Хапва ви се домашна лютеница? Пригответе 4,50 лв. за кило!

Предприемчиви баби на село варят лютеница по поръчка
29 авг 2016 09:14,
17
Хапва ви се домашна лютеница? Пригответе 4,50 лв. за кило!
Снимка: архив Bulphoto

Между 4,50 и 5 лв. искат за кило лютеница предприемчиви баби на село, които са превърнали приготвянето на типично българската зимнина в сериозен бизнес. Лютеницата обаче не може да се купи, когато ви хрумне. Всичко става с предварителни заявки, които трябва да се дадат най-малко 3-4 дни по-рано.

В някои села предприемчиви пенсионерки дори са стегнали нещо като малки цехове и варят лютеницата в големи казани. В цената обаче не е включен амбалажа - така че клиентите, размечтали се за филийка със сирене и лютеница, трябва да предвидят и съдинка, в която да им сипят - буркани, кофи.

Според купувачи лютеницата по поръчка е по-изгодна от други оферти за домашния деликатес - например предлаганите във Facebook или сайтовете за безплатни обяви. Там цените също са между 3 и 5 лв., но за едно бурканче, пише "Монитор".

При бабите цената също варира в зависимост от това на колко те купуват суровината и най-вече на пипера, който формира най-голямата част от себестойността на лютеницата.

От Асоциация "Български пипер“ съобщиха, че тази година цената на пипера ще е с една трета по-ниска от миналата година.

"Миналата година цената на килограм червен пипер беше 70 стотинки, а тази година очакваме тя да падне до 50 стотинки", каза председателят на асоциацията Георги Василев. И уточни, че това са цените на полето – без опаковка, без ДДС и транспорт. Според Василев колкото и да искат прекупвачите и търговците по пазарите да товарят цената конкуренцията е толкова голяма, че няма да успеят.

Лютеницата ще излезе най-евтина в средата на септември, когато цената на суровината ще стигне дъното, съобщи още шефът на асоциацията. Ниските цени това лято се обясняват с повечето засети площи и по-високия добив ще осигурят цялото търсене за суровина за домашна лютеница. Очаква се тази година добивът на пипер да стигне 190 хил. кг. Това е предостатъчно да се задоволи цялото вътрешно потребление за домашни нужди, посочи Василев.

И за финал - нещо интересно от Кюстендил. На местните пипер не им трябва - там се приготвя лютеница с лукчета и локум.

"Внучката не обича пипер и затова се видях принудена да измисля нещо", разказва предприемчива дама. Тя взела рецептата от своя роднина в  кюстендилското село Николичевци.

За да се получат 10 бурканчета от авангардната лютеница, се ползват 5 кг домати, 15 обикновени лукчета и една кутия обикновен локум. Сол, черен пипер и олио слага на вкус. Всичко това се вари като нормалната лютеница, след което бурканчетата се варят за стерилизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
С преди 7 години
мисля че 4 5 лева за кило домашна лютеница са си идеално !
10
0
 
2
 
! Отговори
Макс преди 7 години
До бирникуЗащо да плащат данъци , като 40 и повече години са внасяли осигуровки , а получават 150 -200 лева пенсии и от тях половината отиват за лекарства ! С данъците се финансира организираната престъпност ( политици ) и администрация. Така организираната престъпност съществува. Всеки който мисли логично ще разбере. Напиши в гугъл : Ето как държавата ни бърка в джобовете всеки ден . Мисли още не е забранено.
9
0
 
0
 
! Отговори
Бисер Великов ВАРНА преди 7 години
Шефа на асоциацията има ли хал хабер това е цената на фабриките за крив и дребен пипер
8
0
 
1
 
! Отговори
Българче преди 7 години
До Нед Мдааа прав си .. но дали е така ... а и хигиената ... не можем да сме сигурни!
7
0
 
1
 
! Отговори
Кс преди 7 години
В магазина най-евтината свястна лютеница е около 5 кинта за 400 или 450 гр. Ако бабите я правят за 5 кинта килото... то това си е без пари.
6
3
 
0
 
! Отговори
иврупеиц преди 7 години
Ний пък у нази идем саму ПАЙ , да ни сми силяндури да идем лютяница , я !
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предприемчиви баби се занимават със сериозен бизнес! Евроатлантически свиняpник!
4
2
 
31
 
! Отговори
До 2 Нед преди 7 години
Качествена лютеница на пазара няма.Само домашната става за ядене.
3
4
 
23
 
! Отговори
л преди 7 години
Лютеница се приготвя лесно, но губи ценно време ,което може да се използва за безцелно обикаляне из универсалния магазин.
2
1
 
20
 
! Отговори
Нед преди 7 години
И пак е евтино , за качествена лютеница на пазара се плаща около 4,50 за 500гр.Говорим за лютеница без Е-та и картофено нишесте.
1
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купи от баба - прецакай търговец на едро.