Пътувам за... Споделеното пътуване – предимства и недостатъци

Стотици са страниците за споделяно пътуване във Facebook
24 мар 2018 13:45, Петя Славова
34
Пътувам за... Споделеното пътуване – предимства и недостатъци
Снимка: архив, Булфото

Споделеното пътуване е по-бързо и по-удобно, изтъкват шофьори и пасажери, които използват Facebook групи или мобилни приложения за пътуване, разделяйхи разходите си.

Друг плюс на тази услуга е, че през апликациите може да се дават оценки на шофьорите и пътниците, така че да не стане ясно кои са некоректните. Стотици са страниците за споделяно пътуване във Facebook, а членовете им са хиляди, пише "24 часа".

"Утре сутринта към 9.30 часа ще пътувам по линията Пловдив-Свиленград. Ако има желаещи, да пишат", гласят обикновено постове на шофьори. Понякога обявата се публикува 1 час преди пътуването. Освен дестинацията в нея се отбелязва и колко са свободните места в колата.

Най-много потребители има във Facebook групите "София-Бургас- София", "София-Пловдив-Смолян" и "София-Стара Загора-София".

Мобилните приложения или сайтовете като Aha!Car, Tripinfy и други основно се създават от ентусиасти. По-малко популярно е приложението на Google - Go we Go.

Едно от удобствата на платформите е, че всеки потребител получава известие, когато се появи обява, съвпадаща с търсенето му. Така той не проверява постоянно дали някой ще пътува в неговата посока.Споделеното пътуване обаче се приема на нож от превозвачи, тъй като те губят.

Въпреки че цената на билетите почти винаги е еднаква, хората предпочитат споделеното пътуване. Удобството е, че шофьорът може да спира по желание, например за да изпушите цигара, или да води приятни разговори с пътниците, което в обществения транспорт е забранено.

От транспортното министерство пък неведнъж са обяснявали, че шофьори и пътници не могат да бъдат обявявани и глобявани за споделеното пътуване, тъй като това са частни гражданскоправни отношения, в които държавата не трябва да се меси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1 Насочваш ме към обосновано преположение, че не си особено добър по аритметика. София-Бургас за 2:30 часа я ми обясни как става това?
18
2
 
4
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ПОВЕЧЕТО ШОФЬОРИ не правят застраховка на местата в колата си. Така те спестяват няколко лева при плащането на задължителната Гражданска отговорност. Но, в каква ситуация ще изпадне шофьорът, ако по време на "Споделено пътуване" пострада пътник в колата му. Ще трябва да плаща десетки хиляди лева на пострадалия. Това може да съсипе живота му.
17
1
 
0
 
! Отговори
копито преди 6 години
https://24chasa.bg/***/article/6772305я да видим кой от кого копира
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 28 Те сестри Белнейски бяха 2 само...и трета ли нямаше дса опатка племеника на Румен Петков, пикльо?
15
1
 
11
 
! Отговори
Gold Member преди 6 години
До КапиталистаНяма лошо, нека се возят хората, щом така ги кефи. Ти като си капиталист, трябва да се адаптираш към предизвикателствата на пазара. Не може да внасяш автобуси 5-та употреба, които се разпадат по пътищата и с тях да возиш хората. Че на всичкото отгоре и пари да им искаш.
14
4
 
4
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 6 години
Отрицателните неща са _СПИН_, който може да ви докара шофьора в някоя горичка
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"туй"Капиталиста, я направо си признай, че патладжана с кончето взима 10 лв., а ти искаш 15 и каруцата ти стои без работа :)
12
5
 
3
 
! Отговори
А ББ мутра ли е преди 6 години
А дебелите мутри по спирките какво правят кой пазят и защо от МВР не ги арестуват, МВР за мутрите ли работят срещу подкупи!?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аахахахахахахахха...капиталиста си мислел че тия се возили безплатно. Муахахахахаххахахахаххахаххахахахахахаххахаха......няма такъв ***!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не е въпросът само за двата часа.Само някой, който си няма идея от прелестите на БДЖ и автобусите, може да смята, че това е единствената причина.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споделеното пътуване направо бърка в здравето на Юнион-Ивкони и другите партийно вързани транспортни фирми. Откога се чудят как да го резнат, ама не могат. Като услуга е по-удобно, евтино и със същия риск. То се видя - уж лицензирани и т.н. автобуси, а всъщност пълни бараки, карани от шофьори, дето взимат извънредни смени (щото хора няма).Да не споменаваме, че аз работеща тоалетна в български автобус не съм видял.
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава е идеята за споделеното пътуване, но примерно сме 3 жени в колата и шофьорът с офертата се окаже психопат и ни заведе някъде и ни изнасили? Кво прайм?Аз съм мъж и пак не бих се качил в такава кола наръчкани като *** вътре и си мислим че ако пристигнем с един два часа по рано от автобуса или влака и сме хванали господ за шлифера. Стига глупости.А иначе на тоя капиталиста да му кажа, че няма как да наложиш на някакъв бизнес данък- като той не съществува.
7
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 6 години
А колко злополуки станаха с лицензирани фирми, минали технически прегледи и т.н. Има даже един турски собственик, който избегна правосъдието ... Единственият недостатък е, че трябва да се направи класация с оценки на шофьорите в групата - всяко стадо си има негодните и те трябва да се посочат.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 11 Ей, капиталисте, ей, неземен олигофрене, аз като съм си платил 97-те лева годишна винетка мога да превозвам с лекия ми автомобил по 4-*** пътници денонощно по републиканската мрежа на България. Денонощно! Разбра ли, бе *** прoст?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 Капиталисте, ти си бил голям ***. В моята кола се събират 4 човека без мен. Мога да превозвам когото си искам в моята кола. Разбра ли, бе тъппир? Няма закон който да ми забранява да качвам хора в моята кола.
4
11
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
И да ме вози някой купил си книжка преди два дни? А, не, мерси!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиваме цялото семейство на почивка в Гърция...и след това се чуди що са ти ограбили апартамента...***!Спомних си в тази връзка Николай Урумов в "Дунав Мост", където го играе крадец и жена му на двора на висок глас" Кога ще ходите с Пешо за ония ***" и той истерично..."Да, кажи..кажи на всичкиии!" Муахахаха...
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Забранен затова имаме за премиер комунист,напуснал МВР заради неговите леви убеждения.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автобус маршрут София-Бургас на Ивкони-7 часа.Сп.пътуване София-Бургас-между 2,30-3 часа. Да не говорим за комфорт,удобство че даже и контакти с хора. Правете си изводите.