Опасни ли са течностите за чистачки?

Според токсиколог контролът в България е занижен
16 яну 2017 10:14,
21
Опасни ли са течностите за чистачки?
Снимка: Dnes.bg

Опасна течност за чистачки се продава в магазинната мрежа у нас. За това алармираха от Съюза на българските автомобилисти преди няколко дни.

Токсичната съставка метанол според тях се съдържа в огромни количества в най-евтините зимни течности.

Опасни ли са за здравето все пак тези толкова масово използвани в автомобилите продукти? Отговорът на този въпрос потърсихме от проф. д-р Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Той обясни, че течността е отровна единствено при поглъщане. В дългодишната практика на отделението няма случай на отровен след вдишване на парите, които е възможно да проникнат в автомобила през вентилационната система.

Въпреки това у нас не се слага важен индикатор в течността, който да помага при диагностициране на натравяне. Нужен е и по-сериозен контрол.

По празниците в Клиниката е било изключително спокойно, отбелязва началникът й.

"Очакванията, че по Нова година, Йордановден, Ивановден, ще има изобилие от пияни и колоритни случаи, не се изпълни. От години в региона на Пловдив имаме едно много европейско състояние и екзотичните отравяния намаляха, което прави професията скучна", признава проф. Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да го превеждаме това: "От години в Пловдив имаме европейско състояние."Това докторче явно не е било в китната Европа по празници, че ги говори тия простотии.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами опасно?! Обеднения уран с който бомбандираха Сърбия сигурно е по-безвреден а?Опасна е течността защото е евтина и прихода ДДС е малък!
12
0
 
0
 
! Отговори
AA21 преди 7 години
Метанолът няма мирис...не знам какво ще миришеш !
11
0
 
0
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Не им купувайте болкуците, купувате спирт от аптеката 95% и 1/1 с дестилирана вода до над -20 ще кара.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре да внасяме от Русия
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално би трябвало течностите за чистене да са с нискотоксични алкохоли като пропанол, пропандиол и т.н., които могат да се пият в разумни количества без прекаляване.
8
2
 
5
 
! Отговори
руснак преди 7 години
Мога ли да я поръчам с аромат на глог/баярешник/
7
6
 
3
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Опасна е друг път...имам двама приятели руснаци ами опитаха по чашка и викат Бе тва е като водка тая течност.....нема вече за вана льоиони д жмурят
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България не са опасни, но в русия-да!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, доктора токсиколог е прав, явно никой не е пил течност за чистачки скоро, а запитвал ли е колегите си от онкологията какво мислят за токсичните изпарения от тази течност? Вярно, че това е капка в океана сравнено с другите вредности, но пък защо са се тровим и с това?
4
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Метиловия алкохол/спирт е опасен при поглъщане,вдишване* и допир с лигавиците/кожата.Следователно НЕ трябва да е съставка на НИКАКЪВ продукт за битова употреба!Всичко друго е лъжа и измама.Метанолът трябва да се употребява САМО за промишлени цели!*Не сте ли усещали миризмата на спирт след изчистване на стъклото при работещо парно?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"5 литра сонакс или друга качествена ми стига за цяла зима"Като си седиш у вас :) На мене разхода ми е при заснежено около 3л(толкова ми е резервоара) за София-Бургас. Още толко на връщане. При киша се увеличава. Абе около 30-40 литра си ги пердаша зимните месеци. Ежедневния ми пробег е около 150-200км. Събота и неделя - повече. Затова за мен има значение дали ще наливам на 3лв/3литра или на 12лв / 3 литра. Моа ли не моа да плащам по 100 лева на месец отгоре за глупости?!?
2
1
 
17
 
! Отговори
по-по-най преди 7 години
Много повече се тровите като дишате мръсния въздух в града, а *** никой не смее да извани наяве истината....
1
5
 
18
 
! Отговори
е как да не са преди 7 години
Ако ги пием като руснаците са си доста опасни!