочи председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско - Малин Бистрин в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тази заповед леко стресира туристите. В един момент спряха да се приемат визите в консулството ни в Турция. Имаше стрес, но трябва да продължим с един успешен сезон - такъв, какъвто сме го задали", сподели Бистрин.
 
"Според спецификата на зимния сезон имаме дни, в които българските туристи се насищат на ски. Минават коледните и новогодишните празници. След това има други страни, в които има ваканции. Познавайки тази специфика, се насочваме към този пазар", каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско пред Bulgaria ON AIR.
 
"Тежък е моментът. Нашите стаи щяха да останат отоплени, но празни. Ресторантите - също. Настояваме за изграждане на работни комисии с различните ведомства, за да може да планираме заедно сезоните си по най-правилния начин", посочи той.
 
Има вероятност да се повишат цените на картите за лифт, но това ще бъде само и единствено, за да оцелее браншът, информира събеседникът.
 
"Трябва да работим върху удоволствието и смисъла на почиването. Българинът ще дойде уикенда, но чужденецът идва за 5-10 дни. Трябва да се работи върху спецификата на всеки един престой", подчерта Бистрин.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Красен преди 2 години
Не става въпрос за спасяването на зимния туризъм, а само в това държавата да не пречи на неговото развитие чрез "зелената" мафия например в лицето на Иво Прокопиев, Борислав Сандов и Тома Белев!
16
0
 
4
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
Боли ме члена за туризма!)
15
0
 
7
 
! Отговори
Ок преди 2 години
Да спасявам бизнес? От който не мога да се възплзвам ако не харча заплатата си 2/3 месеца? И то за един уикенд или седмица? Скъпа храна, всичко скъпо и накрая да ги спасявам аз хахах а като бях болен и си купих лекарства за 100лв не помня кой ми помогна... а да никой!
14
0
 
6
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Ходих по работа в Банско и преди тръгване викам да си взема една шкембе чорба от едно кръчме ... о, изненада струваше ми само 9лв. и за сметка на това беше толкова блудкава, безвкусна и студена. След направената ми забележка най учтиво ме помолиха да отида на майната си.
13
0
 
12
 
! Отговори
Малииии преди 2 години
Банско, цени 2022 - 2 часа инструктор за дете 105,00 лв. за две деца 200,00 лв. Карти по 43лв за деца са 86 лв., стават 286,00, паркинг 20лв. = 306 лв., два билета за възрастни за кабинковия 40лв. = 346 лв., хотел с ХБ мин. 200лв. нощувка = 546лв., ако карат ски и родителите отива към 700,00 лв. НА ДЕН в БГ. Абе да се спасяват сами, хич няма да ве спасявам, ***
12
0
 
10
 
! Отговори
9% 20% преди 2 години
Данък 9% за курортите. Българинът плаща 20 % данък лекарства и храна после болният трябва да спасява здравия.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, местните чорбаджии могат да се обърнат към АЙТИ сектора и да се помолят на тези младоци да им идат. Не знам кой средностатистически българин може да си позволи тези билети, тези хотели, тези кръчми във въпросните курорти и т.н.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи. кирча и кокорча правят всичко по силите си да съсипят България...
9
1
 
17
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
С удоволствие ще гледам как фалират банскалии, Пампорово и разби други Бо(а)рояци.... Яжте кучета алчни, ама като за последно, че ви се вижда края.
8
1
 
4
 
! Отговори
Пишман драскач преди 2 години
То цялото държава антиваксъри. Йок турист. Балкан-Будала.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дръжте зеления сертификат още и държавата не може да спасите.
6
1
 
11
 
! Отговори
мда преди 2 години
ми не , по-добре да дам 3 пъти повече пари и да отида в чужбина. Само дето няма да са 3 пъти повече, ами дори ще са по-малко.
5
0
 
15
 
! Отговори
Ъъъъъъъ преди 2 години
нямаме намерение!
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бих спасил некой, който ме е клатил с цените от много години :))) Има свесни собственици, но те са 10% от статуквото :)) Не разбраха, че най-добрите и щедри клиенти са българите, но каквото почукало, такова се отзовало :))
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги спасим от мъките им като ги оставим да фалират на воля докато се наслаждаваме на пистите в Австрия.
2
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ще умираме, но трябва да спасяваме сезона!Така е в Абсурдистан!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки български турист в хотела на Андрешко бизнесмена ще получи с отстъпка комплект лекарства за ковид.