Фолклорист: Козунакът е градска работа, не е обреден хляб!

Проф. Георг Краев обяснява символиката около Великден
26 апр 2019 12:26, Елка Василева
43
Фолклорист: Козунакът е градска работа, не е обреден хляб!
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Козунакът е градска работа, не е обреден хляб. Обредният хляб е сериозна работа, защото това е тялото Господне", посочи на Велики петък пред Bulgaria ON AIR експертът по фолклорни изкуства проф. Георг Краев.

Разказвайки за символиката около Великден, той подчерта, че хляб не се реже от жена, а в класическия фолклор има мъжка работа и женска работа.

Приказки като "жената може да бъде шофьор" се смятат за грях. Мъжът носи, а жената превръща това нещо в култура, обясни фолклористът.

"Яйцето е много важен знак. Първо е бяло и после става червено. Мартеницата също е в бяло и червено. Това бяло и червено е просмукано в нашата обредност. Това са тези биосоциални значения - мъжкото и женското начало в нашето живеене. Умението мъж и жена да се съюзят", разказа проф. Краев.

За зрителите на "България сутрин" той обясни, че говорим за фолклорната ни класика, четейки я, но по думите му няма нищо по-безсмислено от това, тъй като тя трябва да бъде пята.

"Това е култура на страхотни правила. Безкрайно много сме избягали от тези правила. Не познавам българин, който спазва някакви правила. Проблемът с вярата е проблем на дома, на семейството. Ако майката няма познание за своята вяра, тя няма как да го предаде. Културните ценности се предават от баба на внучка и от дядо на внук. Това прескачане на поколения прави културата ценностна и усвоима", каза още проф. Краев.

И настоя, че Възкресение Христово се посреща с почит. Яйцето до този момент е пост - не се изяжда цялото, а на парченца, защото иначе ще си изядеш късмета. Старото червено яйце пък бива заровено, за да оплоди нивата.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Това с великденското зайче е безумна глупост. Нетипична нито за Православието, нито за Българите! Обаче, за да се облагодетелстват корпорациите като Нестле и т.н., произвеждащи отрови в опаковки за храна, ни го напутаха като великденски атрибут и на нас!
35
0
 
1
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До Анонимен 10Явно се изокал без да гледаш видеото. Човекът (надут професор за пенсия с купена диплома, агент на ДС) съвсем ясно казва, че козунаците навлизат в България късно, "през 19 век"... Аз пък ще ти кажа, че най-вероятно това става по времето на алафрангата и криворазбраната цивилизация, щото според мен тоя вид "сладкиш" идва от Франция... Демек, твойто семейство сте били народни ора, ама "по-така", алафранга :)
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При православните пиленцата и кокошката също са символи на този празник,а не заека, какато е при католиците.Козунаците са от по-ново време ,но и те са навлезли отдавна в тази традиция,сплитат се козунаци,украсяват се отгоре с цели белени бадеми и на градската фурна се изпичаха,поне така ги правеха в миналото,пасват си идеално с кисело или прясно мляко и като допълнение към останалите ястия.
33
0
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Ти налучка истината. С псевдоним Панайот.Повече инфо можеш да намериш в Уикипедия.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28От БАН е. Там е люпилнята за подобни мислители. После се е преместил в НБУ.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се изсипахте тук все потомствени и,диоти.
30
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Козунак и варени яйца си е обикновена храна, не е ритуална и няма символика. Освен това според правилата на разделното хранене тази комбинация (въглехидрати и белтъчини) е вредна.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е поне не е далтонист различава цветове отведнъж
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали е градска работа козунакът въобще не е важно. Козунакът си е вкусно нещо и го обичам още от моето детство. Козунак с варени яйца е класика. Да ви е вкусно.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали се сещате от кой университет е?
26
4
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
"Козунакът е градска работа, не е обреден хляб. Обредният хляб е сериозна работа." Да ти имам и речника. Професор бил.
25
2
 
11
 
! Отговори
Академик преди 4 години
Ей, съжалявам ,че се подписах да те правят професор!МоЕ ли си толко т_ъп, бе ? РекоУули ти да спираш парцуцата ! Виде ли сИги до де сЪ докара?Извън майтапа, ама такива като ги видя и ми иде взема мотиката, па по тиквата, по тиквата... Не съм религиозен, ама щом българи, румънци, гърци, арменци, руснаци, имат подобия на козунак и се яде именно на тоя ден, ти ли си най-учения, та да им даваш наклон на "пищовите"? Аман от нищоправци с авторитет в тази малка страна (държава няма)!
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, професоре! Айде сега обясни на румънците защо и те имат козунаци? cozonac се пише - и така се произнася - козонак. И после търси в румънската територия, която е бая по-голяма от България как в румънските села и паланки това е "градско явление". И да те светна нещо, "професоре" - козунакът си е точно обреден хляб, който е част от цал обреден ритуал. Там са и боядисаните яйца, агнето, зелената салата и виното. Тоя да вземе да изтрезнее... че глупости само. Баба ми да те чуе как че ти надере...
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси и физкултурника е тоо
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми почнем да копаме и с мотиките
21
3
 
5
 
! Отговори
Ръмпо хлапака преди 4 години
Тоя откри,топлата вода,изчезвай,докато си цял
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми да слагаме опинците и потурите и да маааме *** по полето
19
6
 
14
 
! Отговори
Боко Суджука преди 4 години
Аз предпочитам да ям суджук в Симитли. Крив, сополив, грапав кметски суджук....Казват, че мъж не може да забременее, но в Симитли опитите продължават неуморно.
18
3
 
10
 
! Отговори
.,.,. преди 4 години
Вярвам на това което се предава от поколения като традиции в семейството ни,ето той сам казва че...Културните ценности се предават от баба на внучка и от дядо на внук...Всяко българско семейство има изградена своя традиция за големите християнски празници-не е речено да са абсолютно точно по "класическия фолклор"/както се изразява експертът по фолклорни изкуства проф. Георг Краев/,но има.И няма да се загуби докато има българи.
17
14
 
12
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
Ами ние живеем в градовете ,а не в казашките степи затова и мразиме народна музика,тричене,хамкане и подобни неандерталщини!