Такси, командировки, джип – погнаха бившия ректор на МУ

Кунева пък започва проверки на медицинските университети
28 сеп 2016 12:14, Анисия Иванова
8
Такси, командировки, джип – погнаха бившия ректор на МУ
Снимка: Булфото, архив

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет – София акад. Ваньо Митев. То е базирано на данните в предварителния одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, съобщиха от прокуратурата.

Според доклада Митев е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8. Имотът е публична държавна собственост и процедурата по премахването му трябва да бъде извършена след решение на Министерски съвет за обявяването му от публична в частна държавна собственост.

Още по темата

Предмет на разследване са и действията на бившия ректор на МУ-София по сключените договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър.

Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София. Установено е, че в периода 2014 г. - 2016 г. МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език.

За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години, допълват от прокуратурата.

Данните за безстопанственост са ш констатациите на одита за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др., без да има реална възвращаемост за университета.

Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. "Range Rover Sport 4 х4" през 2014 г. на стойност 177 108 лв.

При разследването ще бъдат изискани документите по всички сключени граждански договори за правни и IT- услуги.

Досъдебното производство е възложено на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Определен е двумесечен срок за приключване на разследването.

Министърът на образованието Меглена Кунева днес заяви, че във връзка със скандала е поръчала планови проверки на всички медицински университети. Тя уточни, че две от тези висши учебни заведения вече са проверени. Вчера Кунева обяви, че сезира ДАНС и прокуратурата за нарушения в Медицинския университет в София.

Не толерирам каквото и да било нарушение на българския закон, смятам, че една страна се развива добре, когато има ред, коментира министърът, цитирана от БТА. Няма да затая никаква истина, когато има нарушения, единственият начин да се преборим с тях е да ги извадим на светло, заяви тя.

Кунева посочи, че екипът, който е правил одит, е абсолютно професионален и ще продължи да работи във сферите, свързани с работата на МОН.

Друго, което ще направим за подобряване на управлението на висшите училища, е заедно със Съвета на ректорите да видим дали не се налага промяна в Закона за висшето образование, за да можем по добър начин да съчетаем академичната автономия с изразходването на публичен ресурс, посочи още министърът на образованието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 години
Ректорите във ВУЗ и директорите в СУ са феодали и правят с парите каквото си искат и никой не им търси сметка! Само от време на време избухне някой скандал , който не води до съществени наказания и съд!
4
1
 
8
 
! Отговори
vlady преди 7 години
На това място руснаците казват "Нет на вас Сталина", румънците - "Къде си Цепеш, господарю?".
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сте актуални, няма що! Всичко в статията е "точно и проверено"! Защо се лепнали чужда снимка над статията. Много сте актуални, няма що!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PREDI MALKO CHETOH SHE E DOKARAL 100 miliona, VSEL 9000 lv. NESHTO NE RASBIRAM.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даааааа, трябва да се вдигне малко пушек че се води борба с корупцията че онези отвън взеха много да лаят. Ще изгори някой друг изявен строител на демокрацията ама тези които оцелеят ще са добре