Ресторантьорите с огромни загуби заради отменени резервации

Хотелиери искат да организират програма поне за гостите си
Обновена: 19 дек 2020 22:42 | 19 дек 2020 22:32, Анисия Иванова
110

Отменени резервации за новогодишните празници и огромни загуби в един от най-важните месеци за ресторантьори и хотелиери. След като остават затворени до 31 януари, от бранша са принудени да развалят направената организация. А хотелиери настояват да могат да организират програма поне за гостите си.

Сашо е управител на ресторант. Разчитал е изцяло на работата по празниците, за да компенсира загубите от предишното затваряне.

"И така си казвах, че ако есента не е добре, поне дето се казва - ден година храни, поне декември ще стане така да се компенсират загубите, които претърпяхме през септември, октомври и ноември", коментира той.

Празничната му програма и менюта вече са били изготвени, имал е резервации още от лятото.

"Аз изчаквах да дойде декември месец и тогава вече да почна да се обаждам на клиенти, но на място всеки един започна да отказва. Като засега са останали само едни 6 човека, които чакат евентуално, ако на Нова година нещо стане да дойдат да празнуват при нас", разясни управителят.

На други места въобще не са правили организация заради големите неясноти около възможностите им за работа.

"Аз с голяма част от моите колеги хотелиери и ресторантьори контактувам, които се отказаха да празнуват Нова година, защото организацията на едно такова тържество като новогодишната нощ е изключително трудно, тежко и скъпо", казва Павлин Косев.

Според бранша загубите ще са огромни. Хотелиерите апелират и за възможността да могат да организират програма поне за гостите, които така или иначе могат да посещават ресторантите до 22:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е добре де сега имат загуби а прчалбите им досега някой смята ли ги дет се вика ден година храни при тях няколко години и сега голям рев
102
10
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Хората са прави да организират протести, те от това живеят. Всички ресторантьори са прави. И да са имали спестявания, те свършват. А после? Какво правим?
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го може и владее този занят ще намери начин да оцелее!Пожелавам го на всички!
100
0
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Последно ядох в един ресторант на Витошка манатарки в масло и сметана. Ненужно е да казвам, че струваше доста порцията. Но какво получих - отгоре бяха вряли, не можеха да се ядат, а отдолу ледено студени с парченца лед дори хрупаха. Предполагам са стоплили заготовката на микровълнова, там се получава този ефект. И за тях, 1 водка, един фреш ми взеха 75 лева. За какво да ми липсват тези ресторантьори, вие ми кажете?
99
1
 
2
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До 15 човека са разрешени събирания!
98
0
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
До Анонимендругата година ще търсят вече ромове за готвачи - ром готвач никога няма да стане, ми се струва. Работата на готвача нито е проста, нито е лесна и затова искат много пари! Нито пък сервитьор ще стане - тежка работа е да търчиш с таблата насам-натам и да удовлетворяваш исканията на клиентите. Така че споко, "ромове готвачи", както ги наричаш, няма да има.
97
2
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 3 години
И защо мислиш от ЕС само в последно време им дадоха на нашите производители в селското стопанство 1.3 млрд? Ами защото голяма част от тяхната продукция по това време на годината отиваше в хотелите и в заведенията, заради празниците. Нищо, сега, тази част ще остане нереализирана, ще я реализират по-късно!
96
0
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Вие май не разбирате, че тук има най-големи тарикати ресторантьори и хотелиери - хищни акули в бранша.Нищо не ги плаши.Идват рядко проверки от БАБХ напр., но техните 1001 номера продължават.Щом са се задържали толкова години в играта - ясно е !
95
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами няма да си купи последния модел Порше, Бентли или Ауди не знам какво си. На любовниците няма да задоволи някоя и друга прищевка. Жената и дъщерите няма да си направят някоя и друга корекция. Няма Дубай, няма шопинг Италия. Ще го преживеят. И да си плащат на персонала, че и от бившите съветски републики вече няма да искат да работят за тях.
94
0
 
