При атентат: Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома

Парламентът удължи срока на подслушването - до 3 години
15 дек 2016 12:07,
93
При атентат: Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома
Снимка: архив, Ройтерс

При извършване на антитерористична операция полицаи и военни ще могат да вземат автомобили на организации, а в спешни случаи и на физически лица за преследване на заподозрени или транспортиране на ранени. 

Това предвиждат текстове от закона за противодействие на тероризма, който депутатите приеха окончателно днес. Той дава на военните и на служителите на ДАНС право да задържат и да правят проверка на самоличността. 

Със закона се осигурява достъп на антитерористите до жилищни, производствени и други сгради и помещения на физически и юридически лица. 

Новите текстове предвиждат прекъсване на комуникационни възели по време на антитерористична операция. 

Технически и комуникационни средства, които влизат в зоната на операцията, включително и носителите на информацията, съдържаща се в тях, могат да се изземват, ограничават или унищожават. 

Новият закон предвижда спиране и отклоняване на превозни средства от пътя на операцията, отстраняване на частна охрана, спиране на занятията в училища, детски градини и университети, прекратяване на митинги, спортни състезания и др. мероприятия. 

При терористичен акт с много жертви парламентът ще обявява извънредно положение. Това ще става чрез средствата за масова информация. 

По време на извънредно положение правителството, държавните органи и въоръжените сили могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии, на жп транспорта.  

Мобилните оператори вече няма да имат право да регистрират повече от десет телефонни номера на едно и също лице, предвижда още законът. 

С него депутатите дадоха възможност да се удължава срокът на подслушването от максималните сега 6 месеца до 3 години. Това предизвика единствените дебати в пленарната зала. Опозицията предупреди, че това крие рискове. 

"Превръщаме държавата в едно голямо подслушване. Връщаме се във времена, в които подслушването беше емблема", каза Иван Иванов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: БСПДАНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 79Сега хамериканските про.ститутки във форума ще разбират все по-ясно колко са над нещата братушките. Братушките никога няма да приемат такъв закон, защото знаят че от Спецназ за влизане в такъв частен руски дом рискуват наистина живота си, защото руснака вечер е на водка..уиски..щампанско и изобщо няма да се замисли да стреля с Калашника си дето му се числи като личен.На 3 водки ще събори половин батальон.
67
0
 
12
 
! Отговори
до 76 преди 7 години
И в Сащ вече не е така!Прокараха подобен закон,преди няколко години...почти едно към едно с нашият.Май, нашият е копи/пейст от американския!После имало руска пропаганда!??????????????
66
0
 
17
 
! Отговори
Булгургаз преди 7 години
"Барети взимат телефон, кола, влизат ти и у дома" По скоро заглавието трябва да е "Барети влизат у дома ти пребиват те, взимат ти колата телефона и бягат законно"Да благодарим за този милиционерски закон на милиционерската партия ГЕРБ.
65
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си следната картинка...група терористи се крият в даден квартал.... някъде из нашите жилища...и спец ченгетата ви разбиват вратата без да сте чували за такава новина и нахълтват у вас, а вие сте си купили лично оръжие срещу бандити...за да се защитите у дома си. Какво става като гръмна първото спец ченге по отряда с тероризма у моя дом, мислейки го за бандит? Той и няма как да мио докаже че не е бандит, след като нахлува с взлом в дома ми...крещейки...ГДБОП или нещо от рода..М?
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви имам малоу.мния закон! Никой няма право да ти влиза в къщата преди да се е легитимирал! Така е в САЩ, ако дадена къща не е обект на подозрение.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ще ми е интересно как ще влезеш в къща въоръжен на някой с взлом, ако той си е купил лично оръжие именно защото иска да се предпази от взлом на бандити??? Как ще се докажеш на човека влитайки с оръжие в къщата му, че не си бандит а спец ченге? Как?Всичките сте за решето. *** депутета.
62
0
 
15
 
! Отговори
читател преди 7 години
Ха, ха, ха!!!3 години ще подслушват - *** милиционери. Кого?И на децата им е ясно, че това се прави срещу нас всички.Защото мълчим, и протестираме само за ракията.След 9.9.44 в България няма полиция, има само милиция, до сега, това не го ли разбратози народ?
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На прасетата от ДАНС дето за 10 години в най-корумпираната държава НЕ ХВАНАХА НИТО ЕДИН ПОЛИТИК им дават неограничена власт !?!?? Е нема такава държава.
60
0
 
20
 
! Отговори
Изманик преди 7 години
Супер, сега вместо по телефона направо ще нахлуваме по жилища и гаражи и ще конфискуваме квото ни трябва в името на националната сигурност и борбата с талибаните :D
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такваз голема " демокрация" почти граничеща с фашизъм под предлог борба с терора може да има само в България - това го нема , нито в САЩ нито в ЕС нито в Азия и Африка.Дори и при Живков доже не можеше да се мисли за подобен род ограничения на права на гражданите.
58
0
 
14
 
! Отговори
аноним преди 7 години
това е то дай му на българина да взима,що веднъж не се объркате вместо да взимате , да давате как тъй ще взимате?вие знаете ли с каква мъка са копувани?
57
0
 
22
 
! Отговори
37537 преди 7 години
Като нахлуят в дома ми и изпотрошат всичко, е всъщност терористичен акт. Никакви такива - тяхната задача е да предотвратяват тези актове, а не да превръщат борбата с тях в терор и произвол. за предрешените престъпници не споменавам - всички сме наясно - вземаме ти колата, за да гоним бандитите и после аз гоня Михаля, а родната полиция ми чете конско, че съм наивно същество.
56
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ако баретите влизат както в Лясковец, то може и да не е чак толкова на далавера да си барета? А колко престъпления и измами от мними полицаи автоджамбази и прости джебчии, предрешени като полицаи, ще минат покрай този закон, съвсем не ми се мисли.
55
1
 
25
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
До до 50Нека си крещи. Ако и аз бъда въоръжен, т.е. всички български мъже, минали военна служба, могат да притежават автоматично оръжие в дома си, нямам нужда от некви полицаи, пройдохи и серсеми да ми влизат по къщята, все едно са коледари. За всичко си има прости решения и те не опират до силовите репресивни органи на държавата. А то "бежанците" са желани в България, поканени са от мама Меркел и тато Борисов. Значи, закона е срещу нас, не срещу тях!
54
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тотално потъпкване на всякакви права/ ако има такива изобщо/ на гражданите.
53
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко удобен закон за придобиване на коли и имущество на хора,които са им неприятни!По тая логика всеки полицай може да ти вземе колата,под предлог,че гони терористи.
52
0
 
26
 
! Отговори
редови партиен член преди 7 години
Въженцата ние ли ще си ги купуваме, или *** ще ни ги отпусне гратис?
51
0
 
37
 
! Отговори
dragonfly преди 7 години
До до 50И как точно ислямист ще влезе в държавата ако службите са си на мястото? И да влезе, да си го гонят, затова имат бюджет над милиард, а не да ограничават правата на хората, аман от болни мозъци ....
50
0
 
27
 
! Отговори
dragonfly преди 7 години
Яко мракобесие , това не е било така и по законът за защита на държавата по фашистко....Колкото повече права им се дават, толкова по не могат да се справят...Катоим гласувах акакво ли не , та решиха ли проблема с престъпността?
49
2
 
32
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Те това вече е Еврогейска държава, да тероризираш собствения си народ в името на измислена сигурност, която я няма.

Спонсорирани публикации