Нищо ново: Безработицата и бедността – топ проблемите ни

Доверието в ЕС пада, оценката за правителството – добър 3,69
28 сеп 2016 14:37,
90
Нищо ново: Безработицата и бедността – топ проблемите ни
Снимка: Афис

Безработицата остава най-големият проблем пред българина. Това става ясно от социологическо допитване на агенция "Афис", реализирано в периода 16-20 септември. Анкетирани са 1200 пълнолетни българи.

Безработицата е посочена като проблем номер едно от 19% от анкетираните, бедността - от 16%, а пенсиите - от 10%.

Два са проблемите, които продължават да тревожат българите все повече и повече: медицинската помощ – 13% и неясните перспективи в живота – 12%. Корупцията и битовата престъпност също са постоянни дразнители, но остават в сянката на социално-икономическите тревоги.

На този постоянен негативен фон, логично, и отношението към водещите обществени и властови институции е негативно. 18% имат доверие на върховния законодателен орган, а 82% нямат. На президента се доверяват 23%, на полицията 34%, на армията 38% и т.н. Съдебната система е на дъното със само 12% подкрепа, показват данните на социолозите.

Дори доверието към Европейския съюз вече преминава в отрицателната част от скалата – 44% му се доверяват, а  56% са на обратното мнение.

Особено бърз спад на доверието бележи армията (38% доверие или с 11% по-ниско, в сравнение с месец май), полицията (34% или -7%), местната власт (40% или -8%), президентът (23% или -6%). В първите два случая промяната е свързана с нарастващото безпокойство за националната сигурност.

Социолозите от "Афис" отбелязват, че България не е голямо изключение в тенденцията за делегитамация на институциите. Подобно понижение на доверието в основни институции се наблюдава в повечето от европейски страни.

Средната оценка на работата на правителството по шестобалната система (от 2 до 6) е 3,69. Средната оценка за дейността на президента Плевнелиев към края на мандата му е 3,03.

От цели 11 направления в изпълнителната власт българите са оценили с положителна оценка едва едно - усвояването на европейски фондове.

Най-ниска е оценката за здравеопазването, изплащането на пенсиите, защитаването на правата на работниците.

Нараства общественото безпокойство и по повод на заплахите за националната сигурност, свързани с кризата с бежанците, което поддържа допълнително необратимия процес на на топене на доверието в кабинета, констатират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
неокласически похват преди 7 години
Тука един, който се води образован не разбира как може средната заплата да е 490 евро, а всъщност масово да се взима 600 лева. Еми образован дай да ти го обясня елементарно. 10 човека взимат 1000 лева и 90 човека взимат 100 лева. Общо колко? 19 000. Средно колко? 19 000 / 100 = 190. 190 обаче 90% взимат 100 лева. Сега разбираш ли образован или не ти стига образованието да схванеш защо всичко се измерва в средни стойности? Научете я тая икономика най-после да разберете кой и как ви лъже.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двата показателя ще се вдигнат ,ако се върнат българите от чужбина и престанат да изпращат пари в България (до 10-15г. по- голяма част от възрастните ни роднини ще починат).Конкретно за Испания-в провинцията самостоятелна квартира за 100 евро няма(двустаен за 300евро- да),заплати -масово са 30-50евро на ден нето(30 -за 8ч.работен ден и 50-за повече от 12-14-15ч.раб.ден,тр.договор на 4ч.раб.ден.Безплатно здравеопазване,частично минимално заплащане на лекарства,достойна пенсия ,сигурност и т.
43
4
 
3
 
! Отговори
смях в залата преди 7 години
Човек взема според способностите си. Даже и при социализъма ставаше така. Колкото и да закрепостяваха хората, пак който може, може. Имаше един филм за Свещаров. Помните ли?А пък чуждопоклонниците дето ще ходят в Русия, прав им път. Факт е че русияните се изнасят към България. И те си знаят защо.
42
4
 
0
 
! Отговори
До 75 преди 7 години
Всеки работодател сам преценява каква да е политиката му. Ама като Гошо дава всичко от себе си,а Пешо се скатава и върши само найййй-необохиммото и дадат мизерен бюджет за увеличение,аз бих ги дал на първия, за да го стимулирам за добрата работа, отколкото по малко и на двамата,от което никой няма да е доволен. И според мен хората доста сглупяват като споделят заплатите си.
41
2
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
ужасни коментари.на кякои си хора този саит им плаща да насъскват народа един срещу друг не умните ще останат в българия ще останат вайсалите на партиите всички кадърни напускат бг моят син е ITшник получава в москва 150 000 рубли и го казва бг никога няма да се върна там останаха подлизвачите и продажниците жалко за бедният народ.как него приемате че бг безработица глад и мизерия.народа ни няма доверие на нито едно правителство или партия
40
14
 
