Българските ученици: Дискриминирани сме!

Те обявиха стипендиите на ромите за неприемливи
28 окт 2016 12:07,
70
Българските ученици: Дискриминирани сме!
Снимка: СУБ

Съюзът на учениците в България също се обяви против осигуряването на стипендии от по 30 евро за ученици от ромски произход с успех поне добър (3.50). Съюзът намира идеята за крайно дискриминационна, независимо от кого се финансира.

Според тях ученици от всякакъв етнически произход имат социално-икономически проблеми и нужда от подкрепа за продължаващо обучение.

"Недопустимо е МОН да дискриминира всички останали ученици с подобни нужди за сметка на ученици от само една общност въз основа на произход", добавят те.

Още по темата

"Крайно неприемливо е някои ученици с успех добър (3.50) да получават 60 лева стипендия за успех, а всички останали да учат усилено за по-висок успех от поне отличен (5.50) и да имат стимул между 25 и 50 лева. По този начин ясно се толерира понижаването на мотивацията за учене и чувството за несправедливо отношение към стремящия се към добро образование и успех български ученик", казват още от СУБ.

По думите им грешно и изключително вредно е провокираното от идеята етническо противопоставяне на роми и всички останали ученици от всякакъв етнически произход.

"България е еднонационална държава и всички български граждани следва да получават еднаква грижа и отношение, без да бъдат дискриминирани по какъвто и да било признак", добавят те.

"Ние не сме безгласна буква и не бихме търпели да се насажда изкуствено разделение по между ни. Не смятаме да стоим безучастно гледайки как труда ни за качествено образоване бива подигран, защото не се самоопределяме по определен етнически признак", написаха от съюза.

Учениците призовават МОН да се прояви като национално отговорна институция за всички български ученици, без значение от етническия им произход, и да даде равна подкрепа и шанс за равен старт на всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
5
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"По този начин ясно се толерира понижаването на мотивацията за учене и чувството" - 25-50 миризливи лева ли са им мотивацията на тия? Те за това страната е пълна е недоучени тикви, предимо на млада възраст.
51
2
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
До Реджеб Таип ЕрдоганАма вземи си ги в Турция бе ***. Ердоган им дава, щото може да ги използва,да всява смут. Все си мисля, че можем да ги минем за мигранти и да ги върнем на Турция по споразумение. Да видим дали Ердоган ще си ги гледа и храни.
50
3
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До До Росия.знаеш ли колко ме интересувате какво искате това правете.от българия нищо хубаво не се очаква .младежите напускат българия заради неправилният начин на живот която е водена от политиците.до 1989год живеехме всички дружно българи роми и турци и всеки един беше патроит които си обичаше българия няма значение от произхода.такива като теб правят разлика .бъдището на синът ми е готово вие си мислете хем гладни хем тарикати много знайковципродажници на българия
49
15
 
5
 
! Отговори
Хасан преди 7 години
Вии пък да се дискриминирани всичко хубаво българите получавате пък после били дискриминирани смешна работа
48
3
 
20
 
! Отговори
Аман от неразбрали!! преди 7 години
До смешнициА бре умник!Парите на ЕС откъде са?! Ако не знаеш, да ти кажа - от вноските, които държавите-членки на ЕС ежегодно внасят в еврофондовете.Или, казано с други думи, ние всяка година даваме едни солидни суми на ЕС, а оттам евроначалниците решават как да бъдат разпределени тези пари. И насила ни принуждават да даваме наши пари на децата на търтеите, които не внасят нищо в хазната, а само я източват!
47
0
 
1
 
! Отговори
Бъдещ политик преди 7 години
Като завършва своето политическо образование и като стана министър на науката ще оправя всички научни институции!
46
15
 
3
 
! Отговори
бивш ром сега турчин преди 7 години
До Реджеб Таип ЕрдоганДа си жив и здрав Ердоган ефенди ! Ти си ни единствената надежда ,бъди сигурен че сме готови да възстановим османската империя ,с тебе сме !
45
11
 
