Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта

Ние ще я предадем и на следващите поколения, заяви Илияна Йотова
23 юли 2017 14:43, Александър Попов
111
Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта
Снимка: БТА

Днес се навършват 75 години от разстрела на поета и революционер Никола Вапцаров. В Благоевград отдадоха почит пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на едноименния театър в града.

Вапцаров е роден в Банско и загива на 33 години. Разстрелян е заради обвинения, че извършва подривна дейност срещу тогавашната власт.

Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта и ние ще продължим да предаваме тази вяра и на следващите поколения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменанието по повод 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров в София.

Поклонението се състоя на Мемориал "Гарнизонно стрелбище".
 
Tалантът на Вапцаров не може да бъде победен от оръжие. Той е поет, превеждан на толкова много езици, че днес трудно можем да преброим страните, в които неговите песни се четат, посочи Илияна Йотова.
 
"Казват, че този, който върви тихо, не оставя пътеки, a този, който си служи само с угоднически думи, не оставя дела. Никола Вапцаров беше различен. В малка книга искрено написа истината за човешкия живот, за любовта към родината, за по-доброто бъдеще. Не само за един народ, а за цялото човечество. С това той е ценен", каза вицепрезидентът и подчерта, че опитът да бъдат заличени Вапцаровите "Моторни песни" е позорен.
 
"Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела", запита Илияна Йотова и определи Никола Вапцаров като един от най-големите хуманисти и идеалисти на 20-ти век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Вапцаров и Ботев са се борели срещу тогавашните режими, което също го прави велики. Разбира се творчеството и на двамата ги прави велики по друг начин. Борец срещу режима, режима го нарича терорист, докато историята го нарича герой, както е Ботев, както е Левски, както е и Вапцаров. За съжаление живеем във времена, когато промиването на мозъци върви с пълна сила, и много хора без да се замислят повтарят внушеното им, което си личи и от част от коментариите тук, които може да са на един човек, но
79
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вапцаров не е осъден на смърт заради поезията си, а за тероризъм. В дома муса намерени експлозиви и пари, бил е касиер на терористична организация. Вие какво очаквате - да го пуснат, щото е велик поет ли? И не сравнявайте Вапцаров с Ботев! Ботев е борец за свободата на България, а Вапцаров - терорист-анархокомунист, борил се е СРЕЩУ България в полза на една чужда държава - СССР.
78
2
 
22
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Вапцаров е голям поет с незавидна съдба.Той и Ботев са огъня в отчаяната българска душа.Заради хора , като тях България съществува и никога не ще се предаде и заличи от картата на този свят.След игото сме били два милиона , но това не ни е спряло да се превърнем в лидери на Балканите.Спрете да се вайкате и бъдете горди , че сте потомци на една от най древните цивилизации в света-българската.По големи сме от половината държави в Европа .
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 75Със сигурност не са били. И със сигурност са имали право. Проблемът е обаче, че тези които уж се бориха да има от витрините за всички, се бориха да има само за тях.И още един проблем. Малко по-сложен. Витрините се пълнят не само от тези, които стоят отпред и подсмърчат, а и от предприемачите, банкерите- с една дума от капиталистите. Какво става когато Андрешко си въобрази, че може да развива икономика видяхме достатъчно.
76
5
 
20
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
Защо смятате, че талантливия поет трябва да е морален? И като е талантлив не може да е привърженик на нехуманни идеи? А пък ако можеше Вапцаров да види кой се кичи днес с името му, щеше да отиде пак в гарнизонното стрелбище и сам да дръпне спусъка.
75
1
 
22
 
! Отговори
месара преди 6 години
другарите от бсп ( бкп ) кога ще отбележат хилядите осъдени от " другарски съд " и убити в " името на народа " интелектуалци и обикновенни хора - не съгласни с комунистическата идеология ? или е нямало такова нещо ?
74
5
 
