Отстранени от длъжност свещеници кръщават - за по 60 лв

За панихида и молитви не се изискват кръщелни свидетелства
2 юли 2016 10:01, Петя Славова
9
Отстранени от длъжност свещеници кръщават - за по 60 лв
Снимка: архив, Булфото

Отстранени от длъжност свещеници продължават да се представят като духовни лица пред миряните и да предлагат услугите си. Те правят кръщенета за по 60 лева, панихиди и освещават домове, пише "Монитор".

Такъв е случаят с частна църква в центъра на София. Отец Димитър, който служи там, не крие, че е отстранен от длъжност от години, но все още разчита на познати, за да си докарва някакви доходи.

Казва, че е търсен и от българи в чужбина. Само преди десетина дни дори бил във Франкфурт, а често пътувал и до Лондон. Попитан дали може да кръсти дете на четири години, веднага се съгласява.

"Само трябва да видя кога има свободни дни и часове, че имам и едно освещаване на жилище. Цената е 60 лева, детето се вписва в регистъра и няма от какво да се притеснявате. Църквата е изографисана много красиво, ще ви хареса", обясни отец Димитър, който даде и подробни наставления какво точно трябва да носим за събитието.

Според експерти обаче няма как издаването на кръщелно свидетелство от такъв свещеник и от частна църква да бъде действително.

"Духовни лица, които са отлъчени от църквата, нямат право на никакви свещенодействия. Тогава кръщенето е недействително. Кръщелните свидетелства са т.нар. ценни книжа в църквата. Кочаните се дават на свещениците от митрополията и имат номера", обясни експертът по Религиозните въпроси към КТ "Подкрепа" Христо Латинов. Така дори ако някой изгуби кръщелното си свидетелство след години, може да си извади дубликат. Документи се издават и за свето венчание.

За панихида и молитви не се изисква и затова отстранени от длъжност свещеници продължават да се представят като духовни лица и да злоупотребяват с името на църквата. Затова експерти препоръчват да проверяваме дали те действително служат към определен храм.

"Откакто разколът на Българската православна църква бе преодолян, дисциплината се затегна и не сме толерантни към подобно поведение. Знаете, че дори започнаха да се водят дела срещу епископи и те веднага придобиват гражданственост.

Вярно е, че всеки прави грешки и в духа на православието е дълготърпението. Затова разчиташ човекът да се покае. Но когато поведението на даден клирик е смущаващо и е повод за скандали, тогава се вземат мерки", коментираха от Светия синод.

Според устава на БПЦ църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против вярата, каноните, правилата на светата Православна църква. Сред тях са ерес, разкол, магьосничество и врачуване, богохулство, обида или клевета между духовни лица, лъжлива клетва, симония, разврат и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
клир преди 7 години
БПЦ да внимава много за да не стане като в Гърция,там вече има 10 Синода,свещи се продават със страшна сила и и никой не мрънка.Запалете тихия пламък на Вярата в сърцата си,хлапаци прости,покайте се и живота ви ще настъпи мир!
4
0
 
6
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
Какво ли мисли Исус ( да ме прощава че го споменавам в тоя спор) че за да кръстим децата си и да приемат православната вяра трябва да си платим...Търгашииии вън от църквата!!!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
"Такъв е случаят с частна църква в центъра на София."Виж, това е страхотна идея за бизнес! Не знаех, че вече всеки може да си направи частна църква. А по тази логика, сигурно и частна пагода, частна джамия, частна синагога, частен храм на Бакхус и Юпитер... бе важното е келепир да има, пара да пада!
2
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за крьщенето на внука ми взеха 80 лв в цзрквата на бивщия дворец на пионерите
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма част от поповите са новите мутри и олигарси - всичките имат огромно количество земя, карат последни модели лимузини и дерат по 10 кожи за кръщенета, погребения, получават пари от държавата и отделно дават под наем земи за павилиони около църквите и манастирите.За съжаление малкото количество църковни служители, които са истински християни и си изпълняват своя дълг към хората не получават нищо и едвам свързват двата края, но все пак се помагат с каквото могат.