4
 
! Отговори
Реджеб Таип Ердоган преди 7 години
Не се притеснявате комшии ,щом вие не мислите за собствените си роми тогава аз ще помисля за тях ! После не се чудете защо ромите ви вече започнаха да се турчеят ! Всички хора обичат онези ,които им помагат както морално така и финансово ,а аз правя точно това към вашите роми ! вашите роми ви мразят понеже не са видели нищо добро от вас ,обичат турците защото Ердоган им помага ,затова в някои области в България ромите вече са турци !
44
15
 
3
 
! Отговори
пуста злоба преди 7 години
До смешнициами бай *** не мисли като тебе и като европейците ! Тези пари са необходими понеже ромите са изолирани от българското общество и живеят в гета ,поради тази причина децата им не знаят български и учат в паралелки за роми ,тоест не са в един клас с нашите деца ,затова трябват повече средства за да се наблегне да изучат българският език ! Вие как смятате ,дали е лесно една паралелка само от роми да се научи да говори ,пише и чете добре български ,след като няма контакт с българчета ?!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали в Румъния сега нямат същия проблем с някакъв български спонсор в тяхното министерство?
42
25
 
5
 
! Отговори
смешници преди 7 години
Тези пари не са от джоба на българският данъкоплатец ,а под формата на помощи от ЕС специално за ромските деца за да се образоват и интегрират ! Не ви ли е срам чужди държави да пращат средства за образованието и интегрирането на роми в България ,а собствената ни страна не прави почти нищо за интеграцията на ромите живеещи в Бг. ! Ние хем искаме ромите да не крадат и да не пречат на обществото ,хем сме против дори и на чужди пари пратени за да се помогне на тези роми да се интегрират !
41
0
 
8
 
! Отговори
санд преди 7 години
Жалко, Кунева наля масло в огъня на ченгето Каракачанов.
40
2
 
6
 
! Отговори
До Росия преди 7 години
Това е целта, а БХК е тяхната мъша. 45 години фаворитизираше *** на Москва и сега им плащаме греховете. Затова сме чуствителни на тази тема.Пък рома нека отиде в русия като му харесва повече.
39
14
 
3
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Да се закрие бьлгарската държава
38
6
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
моят син учи в коледж 4 год москва бесплатно и получава стипендия от 30човека.25човека са бесплатно 5 човека са платни за айтичник.в останалите групи са на половина платни и безплатни и всички получават стипендия няма значение че учиш платно или бесплатно няма значение от какъв произход си или чужденец стига да знаеш добре руски.една шепа народ в бг неможете да се разберете и това е намесата на политиците за да ви печелят доверието искат да разделят бг на три части бг турци и роми това е целта
37
13
 
7
 
! Отговори
Изпълзя демона преди 7 години
Русия от самото си създаване се опитва да постави букаи на българския народ. Колкото и да ги е яд, ние пак сме по-добри от тях.Да си вземат и БХК и Хелсингския процес и да се видят на какво дередже са.Айде! Марш в Русия!
36
3
 
12
 
! Отговори
БХ за БАН преди 7 години
Заплата в БАН е 400 лв и от тия взимат 100 лв. данък и ти остава 300 лв на месец.
35
2
 
14
 
! Отговори
XYZ преди 7 години
Тя, държавата, се е докарала до положение за закриване.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето така фаворитизираха АБПФК и все още им плащаме греховете.
33
12
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
до вчера ромите бяха дискримирани от днеска българите са дискримирани какви са тези работи.абе плачехте че ромите не учат не исках те да са равни права със българите ромите вън от българия истината е там че българина винаги завижда колко и добро да правиш на българина. бай *** си остава един селянин в *** коя партия ви подържа и същата партия ви прави проблемите в страната нали говорихте г-да българи да се даде на ромите предимства да учат а сега защо протистирате