2
 
! Отговори
Иванов -гр. София преди 7 години
Дори и 600 лв са много на българина. Все се оплаква. Обаче заведенията - пълни, до Гърция -хиляди, на курорти-ол инклузив -хиляди, супер коли -хиляди. Е кво се оплаквате. Около мен няма човек, който да взима по малко от 900-1000 лв за съвсем обикновенни професии, да не говорим колко взимат повече, а иначе се оплакват че не им стигат...За това българина заслужава да си взима максимум 300 лв колкото да преживява и тогава да оцени парите които взима..
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оффф..не се карайте по форумите млади хора,жа ми е като чета,жал ми е защото 10 години все скитах по тия държави и видях,че има добър живот,че за техните си хора мислят,и парите им стигат,и няма бездомни животни и гадни хора,и поне 3 вида полиция имат,и няма такова нещо като тука..как да се оправим?от нас ли зависи,как?като тия отгоре хич не им пука,че ти ии аз сме си легнали,ама мислим за сметки и заеми..до заплата,бедна България,мизерен живот..остави се..мъката ни е голяма,ама кой ни мисли..
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможен е и такъв вариант разбира се . Аз лично имам за всяка позиция определена заплата , но зависи от сферата . Не казвам че този подход е най добрия , но заплатите бързо се разбират в колектива и после хората се мразят
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е малка фирма - работодателя може и да знае точно каква заплата ще дава и колко може да си позволи, но обикновено в големите фирми има бюджети и сумите варират в завимост от това дали има останали пари за отдела в текущата финансова година, до колко ще харесат даден кандидат, дали ще са склонни да му дадат повече от предвиденото или пък ще предпочетат друг, който има по-малки изисквания. Зависи от избор и възможности.
36
2
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 7 години
Извинявай,но не е точно така.В сегашния ми екип взимам с 300 лв повече от двамата ми колеги,просто защото се договорих за определена сума и не бях склонна на по-малко. Поисках си ги-дадоха ми ги.Те не са-най-вероятно са се скатали като повечето, за които говоря по-долу,и сега са от по-дълго във фирмата с доста по-малки заплати.Така че след като минах 3 интервюта в мястото,за което споменах,едва ли проблема е бил в липсата им на интерес,ако беше това най-вероятно нямаше да се обадят за 2 и 3.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само безработицата всичко е на катастрофално ниво в тази територия
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65 обикновено когато си поканен на интервю за работа работодателят знае каква заплата ще дава . Отговорът който са ти дали е учтива форма на отказ . Просто не са те харесали което не говори добре за теб поне в тези времена на липса на кадри .
33
7
 
3
 
! Отговори
въпрос на усилие преди 7 години
Който не му харесва тука да отива в Русия. После разбира се може и да размисли. Ние сме широки души и ще му простим.
32
0
 
7
 
! Отговори
До 65 преди 7 години
С това съм съгласна, заплатите трябва генерално да се повишат като ниво. :) Само че то явно не зависи само от работодателите. Защо да плащат повече, като има *****, които подбиват пазара на труда? Случвало ми се е да ми кажат "ами съжалявам, много Ви харесвамм, мислехме да Ви предложим договор, ама другия кандидат иска доста по-малко пари". Какво да кажа повече? И това е масово явление, сами си подбиваме цената. Ако няма кой да работи за 400 лв. и завода стои, дали няма да дават повече?
31
0
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Ти нали си добре ? . Какво береш грижа за истаналите?.
30
2
 
9
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Не знам какъв ИТ специалист си ти, но моето обкръжение е предимно от такива хора и 1300 лв. е доста ниска сума, предимно в кофти фирми или без никакъв опит. Аз взимам толкова, а професията ми далеч не е толкова актуална, ако мога така да се изразя. Лошото е, че проблема с безработицата по другите населени места остава и трябва да се направи нещо, не можем всички да се набутаме да живеем в един град, направо не се издържа вече...
29
7
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Какво значи по-точно да има пари за всички?Като се необразован,ще работиш нискоквалифицирана работа и ще ти плащат по-малко това е положението и това е справедливо.Хайде стига,с държавна поръчка всеки може да изучи бакалавър,не са някакви безбожни пари.А кой го мързи вече това е отделно на въпрос.И с тая "бедност" не знам как всички карате коли,а заведенията ще се пръснат насред седмицата.Не сте виждали какво е истинска бедност май,има такава и в България има, ама не колкото по "официални"данни
28
1
 
12
 
! Отговори
Az преди 7 години
Не лъжете хората в София масово заплатите са 700-800 чисто с осигуровки по-ниски в зависимост от осигурителният праг на професията.1300 ДА ДА Е НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СМЕ ИТ СПЕЦИАЛИСТИ.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 53 Я ми кажи къде се уреди да ти плащат за пропаганда? Искам и аз да се уредя. Хем моята пропаганда ще е фина в сравнение с твоята груба.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ли нещо не разбирам? Нали вече 2-3 месеца минават там някакви гласувания, отпадат някои, напускат други... Как така, сега изведнъж нов кандидат се появява?