СУ не откри студенти за набедените за приоритетни специалности

След извънредната кампания останаха незаети места и в правото
Обновена: 22 сеп 2016 09:14 | 22 сеп 2016 09:13,
63
СУ не откри студенти за набедените за приоритетни специалности
Снимка: Facebook

Около 10% от отредените за Софийския университет места за студенти са останали свободни и след допълнителния прием. В извънредната кампания са се включили 460 кандидати, от които приети са 425. Свободни след трето класиране обаче бяха 1076 места в 84 специалности. Това е 20% от приема за първокурсници. За сравнение - преди година незаети бяха 675 места в 60 специалности, пише в. "Сега".

Най-силно впечатление правят празните места за бъдещи юристи, тъй като правото винаги е било сред най-желаните специалности в СУ. След третото класиране там останаха незаети 84 места - 47 за редовно и 37 за задочно обучение. При допълнителния прием са попълнени 44 места в редовно и двама в задочно.

43 остават свободните места по история, където допълнителният прием е уредил само девет нови студенти. Направлението "Българска филология" е успяло почти да попълни незаетите си места, но при други филологии интересът е бил доста слаб - славянска, руска, испанска, френска и др.

Празни места останаха и в педагогически специалности, някои от които бяха обявени за приоритетни. Недостатъчно са се оказали и кандидатите да учат математика, също приоритетно направление. При приложната математика са попълнени 3 от 30-те свободни бройки, няма интерес и за математика и информатика.

За да повиши интереса към математическите и компютърните специалности, преди време кабинетът реши да дава по 2000 лв. допълнително на вузовете за всеки студент от професионалните направления "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", приет над миналогодишната бройка. От СУ коментираха, че са успели да привлекат повече студенти от м.г. в последните две направления, т.е. им се полага финансиране, без обаче да дадат конкретни данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 21Ако наемът ти е 200 евро (400 лв) то значи живееш в 60-70 годишна панелка, пълна с интегранти, на 45 кв. метра, в най-краен квартал. Къде ти отиват 3000 - те "честни" пари, като не можеш да си позволиш едно прилично жилище? А Shef'еs е забутано, макар и не лошо, квартално ресторантче, подобно на "Victory" с прахлясалата снобска соц слава в гората, където "излизаш"(вехт провинциален термин). Че кой не може да даде 20-30 лв. веднъж на месец, за вкусна вечеря! Да не си пияндур?
50
0
 
4
 
! Отговори
Логично е за „д-р“ преди 7 години
В скоро време в БАН сигурно ще започнат да раздават докторски титли и на онези, които са завършили висше в село Дивдядово, в тамошния филиал на Университета от село Долно Нанагорнище.Чакай само да видиш какво производство на учени ще се развихри, когато най-после бъде приет закон и за ПЛАТЕНА докторантура. Феодалните БАН-ски старци отдавна се борят за това. Свободната докторантура им се вижда неудобна, така всеки умен висшист, и да няма връзки, ще стане д-р. Как да не се облажат и от това?!
49
0
 
