Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП

В учебниците по история се набивало на око политизацията
Обновена: 19 яну 2018 14:45 | 19 яну 2018 14:30, Камелия Цветанова
132
Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП
Снимка: Wikipedia

БСП поиска да се отмени одобреният учебен план по история за 10 клас.

Според левицата в новата програма липсва обективност, акцентира се на едни събития, а други въобще липсват.

Така че социалистите настояват да се създаде комисия от учени, доказали през годините своята безпристрастност през годините и да се направи нов учебен план.

Още по темата

"Очакванията към новите програми бяха да има олекотяване на учебното съдържание, да се съобрази то с възрастта на учениците, да има логически връзки при изучаваното съдържание, но това така и не се случи", обвини в декларация на БСП депутатът Ирена Анастасова.

Според нея е налице политизация, а идеологическият подход при изработването на програмите веднага се набива на очи.

"В учебниците влиза комунистическият режим, но е очевидно отсъствието на фашисткия режим, в същото време се иска от ученика да може да оценява спасяването на българските евреи, но от какво след като ги няма антиеврейските закони", скочи тя.

"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго", каза още Анастасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
1
 
! Отговори
Анархист преди 6 години
Толкова ли е трудно да се приемат научните доказателства че комунистическата идеология спада към перверзиите и извращенията и всеки нормален човек който приеме идеологията се превръща в ***.
117
1
 
1
 
! Отговори
ЕЙ фашаги преди 6 години
Кажете истината за Цар Борис Кобурготски колко хиляди евреи депортира в лагерите на смъртта от Македония!
116
0
 
2
 
! Отговори
Докога комунистите? преди 6 години
Повече от 28 години гледаме филма "Комунистите отложиха комунизма и станаха капиталисти милионери!". Докога?
115
3
 
0
 
! Отговори
ДЖЕНДАР преди 6 години
До seiraПРАВ СИ ГОТИН...НИЕ ДЖЕНДАРИТЕ БЯХМЕ РЕПРЕСИРАНИ..СЕГА Е РАЙ ЗА НАС -ДЪРЖАВАТА НИ Е ПРЕКРАСНА И ВСИЧКО СИ ИМАМЕ..ДАЖЕ И *** КАТО ТЕБ....
114
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
АБЕ ДОКОГА ЩЕ ДРЪНКАТЕ ГЛУПОСТИ ПО ФОРУМА: "СОЦИАЛИЗЪМ", "КОМУНИЗЪМ" И Т.Н.?!НЯКОЙ ОТ ПИШЕЩИТЕ ТУК, ДА СИ Е НАПРАВИЛ ТРУДА ДА СЕДНЕ И ДА ПРОЧЕТЕ К. МАРКС И ФР. ЕНГЕЛС?!ВЪОБЩЕ ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ ОТ ВАС КАКВО ТОЧНО ОЗНАЧАВА "СОЦИАЛИЗЪМ" И "ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС"?!А ИМА ЛИ ТАКЪВ, КОЙТО ОБОСНОВАНО ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ ВЪОБЩЕ НЯКОГА И НЯКЪДЕ ПО СВЕТА Е ИМАЛО "СОЦИАЛИЗЪМ"?!ПРОПАГАНДАТА НА "ТОШОВАТА" ДЪРЖАВНА МАШИНА ПРОМИВАШЕ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА, КАТО ЛЪЖЕХА ЗА УЖ "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" ... ГЛУПОСТИ!АМИН!
113
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Долни комунисти ей, така и не достигнахме светлото комунистическо бъдеще
112
3
 
5
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
От трите (а не от двата!) преврата (1923,1934 и 1944 г.) няма нито един,който да не е организиран от вашата любима Русия!
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По царско е било страшна беднотия мрели от туберколоза като пилци това е резултата от петте войни и двата преврата жив геноцид ! Христо Ботев е написал хайдути той комунист ли е а съдятя осъдил Левски е бил депутат , но не през комунизма
110
1
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Истината за комунизма-присвоизма и марксизма-кретенизма е вредна за имиджа на "партията"- тя затова драпа срещу нея,но този път няма да я огрее!
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
66 ти патури ли е шиел дядото бре ***. Всички големи фабриканти били шивачи и тютюнджии хората самолети и коли и кораби са строили вие до тях се редите
108
5
 
