1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна се изхвърля! Защо?

Хранителната банка започна кампания срещу разхищението
83
1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна се изхвърля! Защо?
Снимка: Булфото, архив

Българската хранителна банка започва национална кампания "Стани един от нас. Дари надежда!" за привличане на съмишленици срещу разхищението на храна и намаляване на гладуващите.

Още по темата
По данни на организацията, всяка година у нас се изхвърлят близо 670 хиляди тона годна за консумация храна. В същото време милион и половина българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец.

Изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова от името на Банката се обърна с апел към всички желаещи да подпомогнат дейността на БХБ финансово, да се включат в DMS кампанията и да дарят средства, като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777.

С всеки един лев БХБ ще осигури 10 порции храна на нуждаещи се деца, възрастни семейства в затруднение.

"Гладът е ежедневие за всяко 4-то българско дете и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден", каза Миланова.

За петте си години работа БХБ е спасила над 1200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната.

През отиващата си 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35 на сто повече нуждаещи се.

Към момента през складовете на организацията всекидневно минава около един тон напълно годна за консумация храна. Очаква се удвояване на количествата след отпадането на ДДС за дарените храни от догодина.

Обемите на дарените храни непрекъснато нарастват, а БХБ е изправена пред предизвикателството да оползотворява увеличените количества при същите ограничени финансови ресурси и едва четирима служители.

"Макар и да отчитат ръст от 66 на сто на желаещите да дарят труд, организацията ежедневно има нужда от доброволци, които да участват в сортирането и разпределянето на дарената храна", посочи Миланова.

Помощта достига до деца, лишени от родителски грижи, хора с увреждания, кризисни центрове, многодетни семейства, комуни за хора със зависимости и други.

Целта на кампанията е годна за употреба, но излишна храна, да стига до гладните, а не до боклука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Българите сами по себе си почти никак не гладуват- гладуват някои чуждестранни паразитстващи прослойки,които са се натресли неканени на нашата софра преди няколко века и не желаят да отвикнат да живеят на гърба ни!
67
2
 
1
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Червените чиновници от банката са безочливи лъжци и мошеници- гладуват не 1,5 млн. Българи а 1,5 млн. малцинствени примеси,които чакат ние да ги храним!
66
2
 
4
 
! Отговори
НЕ НА БКП И СИЕ преди 7 години
До Тато из Правец.Е нямаше разбира се.През твое време имаше три скрити фалита на държавата.40 милиарда долара дълг към Русия и други държави,дадено 24 тона злато на Русия,стратегическия резерв на България,за да си спасиш поста.Лъжливият ти напредък и разни петилетки,лъснаха в края на 1985 година,когато Горбачов ти каза,че всичко,ще си ги плащаш.С Указ 56 реши,че ще се измъкнеш,като вкара `нашите хора`в частния бизнес.Създаде мафия от `Олимпийските надежди`,които довършиха всичко,заедно с Луканов
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ръст в икономиката не знам да има , ама от ден на ден българина обеднява прогресивно
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На следващото обучение на държавната администрация в някой луксозен хотел да не се плюска на блок маса по 3 пъти на ден+кафе паузи със закуски, а всеки да си купи по една баничка и да дарят парите за гладуващите хора. Има, няма- годишно така се харчат няколко милиона лева от нашите пари.Респект към хората, които са се заели да помагат на БХБ!
63
2
 
11
 
! Отговори
Жорж Ганчев преди 7 години
Малък,но изключително *** народ...
62
4
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Да гладуват ! Това е част от демокрацията ! При мен гладни нямаше,прасетата с бял хляб си хранеха...
61
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
GSM-Операторите кога ще се включат ?? Докога от 2 лв смс ще взимат половината сума ??
60
1
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Днес 14 Декември е празника на ветеринаря. Поздравявам всички колеги ветеринари. Здраве и успехи в в опазване здравето на животни и хора.
59
6
 
4
 
! Отговори
ицо преди 7 години
Каква нищета,какво гладуване бе.....Всеки втори на кола качен,хотелите ни претъпкани без значение по празници или не,кръчмите пълни,моловете с цялата тази показност и простотия процъфтяват,тия тука изкараха едва ли не че българина умира гладен.....Е такъв още няма,от преяждане може и да има ама от глад няма.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** дето се *** и се доказва сам какви ли неща вършил и продължава да върши като професия а обвинява другите които не са като него магистралска *** затапяй се колко ли ***** си правил аре върви,че клиентите няма да чакат и пари ти трябват
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българинът са му сбъркани критериите. Ако някои смятат, че 5000 евро са много пари и си богат с 5000 евро, значи критериите му не струват.
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Противно на общоприетото мнение, че българинът е УМЕН и БЕДЕН,аз твърдя точно обратното - българинът е БОГАТ и ГЛУПАВ.Не може беден и умен човек, когато му звънне някой цганин по телефона,веднага да вади 10 000 лева и да ги хвърля през прозореца.Това може да го направи само БОГАТ и ГЛУПАВ човек.
55
9
 
15
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Стабилен глад. При Бобко всичко расте особено мизерията!
54
6
 
11
 
! Отговори
Б.Б. преди 7 години
Защото САЩ така казаха ! Какво да направиме че САЩ така искат ? Бога ми е свидетел че аз мило и драго давам за България но САЩ кажат ли нещо ....и боговете мълчат !
53
0
 
17
 
! Отговори
ot men преди 7 години
..се обърна с апел към всички да се включат в DMS кампанията и да дарят средства, като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA.. стига дрънчихте от обикновените хора бе,засрамете се..малко ли пари се наливат и незнайно къде отиват? или не стигат за коледните бонуси??
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже живея сам в хладилника ми има 200 грама сиренце, толкова кашкавал, суджук една подкова, боб яхния две порции, зеленце малка зелка за салата, моркови. хляб лимец... и 12 кила домашно вино. Нищо не съм изхвърлял под вид на храна може би вече 4-5 години. Тогава се отделих от нашите.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна се изхвърля! Защо? - за да се осигури печалба,в съвременното общество това е по-важно от човечността
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешо.Защото при капитализма се работи,а при комунизма се работеше,колкото да не заспиш,и ти плащаха ,колкото да не умреш от глад.Фиктивната и скапана лъжлива икономика на комунизма,грабежът им го плащаме и до днес.
49
0
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Новата система за забогатяване дари пари на крадците а те ще дадат 5-10 ст за бедните от твоя 1 лев но не е сигурно