Някъде в бъдещето: Мигранти ни изкарват пенсиите

В дългосрочен план бежанците ще носят ползи, сочи анализ
Обновена: 28 сеп 2016 07:07 | 28 сеп 2016 07:00, Красимир Ангелов
198
Някъде в бъдещето: Мигранти ни изкарват пенсиите
Снимка: Булфото, архив

В дългосрочен план бежанците ще носят ползи за социалните системи на страните от Европейския съюз. Това се твърди в анализ, публикуван от Националния осигурителен институт, който е подготвен от Международната асоциация за социална сигурност, съобщава "24 часа".

Според документа положителният ефект ще се усети най-силно в страните от ЕС, където населението е застаряващо. Така в бъдещето благодарение на мигрантите и ангажирането им в икономиката те ще компенсират намалената раждаемост в тези държави и на практика реално ще изплащат пенсиите на застаряващите европейци, става ясно от доклада.

"В най-общия случай последствията за ресурсите на администрациите за социално осигуряване
и за здравна грижа няма как да бъдат напълно различими в краткосрочен план. По отношение на разходите на здравната система - неизвестни са здравните статуси и необходимостта от здравна грижа на бежанското население. Другото, на което трябва да бъде обърнато внимание, е каква част от бежанците, които се борят за предоставяне на убежище, стават икономически активни и плащат осигурителни вноски и данъци, ще подпомогнат финансовото състояние на системите за социална сигурност и на тези на здравеопазването, както и публичните бюджети като цяло", се чете в анализа.

Там обаче се посочва, че в дългосрочен план при застаряващите развити икономики ”се очаква резултатите за системите за социална сигурност и за националните икономики да бъдат като цяло положителни, поради редица причини: следствие на ниските нива на раждаемост при застаряващите общества, реалната имиграция се превръща в основен фактор за нарастването на населението; бежанците (както и мигранти) стимулират данъчна-та икономическа активност чрез стабилизиране броя на доставчиците, клиентите, дистрибуторите и служителите, които са на разположение на бизнеса и публичните услуги”.

Анализът обаче отчита, че въпреки това остават редица неясноти, като сред най-важните от тях е и нивото на бъдещата заетост сред бежанците

На практика в анализа никъде не са посочени конкретни държави, за които става въпрос, но според статистиката България  е в топ 5 на страните от ЕС по темпове на застаряване на населението. Очаква се до 2050 г. над 30% от българите да са над 60-годишна възраст, което застрашава всички социални системи с разпад и спиране на функционирането им, отчита изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: НОИпенсиимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ти изкарат мигрантите пенсия ако работят а то няма къде да се работи иначе нашите българи нямаше да бягат да работят на Запад щяха да си работят тук Всичко е добре замислено искат България за земя без българи
147
0
 
3
 
! Отговори
Колио преди 7 години
От 100години чакам шведите да ми заработят пенсията сега още сто да чакам и талибаните.Питам кога ще ги харча тия пари от пенсията.
146
0
 
1
 
! Отговори
Нюню преди 7 години
А техните пенсии кой ще изкарва?
145
0
 
11
 
! Отговори
John Gream преди 7 години
Недейте да лъжете българи с тази лъжа,аз идвам от Лондон и съм в България от 5 години кавам ви българи не се лъжете те идват тук да ви превземат както е сега навсякаде в зап Европа,не им се давайте !!
144
0
 
3
 
! Отговори
+ преди 7 години
Ние си имаме ***, те ще ни изкарват пенсиите.
143
0
 
16
 
! Отговори
Ferdy преди 7 години
Обратно - в бъдеще ние ще изкарваме прехранат на мигрантите, които ще са мнозинство в страните ни, ще ги подчинят на своите закони и обичаи, ще ги напълнят с джамии и ще работят и развиват обществото ни толкова, колкото са развили кочините, от които идват. Ще сме във вихъра на непрекъснати сблъсъци и микро войни, дестабилизация нон стоп, както в Близкия Изток в момента. Само *** може да не си дава сметка за всичко това. Ако западният човек не се осъзнае, го чака животът на тези пришълци.
142
0
 
12
 
! Отговори
Нормално мислещ преди 7 години
По-разумно е да даваме на български граждани със средно и висше образование тези пари, които ще се отделят за пришълците.Условието да бъде, тези наши граждани да са на възраст под 40 г., да създадат минимум две деца и да останат да живеят в България. Без значение дали ще работят или ще са безработни, те да получават толкова пари, колкото се предвиждат за издръжка на бежанец. Ако работят, това ще им е допълнителен доход.Хем ще увеличим раждаемостта на по-качествените, хем ще ги задържим в Бг.
141
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те идват, за да мързелуват на социални помощи и да се развъждат.Който ги допусне у нас, е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ и подлежи на НАРОДЕН СЪД !!!
140
0
 
9
 
! Отговори
бла,бла преди 7 години
*** ти вица!!! ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХ!!!
139
0
 
