Актуализират пенсиите, вдигат ги с 2,4% от 1 юли

Таванът обаче се запазва, заяви шефът на НОИ
28 сеп 2016 18:00,
25
Актуализират пенсиите, вдигат ги с 2,4% от 1 юли
Снимка: архив, Ройтерс

Пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило с 2,4% от 1 юли 2017 г. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, който днес участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социална политика.

Комисията обсъди различни варианти за осъвременяване на пенсиите, включително и предложения на пенсионерски организации за осъвременяване на всички пенсии с размера на средния осигурителен доход.

"Таванът" на пенсиите, който в момента е малко над 900 лева, не се предвижда да се променя, допълни Петков.

Осъвременяването на всички пенсии, отпуснати до 2015 г., с актуалния размер на средния осигурителен доход, както настояват пенсионерски организации, би струвало 1,7 млрд. лева на година на бюджета на Държавното обществено осигуряване, допълни Петков.

Според финансовите разчети на НОИ, направени на базата на искането на пенсионерските организации, това би означавало разходите за пенсии да се увеличат с по 140 млн. лева месечно или общо 1,7 млрд. лева за година, каза Бисер Петков.

"Факт е, че има изоставане в размера на старите пенсии", коментира той. По изчисления на НОИ най-много изостават пенсиите, отпуснати до 2009 г. Петков обясни, че причината е, че през годините пенсиите са били индексирани не по формула и правило, а според финансовите възможности на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Петков напомни, че едва от три години се прилага швейцарското правило като метод за осъвременяване на пенсиите.

Относно предложението на пенсионерите Петков обясни още, че следва да се вземе под внимание и фактът, че средният осигурителен доход постоянно нараства през годините. Ако се приеме подобен подход, при който пенсиите се индексират с актуалния размер на средния осигурителен доход, то при един и същи осигурителен принос новоотпуснатите пенсии ще са с около 80% по-високи.

Петков каза, че не са предвидени средства за преизчисление на пенсиите в тригодишната бюджетна прогноза, както и в разработката на бюджета на ДОО за 2017 година. За да се случи, трябва да бъде взето общо решение и да се регламентира в Кодекса за социално осигуряване. "Въпросът е дали това е поносимо", коментира Петков и уточни, че мерките, насочени към индексиране на всички пенсии, са много скъпи.

Той допълни, че за 2017 г. разходите на Държавното обществено осигуряване за пенсии ще достигнат 9 млрд. лева.

Според КНСБ пенсионерите имат основания за исканията си, но осъвременяването на пенсиите трябва да минава през формулата за изчисляване на пенсиите, а не през актуалния осигурителен доход, защото не е адекватно спрямо осигурителния принос през годините.

Според синдиката най-справедливият подход е инедксацията да става през формула и чрез даване на тежест на всяка година осигурителен стаж (както е записано и в закона, бел. авт.). Това, за което КНСБ обаче ще настоява в хода на бюджетната процедура, е повишените приходи от събрани осигурителни вноски и от ръста на минималната заплата – около 280 млн. лева, да се насочат към увеличение на пенсиите, още повече, че и осигурителната вноска за фонд "Пенсии" от догодина се увеличава с 1 процентен пункт.

Въпросът за преизчислението на всички пенсии се поставя всяка година. Припомняме, че в началото на тази, когато още министър на труда и социалната политика беше Ивайло Калфин, той изчисли, че подобна индексация на всички пенсии спрямо сегашния среден осигурителен доход ще доведе до чувствително увеличение на всички пенсии, но ще струва 3 млрд. лв. годишно. 

