Над 50% от децата у нас са в риск от бедност

660 хиляди деца под 18 години живеят в материални лишения
6 апр 2013 09:24, Елка Василева
49
Над 50% от децата у нас са в риск от бедност
Специална комисия откри във Видин деца от 14 до 18 години без лична карта и удостоверение за раждане, чиито родители са извън България. Снимка: БТА

Близо 52 процента от децата у нас под 18-годишна  възраст са в риск от бедност или социално изключване, сочи анализ на Евростат за децата в риск от бедност в Евросъюза.

По данни на НСИ под прага на бедност през 2010 г. у нас са били 1,6 млн. души или 22 на сто от населението на страната. От тях около 660 хиляди са били децата на възраст до 18 години, които живеят в бедност и материални лишения.

Средно за страните от ЕС-27 показателят за риск от бедност за деца под 18 г. е бил 27 на сто.

В Румъния близо 49 на сто от децата в тази възрастова категория са в риск от бедност, в Унгария - 39 на сто, в Латвия, Литва, Естония, Испания, Гърция, Италия - по около 30 на сто.

Най-малък е процентът на деца в риск от бедност на тази възраст в Дания и Швеция - 16 на сто, Исландия - 17 на сто, Холандия - 18 на сто, Австрия - 19 на сто, Чехия - 20 на сто и др.

От 2008 г. до 2011 г. най-силно е нараснал индексът на риск от изпадане в бедност или социално изключване за деца под 18 години в следните страни: Ирландия - 11 на сто, Латвия - 10 на сто, България - 7,6 на сто, Унгария - 6,2 на сто и Естония - 5,4 на сто, отчита анализът.

Най-застрашени от риск от бедност са децата, които живеят в домакинства с ниска интензивност на работа - 45 на сто. Близо 49 на сто от децата, чиито родители имат ниско образование, също са в риск от бедност или социално изпадане. Други 18 на сто от децата с риск за бедност живеят в домакинства  с един родител, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: бедностЕвростатдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
ivan ivanov преди 11 години
Hvanete i drujte chlenovete na ***,sled kato ste mnogo zagrijeni za tyahnata rajdaemost.Vie nyamate lisi vashi semeistva i deca che plachite na chujdite grobove.Kolko oshre moje da bude.
24
0
 
1
 
! Отговори
Радина преди 11 години
"Специална комисия откри във Видин деца от 14 до 18 години без лична карта и удостоверение за раждане,чиито родители са извън България".Какво ми снимате ***.Оставили са 10/20 дечурлига и са отишли да крадат и просят в някоя западна държава.Хайде дайте пример с българи.Трепят се цял ден 5/6 дена в седмицата цял живот за една мизерна заплата от 200/300лв.А *** са необразовани,мързеливи и само знаят как да крадат и просят.Виждала съм и честни,работливи и образовани(тях не наричам ***)
23
0
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Общо взето сме като в Северна Корея с разликата че сме без достойнство, с ниска култура и дисциплина, хаотични и податливи сме на външно влияние, градовете ни са мръсни, облечени сме зле, и не сме световен военен фактор.
22
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Жалко, че се допусна тавака раждаемост сред ***... просто жалко за всички властимащи ***, затова че не можаха да укротят най-бедната и най-ненужна класа в България и да спрат плоденето и роенето..защото това не може да се нарече раждаемост...това е вид размножаване като сред насекомите...
21
0
 
0
 
! Отговори
PIPER преди 11 години
TUKA IMA ZENZURA! IZTRIVAT KOMENTARITE!
20
0
 
10
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Бедността възпроизвежда бедност. Социалноизключените възпроизвеждат социалноизключени. Еничари превърнаха България в пустиня. Срам ме е, защото с бездействието си допуснах това да се случи...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък не смятам да си правя чавета. Като нямаш достатъчно възможности за да отгледаш изучиш едно дете защо да правиш и други нещастници, не разбирам.
18
0
 
5
 
! Отговори
до 30 ком. преди 11 години
Ни си прав, колега. Не помагаме доброволно, а на сила от разни сатаниски организации криещи се зад маската толерантността и милосърдието. Иначе каква полза да стимулираш растяща популация на вид от който няма никаква полза с малки изключения. Все едно гледаш картофи и в същото време да развъждаш над тях колорадски бръмбари.
17
0
 
5
 
! Отговори
работи! преди 11 години
манипулацията работи. когато медията Х сложи снимка с *** лампата на разсеяния читател светва - това са ***! Да, ама не! За жалост по този начин се потушава напрежението на БЪЛГАРИТЕ и се настройват спрямо ***. Обаче истината е, че БЪЛГАРЧЕТАТА наистина живеят в недоимък !
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са *** и една много малка част от българите. Нещо трябва много спешно да се направи с *** раждаемост, утре ще бъде късно. Не разбирате ли, че ние помагаме да се отглеждат ***, които утре ще тормозят нашите деца. Сега дъртите *** вземат нашите пари, а утре малките идиотчета ще изсмукват жизнениете сили на децата ни.
15
6
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Поразпитай семейства от колко деца са били прадядовците ти и тогава ми говори за "традициите на етноса". *** - в момента семейства, които могат да отгледат добре повече от 2 деца - имат само едно и не искат второ, за да не им се "разваля рахатлъка" - после някой ни е кризата на прираста...
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако *** не се образоват, положението ще става още по-тежко. Образованите *** имат по 1 - 2 деца, а неграмотните не знаят броя на децата си.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да се почне с кастриране. иначе трябва да плащаме за отглеждане на ***.
12
1
 
5
 
! Отговори
СЛАВА преди 11 години
До рали *** НЕ СЕ САМО ЗАПАЛВАТ ЗАЩОТО ТЕХНИЯТ МОРАЛ Е СЪВСЕМ ДРУГ ЗА ТЯХ ТОВА Е МНОГО ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ.ТОЙ ЩЕ Е СЪГЛАСЕН ДА КРАДЕ
11
1
 
1
 
! Отговори
МИ преди 11 години
ЧЕ Е ТЪЖНО Е ТЪЖНО НО ЧЕ ИМА НАЧИН ДА СЕ ОПРАВИ ИМА СТИГА ДА ИМА ВОЛЯ НА МЕН ЛИЧНО ВЧЕРА ЗАРАДИ АДМИНИСТРАТИВЕН ПРОБЛЕМ ДА МИ ОТКАЖАТ ЖИЗНЕНОВАЖНА СОЦИЯЛНА УСЛУГА И САМО ЗАРАДИ ВАТРЕШНОТО ЖЕЛАНИЕ ЧИНОВНИЧКАТА ДА СЕ НАПРАВИ НА ВАЖНА КАТО СИ МИСЛИ ДА ОТКРИЕШ И МИНИМАЛНАТА ГРЕШКА ТЕ ПРАВИ ВЕЛИК И ТЕ ДОКАЗВА КОЛКО СИ ДОБЪР -ДОКАТО ИМАМЕ ТАКИВА ХОРА НА ГЛАВАТА СИ И НЕ ИМ ПОКАЗВАМЕ ЧЕ ТЕ СА ГРЕШНИТЕ А НЕ НИЕ ЩЕ СМЕ ТАКИВА И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТАЗИ БЕЗУМНА ЦЕНА
10
0
 
7
 
! Отговори
Кратос преди 11 години
Тъжно е ! Какво бъдеще очаква децата ни ? Пълна безотговорност на властимащите , позор и срам е за пари да продадеш съдбата и живота на един народ и една държава .
9
0
 
14
 
! Отговори
рали преди 11 години
*** биле бедни, ама нито един от тях не се самозапали, нали. Те нямат съвест, защо да го правят. На тях държавата винаги ще дава, а ние ще се балим, ще бесим и всякакво такива и пак никой няма да ни помогне
8
0
 
7
 
! Отговори
ДО ГЛАСУВАЩИЯ преди 11 години
И ДА ГЛАСУВАШ Е ВСЕ ТАЗИ ЗАЩОТО КОЙТО И ДА ДОИДЕ АДМИНИСТРАТИВНИЯ АПАРАТ СИ ОСТАВА НА МЯСТО СМЕНЯТ САМО НАЧАЛНИЦИТЕ А ОТ ХОРА КОЙТО С ГОДИНИ ЗНАЯТ КАК ДА КРАДАТ И ДА СКРИВАТ ПО ВЕДОМСТВАТА БЪКА И ТЕ СА ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ КОЙТО НЯМА ДА СЕ СМЕНЯТ И ЩЕ КРАДАТ И КРАДАТ И ЩЕ ОБЯСНЯВАТ КОЕ КАК А НЕ ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА НО УВИ ЗА ТОВА ТРЯБВА ЖЕСТОК МЕТЕЖ В БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ КОЙТО НЕ Е ПРАВЕН И ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз първо ще гласувам за националисти, като последен опит нещо да се спаси от държавата, после ще мисля за Терминал 2.
6
0
 
15
 
! Отговори
УЖАС преди 11 години
ДА БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА РАБОТИ НА 3 МЕСТА ЗА ДА ВЗИМА 1200 ЛВ ДА ИЗДЪРЖА 4 ДУШИ НО ЧИНОВНИКА В СОЦИАЛНИ СЪЖЕЛЯВА ЦИГНИНА И МУ ОТПУСКА ПОМОЩИ И ТОВА Е ОТ ГОРЕ ИДВА ЗАЩОТО РОМСКИ ПРОБЛЕМ АКО ИСКОЧИ НИЕ НЕ УВАЖАВАМЕ МАЛЦИНСТВАТА -МОЙТО МНЕНИЕ Е АКО НЕ УВАЖАВАМЕ БЪЛГАРИНА НЯМА КАК ДА УВАЖАВАМЕ И МАЛЦИНСТВАТА НО УВИ НА ПРАКТИКА ОТ ЧИНОВНИЦИТЕ СЕ ПРИЛАГА ГЕНОЦИД СПРЯМО БЪЛГАРИНА ЕТО ВАПРОСНИТЕ 50 ЛВ ПОМОЩИ ТАКА Е НАПРАВЕНО ЧЕ ДО ТЯХ ПОЧТИ НЕ МОЖЕШ ДА ДОСТИГНЕШ АКО СИ В НУЖДА -ЗА КАКВО ГОВОРИМ ТОГАВА???