Нови разкрития в Старосел: жертвена клада от цар Аматок

Досега се смяташе, че храмът е бил на владетеля Ситалк
15 мар 2010 10:00,
127
Нови разкрития в Старосел: жертвена клада от цар Аматок
Храмът в Старосел. Снимка: Булфото

Жертвена клада е открита на тракийския култов храм в Старосел, съобщи за Dnes.bg зам.-кметът на Хисар Пенка Ганева.

На нея траките са поставили каменни хлябове и дарове към богинята майка – Хистия.

Кладата е била затрупана под тонове пръст, но е разкопана миналото лято от археолога Иван Христов, който е бил на "Четиньова могила", за да прави проучвания.

На нарочна конференция в НИМ траколози са се обединили около мнението, че датировката на най-големия подмогилен храм на Балканите от времето на одрисите се променя.

Досега се смяташе, че намерената през 2000 г. година култова постройка е била строена по времето на владетеля Ситалк и по-късно е станала негова гробница.

Така предполагаше и откривателят на храма – покойният вече Георги Китов.

Сега обаче части от ритуалната клада са били дадени на радиовъглероден анализ, който е показал, че кладата е горяла след 358 година след Христа, което според археолозите е 100 години след владението на Ситалк.

Това автоматически измества датировката на храма – 359-351 година преди Христа, т.е. постройката е дело на следващия владетел – цар Аматок.

"Новото откритие е от особено значение за науката. Надявам се това да привлече още повече туристи в Старосел", каза кметът на селото Иван Жутев.

Той допълни, че от откриването на храма годишно от там минават около 100 хиляди туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
0
 
! Отговори
да бе да преди 14 години
Той кмета хубаво се надява да привлече още туристи,ама хубаво е те като отидат някой да си спазва работното време,за да могат да разгледат откритията.Ние нямахме този шанс,отидохме половин час преди края на работното време а вече лелките отдавна бяха заключили и чакаха да си тръгнат,на въпроса ни защо не ни пуснат и че за половин час не само ние ами цялата група която се беше събрала ще разгледаме абсолютно всичко и пак ще си тръгнат навреме,изобщо не си и направих труда да ни отговорят.
116
1
 
4
 
! Отговори
Rash0 преди 14 години
преди всички критици на археолозите и разкопките да изкажан безсмислените си думи относно разкопките ,искам да се замислят колко положителни неща допринася за нас всеки открит храм или съоражение.В гърция зада видиш акропола трябва да дадеш 12 евро , на ден има хиляди посетители говорим за стотици хиляди евро печлба дневно.Друг е въпроса че в България се обръща малко внимание на Културните паметници от миналото ни. Ако имаме добро правителство което да развие инфраструктори и места за туристите
115
0
 
0
 
! Отговори
Археолог преди 14 години
до колегата "археоложка", да между другото си права прабългарите и др. не са диваци, но относно антрпологичния анализ няма никакво единодушие и е много спорно, по-скоро е напълно неясно
114
2
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Vaob6te ne me interesuvat ezi4eskite obredi na nikoi narod.
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
neka da otkrivat horata be poved4e fakti za Trakite ima si specealisti ot cql svqt te isledvat !
112
0
 
1
 
! Отговори
rain преди 14 години
Каква Хистия, да не е хистерия?! Богинята е Хестия - пазителката на домашното огнище, колко хора трябва да ви го кажат за да си коригирате статията?
111
0
 
1
 
! Отговори
Георги Мишев преди 14 години
уважаеми, изтриването на предишното ми мнение беше доста некоректно. Критиката ми е напълно градивна - името е Хестия, а не Хистия и не е богиня майка, а е вечно девствената богиня, пазителка на домашното огнище. Тя приема само безкръвни дарове и затова са поднесени каменни хлябове...
110
5
 
1
 
! Отговори
Таркан преди 14 години
"Абе славяни сме си"Ой неразумни юроде, що се срамиш от тюркския си произход !??
109
0
 
0
 
! Отговори
waffen преди 14 години
Искал е да стане нещо,станал е!
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе славяни сме си. Не може да сме тюрки или иранци, а езикът ни да е нещо средно между сърбо-хърватски и руски, т.е. типично славянски, като изключим липсата на падежите.
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Pisna mi ot razni arheolozi!Samo razkopavat grobnici,mogili i iz4eznali seli6ta i smu6tavat pokoq na po4inalite.Pri tova kakvo sa otkrili-jertvena klada!Golqmo otkritie!Nikoi ne go interesuva,4e naprimer varhu nqkoi grobnici,ili sakrovi6ta moje da ima proklqtie.Dori v stariq zavet sam 4el da ne se pipa zlato i srebro,ili dr.cennosti,za6toto moje da ima proklqtie varhu tqh(govorq za namereni sakrovi6ta,a ne za polezni izkopaemi).
106
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Важна е средата. Ако Чирков беше стоял в България щеше да си остане обикновен ром, но в Германия...стана професор.
105
0
 
