Матури, епизод втори: 5275 зрелостници на поправка

Зрелостниците ще се потят над матурата по български език
29 авг 2016 08:37,
1
Матури, епизод втори: 5275 зрелостници на поправка
Снимка: архив Reuters

5275 зрелостници са подали заявление, че ще се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Рано тази сутрин изпитният вариант беше генериран сред 11 милиона комбинации от журналист, определен чрез жребий по тъмно в сградата на министерството.

Ведомството взе нови мерки срещу преписвачите, като на тази сесия за първи път раздели изпита по български език и литература на 3 модула.

Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите.

Първият ще им бъде раздаден в началото на изпита и за решаването му ще имат един час. След това ще трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул. Ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита.

Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Не могат обаче да напускат училището, защото после няма да ги пуснат обратно, е обяснил заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той е допълнил, че възможните комбинации от въпроси за изпита по български език и литература са 11 милиона и има 30 възможни теми за интерпретативно съчинение или есе върху творчеството на 15 български автори.

От генерирания вариант е станало ясно, че учениците на 41-и въпрос ще пишат по тема номер 1. За нея ще имат 2 астрономически часа.

"Не сме имали никакви сигнали за купуване на отговори от матурата. За нас е важно да не изтече информация от МОН", е заявил Диян Стаматов и е пожелал успех на зрелостниците.

Изпитът ще се състои в 175 училища в страната и започна в 8:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари