Реликвите, желани от Вартоломей – ценни колкото ?1 млрд.

Опазили сме ги в бомби, крили сме ги зад Мадарския конник
Обновена: 12 ное 2015 20:40 | 12 ное 2015 19:00,
81
Реликвите, желани от Вартоломей – ценни колкото ?1 млрд.
Снимка: 168 часа

България съхранява реликвите, поискани скандално от Вселенския патриарх Вартоломей, в продължение на 72 години. Опазила ги е от бомби, крила ги е зад копие на Мадарския конник, а цената им е около 1 милиард евро.
Това пише вестник "168 часа" в последния си брой.

Вертоломей Първи предяви претенции към ценностите по време на визитата си в България тази седмица. Заради това той бе посрещнат с орден, но изпратен с протест.

Още по темата

Българските власти са принудени заради превратностите на историята дълго време да крият ценните находки. Най-тежко е било съхранението им по време на масираните съюзнически бомбардировки над София през Втората световна война. Тогава по лично разпореждане на министър-председателя Богдан Филов те са скрити в мазето на сградата на Съдебната палата.

За по-сигурно помещението, което на практика е било бетонен бункер, е било зазидано, а за да не се повредят от бомбите, върху тях са поставени чували с пясък. И действително, въпреки че зданието е поразено от пряк бомбен удар, те оцеляват.

След войната реликвите са преместени в Археологическия музей.

Проф. Николай Овчаров свидетелства, че е виждал там ценните експонати още в началото на 80-те години.

"По мое време те се пазеха в т.нар. секретен фонд, който се помещаваше в тайник зад копието на Мадарския конник в Археологическия музей", разказа проф. Овчаров. Той си спомня, че малко преди 10 ноември 1989 г. реликвите са пренесени в Националния исторически музей. "В него се съхраняваха не само ценни ръкописи от манастирите "Козиница" край Драма и "Йоан Продом" ("Йоан Предтеча") край Сяр, които са от Х-ХІІII век, но и църковна утвар, икони и много други ценности. Има и неща, които са донесени от българските бежанци", спомня си професорът.

Според историка проф. Божидар Димитров стойността на реликвите е приблизително 1 милиард евро.

"Може би са за няколкостотин милиона до 1 милиард евро. За подобни ценности няма как да се каже колко струват, защото всичко зависи от търсенето и предлагането", допълва той.

Ценностите са 764 на брой, от които 400 са ръкописи на старобългарски на богослужебни книги, пазени в Народната библиотека, а останалите 364 са свещени предмети - потири, дарохранителници, мощехранителници, богато инкрустирани кръстове. Всички до един са сребърни с позлата. Има и икона на св. Богородица.

Това са същите реликви, които Божидар Димитров показва цяло лято и които шестват из цялата страна. Самата кутия с мощите има надпис на гръцки, че пази останките на свети Дионисий, свети Панталеймон, света Параскева и свети Харалампий. Кутията с костите на светците е изработена от сребро и злато с висока проба. Подписът на йеромонах Серафим, който я е завършил на 25 март 1821 г., е добре запазен.

Завръщането на реликвите в България започва през 1915 г., когато България се включва в Първата световна война, завзема Драмското и Сярското поле. Богдан Филов - тогава директор на Народния музей (предшественик на Националния исторически музей) написал писмо до главнокомандващия българската армия ген. Никола Жеков, че за да се съхранят хилядите паметници на културата от фронтовата зона, трябва да бъдат прибрани.

И през 1917 г. тези културно-исторически ценности са прибрани в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
36.Има договор между България и Гърция.Нищо не е останало така!В Български манастир в Северна Гърция има евангелие от времето на Цар Иван-Асен ( смятан за Цар на българи и Гърци.) Сега това не е българска територия , но манастира е български !Гърците не разрешават Евангелието на Цар Иван Асен да се изнесе.
26
4
 
14
 
! Отговори
бартер за кутията! преди 8 години
Каквото са откраднали Гърците от България да го върнат па за сметка на това да им се даде кутията с гръцкия надпис :DРъкописите са на старобългарски и са наши!!!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
34.Футоролог Ти си знаеш твоето , че нямат ценност защото са християнски реликви от средновековието ! Питай Лондонския музей - тези реликви са безценни !Всички реликви от Константинопол , от 1204 г. Задигнати от Венецианските нападатели и френските рицари - кръстоносци са безценни , не само заради среброто, златото и скъпоценните минерали ! А и това , че са от средновековието !Аз работя по документален филм за Средновековието ! А ти провокиращ , че са нищо !
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ българия му викат Ако мине номера. Но и българската оправа са много ***. След като сте знаели за претенциите от много време защо не са го решили този въпрос , или са се надявали да бъде забравен.? Това се нарича да замиташ *** под килима, докато един ден те спъне и паднеш да се претрепеш. Има ли проблем се решава на място и не се отлага, защото той остава и с времето не изчезва а расте.
23
16
 
10
 
! Отговори
Футуролог преди 8 години
Божидар Димитров е доносник и г"нусна мазна турско-герберска *** целяща да отклони вниманието от ПЕТИЦИЯТА ЗА ЗАБРАНА НА БХК!Щом е казал че тея хартиики струват стотици милиони до милиард значи реалната им продажна ценена е от 10 000 до 100 000 долара!Те се продават на безценица хилядолетни артефакти от люлката на човешката цивилизация в Шумер,Вавилония,Асирия,Акад,Сирия той превъзнася някакви хартиики!Просто тоя "учен" успя да надживее науката на която се е посветил!Краят на историята дойде
22
2
 
2
 
! Отговори
дуализъм преди 8 години
Варто,онасис са по-добро,не кениди ми чевермето со дяволска пикоч ...
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незная дали е редно да се местят кости на вече погребан човек. Светла му пмет!По време на нашествията и войните древните гърци са скрили и запазили част от еврейското петокнижие и преди да си допишат Библията гърците им ги върнали. Да ама ония вманячени евреи решили че като са стояли при гърците са опорочени и не ги вписали в библята. Абе ***, хич да не ви ги бяха пазили и връщали. Няма по-тъпо и жестоко, от религиите.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Байа са скъпи май:) малко е кофти ама няма как!!! Сребро злато хооо батееееееееееееее :))))))))
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
23.Това са ценности само защото са от 12 и 13 век . Това е първото нещо на оценките . Всичко от средновековието е безценно ! Много ценности от падналия Константинопол са във Франция, Венеция, Англия и Германия ! Защо Вартоломей не си ги иска.В Лондонския музей се съхранява , и рисунка портрет на семейството на Български Цар !
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте им ги, но не даром ! Искайте беломорието обратно в България. Да видиме какво ще каже стария козел.Иска защото знае че българите нямат притенции за нищо. Даже и арабите знаят да се пазарят а българите са ***.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
18.А аз се срамува ,че не си българин , само се пишеш ! Смяташ че провокираш . Такива се навъдиха много !
16
4
 
21
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Искат да заличат нашата национална памет!Да не остане нищо което да напомня за България!Може би ще е добре в НИМ да сложим османски реликви за да кажат утре,че това е турска територия!За пример давам разрушените от Турция християнски храмове в Кипър!
15
37
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Най-добре е да постъпим като цивилизовани хора от 21 век. Да се извиним на гърците и върнем техните светини. Все едно те да задигнат в Гърция тефтерчето, револвера и косите на Левски. Или писмата на Ботев от нашите музеи.
14
3
 
34
 
! Отговори
Български територии преди 8 години
То и земите в Северна Гърция до излаз на Беломорието са Български, ама кой ще ни ги върне !
13
1
 
17
 
! Отговори
до ме преди 8 години
Всичко бе нагласено .Целта е коренно различна от театъра който ви се предлага.А БД прави това вече 20 г.Обявява търг за тия съкровища пред видни колекционери.Инак нямаше как .Това е БД.Ако бяхме истинска държава,а не на мафията досега да беше в затвора ,а парите му конфискувани в полза на родината.
12
3
 
25
 
! Отговори
me преди 8 години
Е няма такава греда! Да дадеш орден Стара Планина, на някой който те нарича крадец и се гаври с теб докато го награждаваш. Чия е вината? На целият екип на президента, на самия Плевналиев, и на инициативния комитет начело с акад. Воденичаров. Всички на съд за национално предателство. А последният щял и за президент да се кандидатира. Ми браво, чудесно. В крайна сметка тия реликви трябва да се спазарят срещу наши неща в ръцете на гърците. На Балните така или иначе всичко е общо.
11
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господи! Какви крадци и разбойници били нашите дядовци и прадядовци! Грабели са, мъкнели и влачили всичко до което се докопат през войните. Ограбили са съкровищата на Гърция. Срамувам се, че съм българин!
10
11
 
13
 
! Отговори
оставка за БД преди 8 години
Тези съкровища са в опасност.Щом около тях е БД ,виден мафиот ,продавач на антики .Нали знаете,че той няма нищо общо с науката и кадър на ДС. С глупавия си гол национализъм излага страната и на практика всички съседи имат някакви претенции .
9
8
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Да преведат по сметката на Бойко 50 милиона и да ги вземат ....аз ли да ги уча ?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ясно,че ще ги иска нали струват 1 милиард.после ще ги шитнат на черно и ще инсценират обир или нападение на некви ***.не е трудно държавата им непрекъснато идват бежанци.защо избират точно този неподходящ момент от всяка разумна гледна точка?