17
 
! Отговори
НЕ ГИ ИСКАМЕ !!! преди 7 години
Идват от държави, в които селищата са много по-мизерни от ромските гета у нас. Каква битова култура носят?При тях, по традиция, работи само съпругът, а жената се старае да роди колкото е възможно повече деца.Сега, като им дадат помощи в размер, по-голям от заплатата на повечето висшисти в София, кой от тях би работил? В обезлюдените райони, напуснати от местното население поради липса на работни места, ще трябва да станат животновъди или земеделци. Да не са луди да се откажат от готови пари?
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MEJDU DRUGOTO PREDI KAM 10 GODINI EDIN VAZRASTEN CHOVEK KAM 80 GODISHEN RABOTIL V BALKANTURIST PREZ KOMUNIZAMA I BIL DOSTA V KOMUNISTICHESKATA ERARHIA MI KAZA CHE NA BOIKO BASHA MU LI DIDOMU LI ZABRAVIH SA PAZARDJISHKI ZI...I NALI SA BILI TOGAVA ZAEDNO V PARTIATA BKP
137
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 7 години
СОРОС И АМЕРИКАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ СА КРАЙНО НЕЖЕЛАНИ ТУК
136
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес, вие сте открито анти-българска медия и доста глупава при това. Намаляване на населението не означава намаляване на дохода. Да сте чували нещо за автоматизация ?Роботизация? Има вече коли без шофьори, кораби без екипажи. Войните ще се водят с роботи. След 50 г. Човечеството ще се развие повече , отколкото за последните 500г, при условие , че не подмените населението на Европа, което вие днес.бг явно желаете,щом ни заливате с тази помия. Вашите глави в гащите ви ли са или на раменете?
135
0
 
10
 
! Отговори
един преди 7 години
Ситуацията не отива на добре и това е факт. В бъдеще граждански войни са напълно възможни. Щом 5 арабета с кашалници могат да разстрелят 100 човека и да тероризират голяма европейска столица представете си 1000 такива какво биха направили.
134
0
 
6
 
! Отговори
extremist преди 7 години
"Така в бъдещето благодарение на мигрантите и ангажирането им в икономиката те ще компенсират намалената раждаемост в тези държави и на практика реално ще изплащат пенсиите на застаряващите европейци, става ясно от доклада." ТОЗИ ДОКЛАД РАЗЛИЧАВА ЛИ ГЕРМАНСКАТА СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ БЪЛГАРСКАТА СРЕДНА ЗАПЛАТА ???
133
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 7 години
НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИЗДЪРЖАМЕ РОМСКОТО НАСЕЛЕНИЕ (5% ЧИТАВ НАРОД И 95% ТЪРТЕИ ; ДОРИ КОГАТО СЕ ПИШАТ НА РАБОТА 3 ДЕНА СЕ ПРАВИ ЧЕ БАЧКА НА 4-ТИЯ ПУСКА ФАЛШИВ БОЛНИЧЕН И НЯМА ПРОБЛЕМИ, ДЪРЖАВАТА ДАВА ЩОТО БИЛ "МАЛЦИНСТВО"; ПРЕДИ ДА ИМ ОТЧИТАТ ТОКА МИНАВА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И ГИ КАРА ДА ОТКАЧАТ НЕЗАКОННИТЕ ЖИЦИ) ...СЕГА ТИКВАТА СЕ МЪЧИ ДА НИ ДОРАЗСИПЕ
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EI MAIKA IM ZIONOFASHISKA PAK SA RAZTRELIALI NEGAR V KALIFORNIA NIAMA LI NEGROTATA DA SE VDIGNAT DA IZBIAT TAI FASHISTKA NAPAST KADE E PEDALA SOROS MAMTI ZIONOFASHIS
131
0
 
10
 
! Отговори
extremist преди 7 години
НА МИГРАНТ СЕ ПРЕДВИЖДА ДА МУ СЕ ПОЛАГАТ: 360е МЕСЕЧНО ПО КАРТА, И БЕЗПЛАТНИ: ЖИЛИЩЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КОНСУМАТИВИ(ТОК; ВОДА) !!! НА ПРАКТИКА СЕ ОКАЗВА ЧЕ МИГРАНТ ЩЕ ЖИВЕЕ ПО-БОГАТО ОТ ВСЕКИ СРЕДЕН БЪЛГАРИН ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ...ТРЯБВА ДА ИГРАЕ СОПАТА ГОСПОДА, И ТО ЗДРАВО ДА ИГРАЕ
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото допринасят и сегашните малцинства, толкова ще допринесат и бежанците! Те не искат да работят и ще ни легнат на ръцете за помощи както и останалите.
129
0
 
10
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Няма как, когато една държава не може да създаде условия за работа на формиращият я като такава коренен етнос, да иска качество на производителността от етноси, които са далеч под духовно-физическото ниво на същата. Подобни анализи не просто са утопия, те са съзнателно престъпление срещу държавата и застрашават националната сигурност!Тук имаме просто перифраза на моабета на Сталинка Георгиева, че "бежанците ще ни оправят".