5
 
! Отговори
ВЕСО преди 6 години
До месара: ПАЗИХА НИ ,ДА НЕ СЕ ВЪРНАТ ВАШИТЕ ДЕДИ И БАЩИ -ФАШИСТИ.НО СЕ НАМЕРИ ЕДИН ПРЕДАТЕЛ С ПЕТНО НА ТЕМЕТО СИ КАТО АМЕРИКА И ПРЕДАДЕ МИЛИОНИ ПРОГРЕСИВНИ ХОРА ,КОИТО БЯХА ХВЪРЛЕНИ НА САМОЗВАНИТЕ ,ИЗМИСЛЕНИ И ЛЪЖЛИВИ ДЕМОКРАТИ,ЛИКВИДИРАЛИ И БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г.
107
3
 
3
 
! Отговори
ВЕСО преди 6 години
ЕДИН ОТ "КОРИФЕИТЕ " НА ИСТОРИЯТА ГО ВИДЯХМЕ ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА ОНАЯ ВЕЧЕР. САМО ,ДЕТО НЕ ИЗДАДЕ БАГАЖА ОТ ПЛЮНЧЕНЕ , ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИИ. ЗАДАВИ СЕ ОТ ПЛЮЕНЕ. РИЗОВА ПОЛОВИН ЧАС НЕ МОЖА ДА И ПРОЧЕТЕ ТИТЛИТЕ НА ГОСПОЖАТА ИЗМИСЛЕН ПРОФЕСОР. ЛЪСНА ПРЕД ВСИЧКИ ОТ КОГО Е ИЗПРАТЕНА И ЧИИ ЗАПОВЕДИ ИЗПЪЛНЯВА-ОТ НОВИТЕ НИ ГОСПОДАРИ.
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще пишат само най - новата история, т.е. за Бойко и Герб. :)))
105
4
 
12
 
! Отговори
месара преди 6 години
ама разбира че за партизаните трябва да пише в учебниците (но истината) - как са обирали мандри,яли агнета,пили вино и се крили в гората(за това са ги наричали шумкари),ятаците са им носели ядене и пиене когато не им се е слизало до селата та да си вземат.взривявали по някоя жп линия,и бегом в шумата,...се"героични битки".съветската армия"освободителка"кой е освободила,нас ли,настаниха се тук и правеха каквото си искат- съветско робство и мизерия.били ни пазели,от кого бе другари?
104
0
 
4
 
! Отговори
предложение преди 6 години
В Русия Путин каза че комунизмът е примитивен прочит на библията.Предлагам това да влезе в учебника.
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците прекалено много се намесват в образованието. Кой какво прави, все в учебните планове и учебниците се бърка. Училището вече не е училище. Знанията не са приоритет. Приоритет е събирането на р.о.мите, насилственото им вкарване в училище, ХРАНАТА, стипендиите, униформите, тежките чанти, промяна имената на училищата, 2 или 1 смяна на училище, ЗАКРИВАНЕТО на училища, МЛАДИ учители, народни песни, танци, театрални сценки, глупости, глупости, резултат- НЕГРАМОТНИЦИ с виШо.
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно БСП ли го казва?А не помни ли каква история учихме до 1990 г.? Това беше политизирана история!
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още през 1990г. БКП трябваше да бъде забранена и разтурена като престъпна организация, каквато си беше. Сега БСП щяха да се правят на умряла лисица,че нямат нищо общо с това престъпно минало. Ама не, да има приемственост, останаха си горди наследници на вампири и кръволоци. Ха сега гордейте се с лагерите си, конгресите и пленумите, че и с молбата за влизане в СССР.
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Години наред имаше режим на тока 2 часа има,2 часа няма.След 1985г. бензина беше с купони 20 литра на месец на кола.В магазина-1 вид бира,1 твърд салам, един вид кисело мляко,1 шоколад.Банани и портокали само за ЧНГ след 3 часа чакане на опашка.Коледа и Великден бяха забранени,ако разберат че празнуваш веднага те уволняват от работа или изключват от училище.15 години чакане за кола,партиен секретар обаче вземаше веднага.Справедлив и сит период беше,ако си *** комунист,другите гризкаха дървото
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, управлението на БКП е по-лошо от турското робство, защото най-простата и подчинена на чуждестранна диктатура прослойка от българския народ в продължение на десетилетия избиваше и унижаваше интелектуалния и икономически елит на нацията. БКП назначи за министри, генерали и директори на предприятия хора, които нямаха завършен 7 клас. И Тодор Живков нямаше средно образование до 9.IX., после му го написаха. 3 пъти фалираха България и обезценяваха парите.