В 5 клас: Лягане до 22 ч. и настройки за безопасност в нета

Това са част от указанията в наръчник за родители на ученици в пети клас
17 окт 2016 07:39,
3
В 5 клас: Лягане до 22 ч. и настройки за безопасност в нета
Снимка: "Монитор"

Петокласниците да лягат не по-късно от 22 ч, за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка е записана в новия наръчник за родители на деца в 5-и клас. Помагалото е разработено от асоциация "Родители" и от образователното министерство.

Родителите заедно с детето трябва да направят дневен режим, в който да е уточнено времето за ставане и лягане, прибиране от училище, подготовка на уроците, допълнителни занимания, игри и почивка, пише в наръчника, цитиран от "Монитор".

Още по темата

Освен това родителите трябва да обяснят на децата си, че от пети клас обучението преминава в по-различен формат, че те ще бъдат оценявани по друг начин.

Майките и татковците са хората, които трябва да помогнат на класния ръководител по-бързо да опознае децата. Според експертите най-добре е да се планират общи занимания извън училище - боулинг, пикник, ходене на пица или кино. Родителите трябва да поддържат постоянна връзка с класния ръководител

Едно от решенията е да се направи мейлинг група, в която всяка седмица да се получава информация от учителя. Когато хлапетата знаят за тази група и това, че родителите и класният ръководител са в постоянна връзка, оказва влияние на поведението им в училище, смятат още от асоциация "Родители“.

Сред основните задачи е в началото да се контролира по-отблизо изпълнението на училищните задължения от детето. Всеки ден трябва да се напомня за домашните, за тетрадките, учебниците, допълнителните пособия, екипа по физическо и бележника, са други от основните съвети.

Детето първо трябва да учи уроците си и едва след това да пише домашните. Родителите трябва да помагат, а задачите могат да са под формата на игра.

Според експертите трябва да се отдели и специално внимание на безопасността в интернет, защото в тази възраст са типични и по-провокативните прояви.

Над 70% от подходите на педофили към непълнолетни са към деца в началото на пубертетната възраст, предупреждават в наръчника. Сред другите рискове в онлайн живота на децата в тази възраст е участието в онлайн тормоз срещу връстници: разпространяване на клюки, създаване на фалшиви профили, публикуване на унизителни или злепоставящи изображения, коментари и текстове.

Затова родителите трябва да бъдат приятели на малчуганите си във Фейсбук или в друга социална мрежа, но не е подходящо да публикуват в профила му каквото и да било или да коментират негови публикации, съветват експертите.

Според тях е необходимо да се включат настройките за безопасност на профилите му.

В тази възраст родителите трябва да започнат и разговорите за любовта и секса. Важно е да се научите да споделяте информация с децата си за болестите, предавани по полов път, без да подценявате рисковете, но и без да създавате преувеличени страхове. Сексът е много важна част от човешката любов в зряла възраст, е един от съветите в наръчника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наръчника за първи клас също е много интересен и полезен.
2
4
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Пълна порнография. Какви са тия разговори за секса с петокласници. Че и списък на болести предавани по полов път. Аз съм на 30 и половината не съм ги чувал, задайте си въпроса защо.....
1
0
 
1
 
! Отговори
родител преди 7 години
Въпросният наръчник е изключително интересен и полезен и може да бъде прочетен/изтеглен в pdf от roditeli.orgroditeli.org/images/files/dobre-doshli-5klas-2016.pdf