0
 
! Отговори
Скилитко преди 14 години
Тук, някакъв спор без край се е очертал. Моля имайте предвид, че под народност не се разбира само "генетичното тесто" от което сте замесен, ами по-скоро културното към, което принадлежите. Подобен пример са помаците.
104
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Проф. Йорданов направи възстановка по костите на Чъргубиля Мостич. Не прилича много на съвременен българин.
103
1
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Изтъкнатият български историк Страшимир Димитров: "Скъпи мои земляци...Аз последователно съм изтъквал, че не можем да смятаме тюркоезичното българско население за анадолски пришълци, за чуждо тяло у нас. В своята маса те са коренно българско население. Обяснявал съм, че българската народност още през средновековието се състои от два етнически компонента. Първият е на хуноезичните българи /или прабългари, както обикновено ги наричаме/, които дават името на държавата ни и на народността ни. В тази народност се вливат през ХI-ХIV в. и установили се у нас части от племената на узи, печенеги и кумани, чиито езици са много близки до езика на българите, което улеснило бързото им побългаряване и включване в състава на българската народност.Обяснявал съм,че тези българи никога не са били изцяло славянизирани, а си остават през цялото средновековие съществена хуноезична /тюркоизечна/ съставка на българската народност. Поради това всеки знае,че днешните турци са потомците на прабългарите...Османското нашествие заварва българската народност не само като славяноезична, но и със значителна хуноезична /тюркоезична/ част, обитаваща предимно източните предели на българската етническа територия.Именно,тези тюркоезични основатели на България са днешните български турци." /Димитров, Стр., Тюркоезичието, стереотипите на мислене и националното помирение, Раб. дело, бр. 7 от 01. 08. 1990 г./.М. Дринов писа по повод славянизацията на тюркобългарите: "Ние приемаме Шафариковото мнение, че /българите/ са от тюркско потекло. При това ние бързаме да забележим, че нас твърде малко ни занимава потеклото на тези българи, защото този си няма мястото в историята на нашия народ, който не е техен потомък и няма нищо общо с тях, освен името, което случайно прие от тях." /М. Дринов, Съчинения, т. I, 1909, с.32/.
102
1
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
М. Дринов писа по повод славянизацията на тюркобългарите: "Ние приемаме Шафариковото мнение, че /българите/ са от тюркско потекло. При това ние бързаме да забележим, че нас твърде малко ни занимава потеклото на тези българи, защото този си няма мястото в историята на нашия народ, който не е техен потомък и няма нищо общо с тях, освен името, което случайно прие от тях." /М. Дринов, Съчинения, т. I, 1909, с.32/.
101
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 14 години
Ще си позволя да копна това-Откъде идваме ние, българите, професор Кременски, знам, че вие правите изследвания за формирането на съвременния ни генофонд?- В проучване за Европа и Близкия изток, в което участваха 128 центрове и лаборатории, включително и българските, и с участието на 12 000 мъже, се установи, че 21 на сто от съвременните български мъже носят генетични характеристики на хора, живели по нашите земи преди 7800 години. Т.е. много преди идването на славяни и прабългари. Като се направи родословното дърво на Европа, става ясно, че мъжете у нас имат сходни генетични характеристики с тези в съседните страни - Румъния, Македония, Турция, с Унгария дори, а се отличават от славяните. Тези 21 процента, които се намират в България и на Балканите, се срещат и в останалата част на Европа, макар и по-рядко. Това говори за балканския им произход.
100
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Предлагам да се създаде програма за изследване на гените. Всеки да може да се изследва... кой на генетик, кой на психоаналитик... Jedem das Seine!
99
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 14 години
Абе от известно време забелязвам,че някои хора (османисти и пантюркисти,бъдещи терористи) упорито насаждат в българските турци лъжата,че те са създали тази държава и че един ден османската империя ще се възтанови.В близко бъдеще се очертават големи проблеми в тази държава
98
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Аз приличам на Марчело Мастрояни , значи не съ ни турчин , ни татарин. Поп Стойко щеше да бъде обесен от татарите, мир на праха му.