Детските храни вече не може да се купуват онлайн

Промяната е регламентирана в новия Закона за храните
22 юни 2020 12:32, Анисия Иванова
4
Детските храни вече не може да се купуват онлайн
Снимка: Pixabay

Детските храни вече не може да се търгуват онлайн. Новият Закон за храните, обнародван в Държавен вестник, регламентира, че детски храни, храни за кърмачета и малки деца не могат да се продават от разстояние, което включва и онлайн магазините.

Според бизнесмена Илиян Илков - собственик и управител на онлайн магазин за детски стоки, това е нелогично, след като заради пандемията обществото предпочита възможностите за онлайн пазаруване

"Все още не можем да разберем мотивите, които стоят зад тази промяна. Предполагам, че е направено с позитивното намерение да се регламентират онлайн продажбите на тези стоки и да се ограничат нелегални търговци или съмнителни търговци, но пък по този начин страдат изрядните“, каза той пред БНР.

Детските храни касаят уязвима група от обществото и според Илков трябва да се вземат "абсолютно всички необходими мерки, за да може да се гарантира качество, което получават, когато пазаруват“.

Но „за тази цел има други закони, които могат да постигнат този ефект и те всъщност работят“, а майките пазаруват дистанционно, защото това предполага съобразяване с режима на малкото дете.

Бизнесменът описа и контрола: "От една страна имаме БАБХ, която извършва контрол върху всички търговци, които оперират с храни. Всеки, който продава, трябва да е регистриран. Има проверки, лицензионен режим… Аз лично имам около 120 страници документация, свързани с норми, които трябва да се спазват. От друга страна, потребителите, по Закона за защита на потребителите, имат право да върнат стока, купена от разстояние, в рамките на 14 дни, без да дължат каквото било обяснение. Освен това имат право на рекламация….“.

В коментари в интернет бизнесменът се е срещал разкази за единични случаи на онлайн продажби на храни с изтичащ срок годност, но е категоричен, че това се случва изключително рядко и, подобно на физическите магазини, не е злоумишлено, а заради недоглеждане:

От бранша се надяват на промени в закона, които отново да им позволят да търгуват с детски храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не бяха ли с намалени ДДС, лукса да си с намалено ддс си има цена без онлайн, така че да може на място да се провери дали е детска храна или е друга нещо което върви с по високо ддс. Но пък е редно да има възможност и онлайн, за които му е по удобно с нормално ддс не намален, по този начин всички ще са доволни.
2
0
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Това е то= кадриде на Барни. Вместо да стегнат съда и да се търси отговорност от виновни търгивци, те пак ни въщат в соца , да се редим на опашки и цъкаме стотинки на касата. Герберасти , сър, не е нужно да ги обиждаш повече.
1
0
 
19
 
! Отговори
Децата да забранят преди 3 години
Продължава юридическата вакханалия на бездарните герберасти, до кога и колко е българското търпение, не знам.