Лекар: Притеснително е, че онкоболните не търсят лекарска помощ

Така рискуват да преминат в по-напреднал стадий
29 апр 2020 10:32, Ния Христова
21
Лекар: Притеснително е, че онкоболните не търсят лекарска помощ
Снимка: БГНЕС
Броят на пациентити в Националния онкологичен медицински център в София през април е намалял с 33% спрямо същия месец миналата година. Това е доста притеснително, каза директорът на центъра д-р Стефан Константинов в ефира на bTV. 
 
Тези цифри показват, че онкоболните масово не се обръщат към лекарска помощ заради страха от заразяване с коронавирус
 
Д-р Константинов подчерта, че у нас на ден близо 47-48 души умират от ракови заболявания. Повече отколкото починаха за месец от COVID-19. 
 
Ако хората не потърсят своевременно помощ, се увеличава риска да минат в по-напреднал стадии - да не могат да бъдат излекувани или да се наложи по-сериозно лечение, изтъкна д-р Константинов. 
 
"Трябва да се лекуват тези хора. През март хората с терапия си я продължават. Те приключиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страха на хората. Нашата здравна система има капацитет за всички. Виждате, че незначителна част е заета с коронавируса. Вчера прочетох проучване в САЩ, че смъртността под 50 годишна възраст при онкоболни е увеличена, но над 50 години не е така. Нещата не са толкова прости. Хората не трябва да имат никакво притеснение да се лекуват", подчерта директорът на Националния онкологичен медицински център. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahaha....maskiranite shamani izmirat ot glad...
17
2
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Прочетох коментарите и за сетен път се убедих колко много онколози,има в България.Само тук на първо четене се установиха 15-16.Браво ,това е добре.Вярно тук там има и генетици,премесени с финансисти.С такива "специалисти" като поствалите с висока скорост ще вървим напред
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dr. Tullio Simoncini.
15
1
 
2
 
! Отговори
До 4 ФХ преди 4 години
Майка Ви да яде храната на Боговете - Портокали. По 3 портокала на ден - по един сутрин, обед и вечер преди ядене. 2 дни. На третия ден - Папая, също 3 пъти на ден. После пак 2 дена - Портокали. По тази схема се храни докато оздравее. Лимони и банани няма да консумира.
14
1
 
6
 
! Отговори
Граматиков преди 4 години
Знаете ли защп не търсят помощ?Много от заболелите трябва първо да минат определена интервенция, преди да започнат терапия. Тези интервенции бяха отменени, когато се забраниха плановите операции. Отделно, при други заболявания - чувам, че от бърза помощ не се притичвали на помощ на онкоболни...
13
3
 
4
 
! Отговори
последни случаи преди 4 години
нали чухте колко хора, били на химиотерапия тук-там в последния месец, се заразили и вече не са между живите. Не рака ги е убил....
12
0
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Каква промощ да търсят, след като здравна система е блокирана??? НЕвъзможно е да се добереш до болница! Преди 2 седмици четохме за човек с инфаркт и отказ от болницата в Димитровград да го приеме, защото били под карантина... заради СЪМНЕНИЕ за коронавирус! Джипи-тата назначават диагнози по телефон! Езна изключително целенасочена политика на правителството за убийство на тежкоболни и възрастни хора!
11
2
 
8
 
! Отговори
хе хеее преди 4 години
докторчетата ревнаха за париии, секна ви кранчето ли? Тва е як бизнес иначе.
10
2
 
3
 
! Отговори
истината преди 4 години
Истината е, че химиотерапията е машина за пари. Има хора, които живеят по-дълго без нея. Естествено, има и обратния вариант. Категоричното ми мнение е, че по-скоро вреди.
9
3
 
6
 
! Отговори
и? преди 4 години
като потърсят помощ и ги пратят на химиотерапия, която често ускорява фаталния край, кво? Може ли поне един лекар да ми посочи логична причина някой да се подложи на химио? Вливат се разни глупости, които разказват играта на целия организъм и на всички органи, дори на здравите. Химята не може да подбере само раковите клетки, кара всичко подред.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанали са да изписват таргетни препарати, които струват по 15 хиляди лева на месец и са безполезни - най-много да удължат живота с месец или два. Ще спестят някой лев на здравната каса. И не сме забравили, че шефът на Онкоболницата в началото на март пледираше за изграждане на стаден имунитет.
7
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А, когато я потърсят, намират ли я? Намират, дедовия!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да търсят, за да ги заразите ли?
5
3
 
6
 
! Отговори
кики преди 4 години
рискуват да живеят по дълго а дори и да се разминат
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към онкоболен, тръгнал за болницата : "Ти къде?"
3
0
 
22
 
! Отговори
ФХ преди 4 години
Не ги е страх онкоболните от ковид, а в болниците не ги приемат. Майка ми е онкоболна и преди няколко дни обикаляхме 5 болници, но отвсякъде я отпращаха.
2
0
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Айде сега някой да го обясни това на годжи. И още хиляди други хора със заболявания, които няма да доживеят до края на годината с тия неадекватни мерки..
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен минаването в по-напреднал стадий, рискуват още и да спрат да наливат милиони в бездънни ями, и рискуват да се окажат с доста спестени пари в джобовете си.