21
 
! Отговори
Е и? преди 6 години
Вапцаров може да е бил голям поет, но се е забъркал с лоши хора - терокомунисти което му е коствало живота Да го оправдаят е все едно да оправдаят идилец защото е добър диско водещ...
73
1
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Революционните убеждения не са попречили на Вапцаров да бъде поет.Явно някои ги дразни известността му,но известност по цял свят насила не става.И аз не харесвам американските огромни автомобили,но не отричам достойнствата им.
72
3
 
30
 
! Отговори
след хиляда години преди 6 години
И след хиляда години хората ще рецитират Вапцаров и ще се вдъхновяват от неговата поезия. И никой няма да рецитира и да се вдъхновява от професионалните платени плювачи, очернящи Вапцаров. Които дори не се нуждаят от разстрел, защото много преди това са станали червеи!
71
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно комунистите , като Вапцаров----3-ПЪТИ ФАЛИРАХА България , и докараха народа до просешка тояга ,за "най-евтината работна ръка" в ЕС!КОМУНИЗЪМ--означава тотална бедност и "РАВЕНСТВО" В МИЗЕРИЯТА И НИЩЕТАТА!ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ---БЕХА "ПО-РАВНИ" ОБАЧЕ......!!!!!!!!
70
7
 
22
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
НИЩО НОВО:ТЕРОРИЗМА --Е НАЧАЛОТО НА КОМУНИЗМА!!Др.КОБА /Сталин/----СЪЩО Е СЪДЕН ЗА ТЕРОРИЗЪМ И ОБИРА НА БАНКАТА НА ТБИЛИСИ!"А, ЗА КАКЪВТО И "КОМУНИЗЪМ" ДА ВИ РАЗПРАВЯТ----ЗНАЙТЕ , ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА /сиреч вашите пари/ИДИЛ---СЪЩО СА ВИД "КОМУНИСТИ"...там и жените са общи!!!!
69
11
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Комунистически терорист - осъден, и изтърпял наказанието си - а от 45 до 46 само червения уж народен съд е избил хиляди...само защото не са "споделяли" идеята им !
68
8
 
40
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Гордея се че съм от народа родил Ботев Смирненски Вапцаров. Родени комунисти истински такива каквито иска да има нашия изстрадал народ.
67
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вапцаров се самоубил, след като отказва да бъде помилван от цар Борис, защото цара не иска да помилва другарите му, които са осъдени с него на смърт.
66
2
 
31
 
! Отговори
PD преди 6 години
.....Във мината избухна газ.И въглещния пласт затрупапетнадест човека доле.Затрупавъглещнияпластпетнадесет човешки трупа.Един от тях бяхаз.....
65
2
 
33
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ние сплетохме здраво ръце,с тебе се счепкахме здраво.Кръв капе от мойто сърце,грохнал си ти. Тогава? Един ще бъде повален,един ще бъде победен и победеният си ти.Не вярваш ли? Не те е страх?! но аз пресметнах всеки ход,последния кураж събрахи ти ще бъдеш победен,разкапан, озлобен живот.Не почваме сега, нали?Двубоят ни е твърде стар.Двубоят ни се води с жарот дълги дни.От дълги дни сме вплели здраворъцете си един във друг.И никога не ще забравяжестокия ти груб юмрук
64
22
 
26
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Последното, което може да се каже за Вапцаров е, че е бил родолюбец. Бил е комунист-интернационалист. Тоест безродник.
63
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До.членска карта.Млад в бил с фантазия. Нека пише. Ама защо да трепе хората.Защо не слуша баща си., майка си. Църквата. Слуша само терористите от СССР?ПРАВИЛ СЕ Е НА ИНТЕРЕСЕН.
62
4
 
33
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Днес, когато суджука се дели под масата, не ви ли се иска да можете раздадете правосъдие! Що мислите, че хората работещи по 10-14 часа на ден с болни деца и жени са били във възторг от бляскавите витрини на София от онова време...
61
3
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 72Е и!??