Трима алпинисти повлечени от лавина

Инцидентът станал в района на Седемте рилски езера
Обновена: 13 яну 2013 20:26 | 13 яну 2013 20:22, Веселина Йорданова
33
Трима алпинисти повлечени от лавина
Снимка: архив, Булфото

Трима алпинисти са пострадали днес от голяма лавина в района на Седемте рилски езера.

Голяма лавина се свлича над Седемте рилски езера и повлича трима алпинисти. Веднага екипи от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК реагираха, съобщи пред "Фокус" председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

В акцията е участвал хеликоптерът, който е предоставен на спасителната служба. Поискана е помощ от авиобазата в Крумово, откъдето е излетял друг хеликоптер и алпинистите са били изведени бързо от лавината.

Към 17.30 часа пострадалите са предадени на екипи на Спешна помощ. 

Според БНТ, единият от тях е в тежко състояние, другият е с мозъчно сътресение. И тримата са с хипотермия.

Тримата приятели - алпинисти тръгват тази сутрин от старата хижа Седемте рилски езера за поредната си тренировка. Изкачили са се до езерото Близнака и са започнали катерене по труден ледено-скален маршрут около 400 метра към езерото Сълзата.

Почти на самия финал групата е пометена от снежна маса, разказват очевидци. Алпинистите буквално са прелетели около стотина метра, но за щастие падат в дълбок сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това си е традиция в този сайт - пишат група хора с тенденциозно антибългарска насоченост.
26
1
 
3
 
! Отговори
Стар планинар преди 11 години
Хвала на момчетата от ПСС! Хвала и на пилотите - истински професионалисти! Дано пострадалите се оправят по-бързо! Алпинизмът е велик спорт, ама не е за всяко мекотело. А тук пишуват разни непълноценни, които се изживяват като данакоплатци и споменават за "техните пари". Срам ме е, че са всред нас. Съдейки по часа на написаните гадости, явно не са се изгърбили от труд! Сега повечето нормални хора работят!
25
1
 
2
 
! Отговори
Пълни преди 11 години
скотове сте станали голяма част от вас... като чета коментарите, явно освен за ракия и че*ия на чалга клип, някой от вас нямат място за друго в главата. Хвала вам!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Потресаващи индивиди коментират тук. Очевидно чалгализацията е оставила след себе си едни добре атрофирали, мускулно и мозъчно, ***. Няма да се впускам да обяснявам как всеки един ден в планината е пълна победа. Просто няма как да го разберат. Евала на ПСС.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Търсят ми дедовия там, алпинисти били, абееееее.......
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,благодаря ти за сложения +
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов видя ли че хеликоптерите не летят само в прости мто.
20
1
 
4
 
! Отговори
гацо преди 11 години
браво на авиаторите от Крумово.там условията са били много лоши и съпроводено с надморската височина просто момчетата са свършили една много рискована задача.БРАВО.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори и от нашите данъци да се плащаха спасителните операции, предпочитам да са за алпинистите, отколкото за хрантутене на ***
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До #22.Алпинистите си имат едногодишни планински застраховки. Не се харчат пари от данъци за тях. Ако застраховката не покрие всичко, си плащат останалото.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dano se opraviat. Ama za takiva se harchat pari ot danuci a horata nema kakvo da iadat. Pikliovci.
16
1
 
5
 
! Отговори
ot pleven преди 11 години
bravo na spasitelite tova e mazka rabota znam kakvo e cuvstvoto da spasi6 cove6ki zivot nesravnimo koito go izzivial znae za kakvo stava na vapros otnovo bravo na spasitelite
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коза драл ли си и *** *** ли си....
14
3
 
6
 
! Отговори
Ташо Мъдурков преди 11 години
Тъпанарите от САЙТА разрешиха писането на коментари и вота с + и - без регистрация, понеже им спаднаха наполовина посещенията за 2 дни :)) Вие сте едни смешници, на първо място редакторчето и ***.. Дано фалирате скоро !!
13
2
 
9
 
! Отговори
Младен Мийков преди 11 години
Ехеееее ама че коментари. Тоя дето се тревожи кой плащал, да му кажа че точно тия момчета бучат знамето ни по света, на места на които ти не би отишъл не за друго ами заради твоя страх. Страх който някога ни е плъзнал при робството и злоба като оная "абе тоя Стоичков слави България ама кой го знае колко пари взема". Честно казано хора като теб не заслужават да се наричат българи, защото българинът няма твоите недъзи и е човек в чиито крака ти ходиш!
12
1
 
3
 
! Отговори
kotzy преди 11 години
Много емоционално зареждащо е да четеш коментари на хора, тотално незапознати с коментираното.1. Момчетата са добре или поне на път да са добре2. Всички имат планинска застраховка... има и още, но предпочитам да спра до тук
11
1
 
5
 
! Отговори
Ася преди 11 години
Всеки път когато чета коментари тук се изумявам, но какво ли да съдя ограничени хора, чиято представата за оползотворен ден е да пиеш, пиеш и пак да пиеш.Само ще добавя браво за бързата спасителна акция и скорошно възстановяване на алпинистите.
10
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Вчера на Мальовица спасителите симулираха спасяване на затрупани от лавина. Днес на практика са приложили уменията си. Евала, че има такива хора. Респект.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на спасителите но и алпинистите са опитни
8
1
 
4
 
! Отговори
до 7 и 8 преди 11 години
ние като ходим на планина винаги си правим планинска застраховка. не е скъпа и има и за една седмица. щом са алпинисти, най-вероятно е да имат такава.