Ще се решат ли проблемите на хората с увреждания? Кога?

Майки настояват за промяна в социалната система и куп закони
20 юни 2017 09:30,
8

Депутати си купиха инвалидни колички на благотворителен търг и успяха да съберат над 14 хил. лева. Парите ще отидат за столичното 36 СОУ, където всеки ден една майка носи на ръце своя син до класната стая на третия етаж.

"Този случай показва колко усилия предстои да положим по отношение на осигуряване на достъпна среда за лицата с увреждания. В повечето училища, детски градини и жилищни сгради наблюдаваме трудности със стълбищата и височините", призна пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Още по темата

Тя посочи, че съществува взаимодействие между отделните институции и по думите й много неща вече са постигнати. Според Росица Димитрова ревизирането на програмата за интеграция на хората с увреждания е приоритет.

"Не смятам, че финансирането е основен проблем. Нуждаем се от реформа в законодателството в насока ефективно разходване на публичния ресурс. Целта на политиките е да подкрепят целевите групи, за които се създават. Приоритет е политика, насочена към индивидуалните потребности", обясни тя в "България сутрин".

Павлинка Радкова, която е майка на дете с увреждания, отбеляза, че преди години лично е намерила финансиране, за да се осигури достъп поне до първия етаж на училището, в което учи нейният син.

"Настояваме за генерална промяна и закон за личната помощ. Пари се наливат в безумия, харчат се безобразно. Изчезваме със скоростта на светлината. Оставаме на 113,50 лв. след навършване на 18 години на детето с увреждания", настоя тя.

Росица Димитрова отговори, че проектозаконът за личната помощ вече е предложен на министерството на труда и социалната политика. Тя даде пример, че в провинцията на много места има изградени мрежи от социални услуги за подкрепа на лицата с увреждания.

"След последния протест определено има някаква промяна, светлина в тунела. Не сме изгубили надежда, няма да се откажем", призна Вера Иванова, която също е майка на дете с увреждания.

Родителите настояват за реформа в социалната система и разкриват, че са получили уверение за представяне на предложения за такава до края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
boy.de преди 6 години
В Шумен по транспортната схема на булевард "Славянски" бяха предвидени двойки места за паркиране на коли, обслужващи инвалиди.На общинарите това им се стори много и с по една лепенка върху знаците ги намалиха до един брой.В делничен ден и на инвалиди и граждани е трудно да намерят място за паркиране.В същото време общинарите си раздадоха безброй пропуски ,за да могат да паркират безпроблемно.Но може би имат право - там най-вероятно са събрани най-големите инвалиди
7
2
 
3
 
! Отговори
Божидар Боксев преди 6 години
Допълнение към предишният ми коментар! ЕКСПЕРТНОТО РЕШЕНИЕ е на ТЕЛК-2-ри съставкъм МБАЛ "Проф. Д-р Ст.Киркович"-АД Ст.Загора от 16.06.2016г
6
2
 
4
 
! Отговори
Божидар Боксев преди 6 години
Аз съм "ДОБРОВОЛЕН ЗАТВОРНИК" ! Живея на 4-ти етаж в блок без АСАНСьоРИ!Имам кокс-артроза,ХОББ,диабет,и други сериозни ЗАБОЛЯВАНИЯ!Самообслужвам се,но за всички други нужди извън жилището се грижи СЪПРУГАТА ми "БЕЗПЛАТНО"! Даже си купих инвалидна количка /втора употреба/ въпреки,че по закон ми се полага БЕЗПЛАТНО! /Социални грижи ми отказаха ТАКАВА/!Това е "УПРАВИЯТА" в ДЪРЖАВАТА НИ...!Инвалид съм 100%-"БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ"!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премахнаха названието "ИНВАЛИД" понеже било оскърбително. А "хора с увреждания" не е ли?Кеато ви кажат, примерно, ето този телевизор е с увреждания, ще го купите ли?
4
1
 
5
 
! Отговори
Да почнат от лесното преди 6 години
Осигуряването на финанси и промяната на закони е труден и бавен процес-Докато се справят с тези задачи, защо не започнат от лесното:- Вижте колко от магазините са трудно достъпни за хора с двигателни проблеми, вместо две стъпала пред вратата, трябва да се качиш на едно -30-35-сантиметрово!- На колко места няма парапет, или има, но и от двете страни на стълбището са сложени релси за колички и парапетът е недостъпен за ползване.- Тролеи и автобуси не спират до тротоара, не можеш да се качиш!
3
1
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Да даа..решават ги.Като начало започнаха с премахването на инвалидните места на летище София.Работи се по въпроса,по Сталински.Нет инвалиди,нет проблема.Лош матрял,нъл ве Бока?!
2
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ще се решат когато измислят лек за съответното увреждане, до тогава каквито и рампи, улеснения и помощи да им се дават, все си е гадно да си увреден. самите увредени могат да си направят живота по-лек ако възприемат тая философия, а не постоянно да се борят за "права" мислейки си че като им се дадат изведнъж ще им изчезнат проблемите. не че ще им стане по-лесно, но ще имат приятели и няма да ги отбягват заради мрънкане и претенции, а да имаш приятели е по-добре от това да те съжаляват
1
1
 
3
 
! Отговори
Ferdi преди 6 години
За тези проблеми е нужна добра воля, но когато липсва и това... нищо не става.