Още новини от "Бюджет и финанси" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛИНИЯ НА БЕДНОСТ 300 ЛВ СРЕДНА ПЕНСИЯ 345 ЛВ, МИН ЗАПЛАТА 420 ЛЕВА- ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КОЙ БЕШЕ МИНИСТЪР НА СОЦ МИНИСТЕРСТВО- КАЛФИН- АБВ- ТЕ И ДПС ИЗВЪРШИХА"промените" ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ-ОТ 1 ЮЛИ 2017 СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ПЕНСИИТЕ С 2.1- ХА ЧЕСТИТУ- ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЛЕВИТЕ- ТЕ И ДПС СА ЛОБИСТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОЛИГАРСИ, А СЕГА СРЕЩУ ИЗБОРИТЕ ЧАКАМЕ КРИБ И БГ СИНДИКАЛИСТИ ДА ИЗКАРАТ РАБОТНИЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ПОВИШАВАНЕ НА МИН ЗАПЛАТА- ДА СТЕ ВИДЯЛИ ТАКЪВ АБСУРД НЯКЪДЕ............
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евгения Маринова,както и мн.др.нейни колеги допускат грешка. ПРез 2017 няма да има актуализация с прилагане на швейцарското правило,а ще има повишение заради това,че се променя тежеста на всяка прослужена година-сега е 1,1 %,а от догодина става 1,2%!Така че това 2,4 % е приблизително увеличение! За новоотпуснатите пенсии ще се прилага от началото на годината,а за останалите от юли 2017!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен19Ако си направиш труда да прочетеш Закона за държавния служител много неща,ще ти се изяснят колега! Става въпрос за ограниченията,които са наложени от Закона на тези служители и условията при които се трудят.Съгласен съм,че не всички заслужават подобни облекчения,но в крайна сметка за това не са виновни те,а законадателя.Ще кажеш,като не им харесва,да напуснат?!Аз пък ще кажа,който завижда,да стане държавен служител!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО 120000 ДЪРЖАВНСИ СЛУЖИТЕЛИ НЕ ВНАСЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ?ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ РАБОТЕЩИ, КОИТО ВНАСЯТ ТЛЪСТИ СУМИ В НОИ
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОРИСОВ МРАЗИ ПЕНСИОНСЕРИТЕ.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво като ще струва 1 милиард? Имат пари за екскурзии чак до Ню-Йорк (цяло стадо министри начело с президента стояха там 10 дни), имат пари за бронилани лукс автомобили, имат пари за премии и тлъсти заплати. Ще намерят един милиард и за пенсионерите.
14
1
 
8
 
! Отговори
12 преди 7 години
При инвалидна пенсия 126лв.може ли министера на финансиите и управителят на НОИ,да ми изчислят индексирането на пенсията с 2.4%,аз не разбирам от изчисления.
13
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
Братя пенсионери,тази статия е подвеждаща,сегашното правителство,замрази индексирането на пенсиите по Швейцарското правило до 2018г.включително,а статията е предизборна.Само преди 2месеца,пак същите хора ,казаха.че пенсиите,ще се индексират 1.9% от лятото на 2017год.
12
1
 
6
 
! Отговори
ШОФЬОР преди 7 години
"Актуализират пенсиите, вдигат ги с 2,4% от 1 юли"---Актуализират БЕНЗИНА, вдигат Го с 2,4% всеки месец
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Актуализация в размер на около 5-10 хляба в повече НА МЕСЕЦ!!Докато на мигрантите им плющят ушите в приемните центрове от "чиста за религията им" храна,закупена чрез орязване на пенсии на хора работили 35-40 години за родината си!И това ако е политика-здраве му кажи!Значи родените след 1960 могат да бъхтат с бастуните до 70-75 години за достигане на заветната пенсия както я виждам и са я подкарали!Нови мигранти-допълнителни години трудов стаж!!Който я хване актуализация 2% на 10 години живот!!
10
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
сега трябва да устискаме до 1 юли 2017 ако оживеем разбира сепри масларова всяка година по два пьти по 10 процента за 4 години 80 процентакоито не ми вярва да разрови документите на баба си и дядо си
9
4
 
13
 
! Отговори
Бай Иванн преди 7 години
След 1945 година в Германия дали са давали "тавана" на хитлеристите за заслуги? В България защо се дава "тавана" на пенсиите на номенклатурчици и партийни секретари,за какви заслуги,за "зрелия и презрелия" социализъм ли?На всичкото отгоре ограбиха и държавата.Живеем в "демократичен" абсурден строй.
8
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
До Дебел депутатЩе...намажат,колкото за един пакет...тоалетна хартия,на месец.
7
2
 
12
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
На 160лв пенсия с 37г трудов стаж,колко ще намажат пенсионерите.
6
6
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Честито на най...голямата партия -пенсионерската.Боко пак приложи швейцарския...геноцид,който таз година даде увеличение по 3-4 лева на милион и половина пенсионери,а догодина сигурно с 1-2 лева повече.Долу кликата на Тиквуня.Всички пред урните на 6-ти за да му покажем...червен картон и да го гътнем.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голям смях герберасти вие сте позор за пред света
4
2
 
12
 
! Отговори
предизборен кьорфиш преди 7 години
Мале мила и като се видят с "пари" новозабогателите пенсионери дали па нЕма да хукнат на екскурзии по странство и да задръстят световните курорти.
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОЛЯМО МЕРСИ НА ГН БОРИСОВ
2
6
 
13
 
! Отговори
Ало измамник преди 7 години
Оххх,котьоо....Ши има да хвърчат пачки през терасите!!!
1
16
 
6
 
! Отговори
JJ преди 7 години
Майкоооо, 2017 9 милиарда за пенсии.Какви са тия пиявици бе?!!! Те хората забогатеха да ходят по Гърция, са 9 милиарда пенсии, а за матриала дето гласува социалната е под минималната - закривай пенсиите и дигай данъците, че замина държавата!!!