6
 
! Отговори
Пак до 52 преди 7 години
но впоследствие го направиха висше, та да има повече висши училища извън София.Не питай какво знаят тези двете. Те са илюстрация на народната мъдрост, според която, ако търкулнеш бъчви по нанадолнище, най-голям шум вдига онази, която е празна.Е, може да са празни кратуните им, но почти веднага след като получиха научната степен д-р, тези двете си присвоиха правото да преценяват интелектуалните способности на колегите си и стойността на научните им трудове.БАН е държава в държавата.
48
0
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 7 години
Да, ама преди няколко години в един от институтите на БАН две сестрички от провинцията ЕДНОВРЕМЕННО станаха докторантки /как пък се случва така, че членове на едно семейство едновременно печелят конкурси - досега поне, такива ставаха докторанти в различни институти, макар и в една и съща година, сега вече съвсем се разпасаха връзкарите/.Едната от тези сестри е завършила точно Великотърновския у-тет /бакалавър/, после взела магистратура в друго висше училище, което се беше средно,но впоследств
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално. Всеки с повече от 3 мозъчни гънки замина да учи в чужбина. А бройката на приетите не е мръднала от 1980 когато или те приемаха в СУ или заминаваше да учиш в Москва (ако те пуснат). Е, съвсем нормално, че сега няма такава опашка от желаещи, при положение, че могат да учат В Германия, Франция или Великобритания.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в така нареченият университет в Търново приемат и без дипломи за средно образования, може да я представиш по-късно, ако въобще се сдобиеш някога с такава.
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамо, пък той ми сложи минус! Ахахахаха!
44
0
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Като подхванах темата, познавам бизнес аналисти, които взимат 3 и нещо, познавам мениджъри, които взимат 3 и нещо и нагоре с бонуса. Даже HRите взимат пари. Просто в момента играем чужда игра по чужди правила. Ландшафта на София се скапа със всички измислени бизнес, мега, евро, техно и прочие паркове. Тъпо е, че всичко се концентрира в София, но играеш. Прадядо ти, баща му и дядо му са участвали в няколко войни, но са добутали до ттеб. Действай!
43
1
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
950 лв взема Junior Developer без никакъв опит и може да се качи до 2k за до 2 години. Или не можеш да се пазариш, или будалкаш. За 4 години трудов стаж успях да се изкача до старши специалист. Като Trainee почнах за 460лв бруто. Пиша всичко на .NET (от .NET 1.1 до 4.6.2, в момента разучавам Core), пиша чист C/C++, пиша чиста Java, пиша на ниво Mid и Java за андроид, ползвам съм и Xamarin, Sitecore, ServiceStack. Писал съм и малко PHP, пиша ООП и func JS, чист, jqery, angular... Стегни се!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Естествено, някой завистлив комплексар *** ми сложи минус. Хейта няма да ти помогне, най- много да ти навреди."Братле, никак не е красиво това, което си написал. Ама никак! И в очите на околните директно те превръща в точно същия човек, какъвто описваш.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма бъглари, няма и да имаАмин
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от 42"Софтуерен инженер съм, в София заплатите за добри такива са от 3500 до 6000"Пиша завидно добре на поне 12 езика от всякакво естество. Говоря за упорит труд, подкрепен с постоянство в продължение на много години. Откривал съм много различни... бъгове и уязвимости в множество езици и технологии. Висшист съм... даже с повече от едно висше.Предлагат ми заплата от... познай... 950 лева!Не мисля, че съм агресивен, нито мързелив, нито ***. Просто това, което си казал, не е вярно. Край!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля си друго... Християнският свят разруши Ирак. Съответно съсипа един от най-добрите университети в света - Багдадският!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да чуя Сидни-то!!! :)))
37
3
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Аз пък живея в България, изкарвам над 1500 евро законно, не съм охрана, не съм чистач, инженер съм. Наема ми е 200 евро, излизам често в Shef's и Виктория. Преди бях в Дания и за същите пари чистех пилета и плащах 850 евро наем. Опичай си акъла и даже и на Марс ще си добре.
36
2
 
7
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Истината е, че *** се бута по частни колежи и УНСС-та защото там който не е влезнал, той не е излезнал. В СУ не е за всеки. Нищо не се е променило от 90-те... В специалноста 'математика' започнахме 75 човека в потока, след 1-та година бяхме 40, след втората останахме 25 (колкото и завършихме).Само че, като си подадох документите за докторат в един от най-реномираните университети в страна от Г-7, веднага ме лапнаха. Тези от икономическия и лесно-техническия могат само мухи да лапат
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората тук пишат "европа" и "българия" и имат претенции да са висшисти.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората тук пишат "във студентите" и имат претенции да са висшисти.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората тук пишат "специЯлности" и имат претенции да са висшисти.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво му е на човек да учи. Ще си загуби 4-5 години, а така и така ще има всичко като всички други - як телефон, лъскава и мощна кола..... На България са нужни плочкаджии и дограмаджии.... изкарват много повече от един вишист.