Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 


314
Напиши коментар Коментари
283
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Работодателите В БГ се научиха да плащат малко и да печелят много за съжаление
282
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е, за феноменалните заплати от 500-600 лева какво очакват? Хора с 10 години стаж по специалността, с 2 западни езика, готови да работят извънредно (без заплащане!)? Е, ще има да чакат!
281
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Изходът

Това е добре, докато не се стигне до парадокса, че аз, със стаж от 4 години, осигуряван на сума от 2300 лева, след фалит на фирмата в която работя, получих 420 лева, разделени на три месеца, под формата на обезщетение, а според някакъв си кодекс, трябваше да са пари за 9 месеца и да стабилно по-високи. Та това ми бяха осигуровките за месец и половина. Сега съм 3а година в Германия, на подобна работа и няма да работя в България повече, ама никога ! Да липсва ми, но не искам да робувам
280
4
 
3
 
! Отговори
men преди 5 дни
да направят бригади за децата си. да ги върнат от станфорд и лондон да припечелят по некое друго ефро па и да научат бизнес, занаят... тарикати.
279
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
работа има работници ...йок.
пък на портала чакали за работа,на тумби
ами то е като ...
цените растът и пак никой не копува.
278
0
 
15
 
! Отговори
Смешник преди 5 дни
Абе има верно колона от коли за гърция ама доста от тях са румънски. А от тези бг доста голяма част хората не бачкат в българия
277
1
 
11
 
! Отговори
Чудна работа преди 5 дни
Работа има, работници няма, защото никой не иска да работи за под 1000 лв, на месец, а към Гърция колони от автомобили на българи за почивка на Халкидики.
276
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
-шопе какво можеш - мога да копам - ама ние малко плащаме -я 4е толкоз ви работим
275
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
търсене предлагане ЗАПЛАЩАНЕ основи на свободния пазар БЕЗ ПАРИ да ба4кат мазните крадливи комуняги СЛОЖЕНИ за шефове
274
3
 
14
 
! Отговори
Изходът преди 5 дни
А опашките в социалните служби?
Държи ли се сметка дали лицето изобщо е търсило работа, предлагана ли му е такава,
то отказвало ли е да постъпи на предложеното му работно място?
Неуки и никога неработили хора имаме колкото щеш. Да се спре хрантутенето им наготово, да не им се дават повече от три месеца платено майчинство и надбавки само за по едно дете, ако родителите никога не са се осигурявали. Ако поне единият се е осигурявал - надбавки за две деца.
НО, никакви помощи на здрави, на 18-65 г.!
273
1
 
35
 
! Отговори
за БГ-работодателите преди 5 дни
Тях ги интерсува само лесната и бърза печалба, мощна кола-последен модел и да имат секретарка-метреса-любовница-***.
И постоянни екскурзии в чужбина, за сметка на за заплатите на работниците и специалистите.
Това са БГ-работодателите-най-голямата мафия са те.
272
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
БГ-работодателите са едни гадини-мафиоти-или да дават нормални заплати , или да фалират.Глупаците, дето работят за без пари, са вече на привършване.
271
0
 
28
 
! Отговори
бай Ганьо преди 5 дни
Като се научат да плащат като хората ще имат и работници като хората. Това в БГ е подигравка с хората. Геноцид.
270
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Работодателите и бизнесмените в България се оказаха едни гадни и мръсни експлоататори на труда на работниците и специалистите.
Още се чудя как има хора да им работят за жълти стотинки.
Ама хората за бедни, затова, нямат изход.
269
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
К'ви ренти ?! - ще има да те въртят докато платят рентата или я орязват. Притискат те да им продадеш земята, защото вече субсидиите от ЕС щели да се отпускат само ако са собственици на земеделската земя.
Изнамират наследници и ги влачат по нотаршусити, за да разпарчетосат земята и да те принудят да им я продадеш като видиш, че рентата вече е нищожна и няма смисъл да я получаваш.
268
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И изведнъж нашите арендатори изнамират от страната на съпруга/та още 200 наследници и ги водят при нотариуса. Така се намалява делът на предишните наследници до степен обезмисляне на чакането на рента от добива на зърно.
267
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Земеделците сега издирват нови наследници на земите на собствениците, които не са разделили земята помежду си.
Например: земята е върната на лицето през 1992 година като наследник. Той е починал и има три деца, които му стават наследници. До ден днешен няма други наследници, защото е прието от страна на съпруга/та да не се наследява тъй като се смята, че земята е придобита преди брака. Наследява се само по низходяща права линия без съпруг/а.
И изведнъж нашите арендатори изнамират от страната на съпруга/та още 200 наследници и ги водят при нотариуса. Така се намалява делът на предишните на
266
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 дни
До Българските 270 И аз се излъгах като теб приятел, че си продадох земята. Сега щях да взимам около 1100 лв. годишна рента да си платя утоплението , разходите по колата и мотора. А сега -нищо.Да тези които все още имат земя. Никога не продавайте.Никога.Земята е злато.
265
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 дни
До Анонимен 261 Абсолютно си прав за разделението приятел, ама нали избрахме Радев да ни обедини.Корделка каза че той знае как да обедини дърво с желязо.
264
0
 
13
 
! Отговори
Българските преди 5 дни
работодатели, са като земеделските арендатори?!До един авантаджии,муфтаджии,РУШВЕТЧИИ,афераджии и далавераджии?!Келепир да пада и печалба да има,тях нищо друго не ги интерисува?!Поради тази причина се пенсионирах преди години,продадох земите на село и сега живея сравнтелно скромно,но доволно и спокойно,и това ми стига?!Не желая да имам нищо общо с "бизнесмени" по-къси гащи и джапанки,които не знаят откъде се отваря и затваря вратата,и че на влизане и излизане се казва "добър ден" и "довиждане"!