6
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Кой се е осигурявал?
93
1
 
12
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРДа, прав си, хотелиерството не е за всеки, както и ресторантьорството, не е за всяка уста лъжица. Затова най-добрите в Европа са Швейцария и Австрия. И доста богати хора от света дават там децата си да изучат занаята, за да могат успешно да управляват заведения в този бизнес. У нас доста хора решиха, че го могат, само че не успяха. И това си е наука!
92
3
 
8
 
! Отговори
кара преди 3 години
Интересува ме да оцелее дребният предприемач - хотелиер, ресторантьор, защото не ми се седи вкъщи и лятото, и зимата след пандемията. Като реша да отида на кратка почивка, да има места, които са ми по джоба, достъпни цени! Тия с Радисън и Мариот, не ги мисля, не ме интересуват. Или да отида на вечеря с приятели в ресторант с прилични цени. Дано да оцелеят!
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Губят пари ама спасяват човешки животи аааааа ко знаите вие...
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стария Несебър...така беши и в хотелите ,съкратиха гл готвачи и охраната си ,големи печелбари са тия ,другата година ще търсят вече ромове за готвачи ,в фейсбук имаше коментари кои са хотелите в сл.бряг ,несъбър ,свети влас
89
0
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До данъциВсеки турсезон фалират алчни и прости селски тарикати !!Не може Сyльо и Пyльо да стане ресторантьор и да сложи табела c гордото "BEST", пред името на ресторанта.В този бранш са обиграни мошeнници, много били в Затвора - там попаднали на хора, и на крьв ще бранят лесните си бързи пари.Новобранците -cyпaTа!
88
0
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРКолкото до доставките на ресторант например, питай някой който има магазинче или дори малко заведенийце какво време, нерви и пари му струват доставките. И че ако е некачествена доставката, от която се прави храната, всичко отива на кино! Работата с доставките е тежка и скъпа, дори само като доставчикът си калкулира и цената на транспорта /в София, да речем, в задръстванията/. Пък и където и да е. А в лукс хотелите, доставките са и от чужбина, череши, да речем по това време
87
0
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРВ София в добро заведение искат от 3000 лв. нагоре. Кой готви все тая - въпросът е да е качествена и вкусна храната и да я харесват клиентите. Не знам дали си вчерашен или днешен, но обикалянето по институции си съществува в пълна мяра без значение от сезона! Сега, гледам НАП предлага електронни услуги, заради пандемията, браво, приветствам, така да си остане и след вируса! Защо мислиш, че НЯМАМЕ електронно управление и услуги досега. Сети ли се?
86
5
 
8
 
! Отговори
данъци преди 3 години
Всеки частен бизнес у нас и по света плаща данъци. И е мит, че в България данъците са малко и са ниски. Обобщено частният бизнес у нас плаща доста пари на бюджета и на общините. За туристическият бизнес някъде четох, че внася в републиканския бюджет до около 20 процента. По-добре е да оцелее, дори и най-дребният, за да можем да пътуваме, да почиваме, да плуваме и т. н на поносими цени.
85
0
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до До 68Кво толкова ?Това Лято в семейни ресторанти на брега, точно собствениците готвиха.Казаха, че няма да дават дори 2 000 лева заплата на главен готвач.Доставките са на вратата на р-та.Ходене по институции кога,през Сезона?!Айде по сериозно, не сме вчерашни...!И да, готвачи получават 3 000 лева и нагоре, но на други места.
84
0
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 3 години
До Христо ХристовКой как го нарича, все тая - пари не влизат и си е чиста загуба. Това с мотика и полето, важеше при социализма, беше си подигравчийска клетва. Селското стопанство в ЕС е изключително доходен бизнес и отдавна е зает, най-вече заради милиардите помощи, с които ЕС го финансира. Генерира огромни печалби на заетите в него собственици. Не допускат там отдавна! Скоро премиерът се похвали, че е "дал" на собствениците на такъв бизнес помощ от 1.3 млрд. Помощи от ЕС, всъщност!