Специалист: Летците ни са във въздуха престъпно малко!

Подготовката е за сметка на компромиси, смята Димитър Ставрев
10 юни 2021 10:03, Петя Славова
53
Специалист: Летците ни са във въздуха престъпно малко!
Снимка: БГНЕС

Все още е трудно да се каже какво може да се е случило по време на полета на МиГ-29. Повече информация ще има, след като бъде извадена черната кутия на изтребителя. На борда му е имало и ракета, която помага за отчитането на резултати от стрелба и в нея също би трябвало да има информация за този трагичен полет. Това коментира пред БНТ журналистът от сп. "Криле" Димитър Ставрев.

Още по темата

Той предполага, че самолетът е летял на височина от около 5 км и в стремежа си да догони целта си се е спуснал на по-малка височина.

"Може да се каже какво се е случило след като се извади черната кутия. На борда е имало и ракета, от която също може да има ценна информация за този трагичен полет. Липсват всякакви ориентири, по които да се извършва самолетоводене. Разчита се само на познанието на ударите и особено при нощни полети това е много трудно. Човек трябва да преодолее инстинктите си и да се довери изцяло на показанията на уредите затова и полетите през нощно време са смятани за едни от най-трудните в авиацията", заяви пред БНТ Димитър Ставрев.

Според него нашите летци тренират престъпно малко докато в страните на НАТО часовете за обучение са около 100.

"Направете си сметка какви компромиси се правят и какви подготовки се пропускат и не се извършва достатъчно", каза Ставрев.

Ставрев не смята, че може да се откажем от МиГ-29, защото в момента няма кой друг да ни пази небето, тъй като по новите договори, сключени от миналото правителство, новите изтребители ще дойдат чак след 4 години.

В момента страната ни разполага с едва около 5-6 летящи МиГ-29 като сред тях е и падналия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тоя псевдописаруш...25 - 700 часа за 30 години може, но не и годишно... баща ми ми е разказвал преди години на доброславци, през 15-20 минути дневно чувал и виждал да излитат ескадрили - сега ги вижаме само на 6 май... за цяла българия 5-6 летящи самолета...
25
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 2 години
бг-то жалка държавица от африкански стил .дори 1 милион македонци се гъбаркат с нас.държава без самолети, кораби ,вертолети...жалки жалки ,дори не говоря за спасителни кораби вертолети подводни апарати чудо чудо, иначе милиони ,милиарди за хотели замъци ,поръчкови мерцедеси ,ферарита ,бентлита...пари има?другарите добре усвояват плодовете на капитализма за сметка на офците.
24
0
 
0
 
! Отговори
до Летец преди 2 години
На тоя свят няма нищо безвъзмездно! Винаги си плащаш по един или друг начин.
23
4
 
2
 
! Отговори
Тоя псевдописаруш... преди 2 години
...Ставрев кого лъже?Изчезналият пилот имал над 700 ч. нальот на МиГ-29, стандартът на НАТО - 180 ч. годишно
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали преди време тези велики летци Отказаха да летя, помните ли ?Сега що летят, а ?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според някои хора изчезналият пилот е имал страстна тайна връзка с някоя си деса общата, известна в армията!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми не бих станал военен (освен всеобща мобилизация) ако требва да правя икономии за щяло и нещяло, да броя колко патрона съм и изтрелял, да не би да се вътрят и т.н.... :)) Требва да се държи сметка за изразходваните средства, обаче наште ги немат или крадът, голем смех :)
19
0
 
3
 
! Отговори
Оо.. преди 2 години
..ооставка !
18
2
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Всичко е просто.Франция е държава,която е традиционно креативна във военната индустрия. Защо не се договорят самолет на изплащане от Франция ? Дори и по-старите модели на Рафал са плод на добра мозъчна дейност. Най-простичкото пък е една логична договореност с Френските въздушни сили,които са изключително ниво и биха могли с чест да бранят небето ни,което е част от общото ни НАТО-вско небе? Италианците също са храбри пилоти. Една база на френски и италиански въздушни сили е добър ход.
17
1
 
3
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 2 години
Тая тиква #14 дрънка тъпотии!! Руска агресия?? Ха ха ха!! Че кои сме ние,че да се занимават с нас?? Ами ако е турска агресия?? Нали Карадайъта заяви,че Родината му е Турция??
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой беше министър на отбраната, за меняване на отговорност ?
15
6
 
7
 
! Отговори
Летец преди 2 години
Ало, " специалиста"!! Що не кажеш истината бе тикво?? Че нашите " братя" от НАТО изобщо не им пука за нашите пилоти" !! Ако бяхме съюзници с Русия щяхме да имаме безвъзмездно няколко ЕСКАДРИЛИ изтребители а пилотите - натренирани!!
14
1
 
7
 
! Отговори
КутеФче преди 2 години
Реално нас Толовете и да ни превземат, няма какво да ни вземат. Ние сме си, на гол тумбак, чифте пищови.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали нато щял да ни пази? Защо да се харчим?!
12
5
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Летците ни са във въздуха престъпно малко! Престъпно малки са ни пенсии и заплати. Така че няма как да има пари за фърчилата. Ако не искат, да не летят. Аз нямам нищо за пазене. Да му мислят Олигарсите.
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руска агресия защо изключвате.Най-добрия ни пилот излиза и умира.Ето как се вземат предварително мерки.Спомням си още Найденов като министър беше възмутен от опасно навлизане в наша акватория на руски самолети.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мене това упражнение е пълно безумие и абсолютно безсмислено в 20201 г. Стрелба с оръдие по светеща цел нощем....никога няма се случи, вероятност нула с минус, абсолютно безумно рискуване на хора и техника.
9
4
 
1
 
! Отговори
оракула преди 2 години
Боре няма да спечели изборите.
8
3
 
8
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Ами за да има парички за служебните коли на парламента, няма гориво и части за самолетите!
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Летците ни летят престъпно малко заради финансови средства, но за сметка на това шкафчетата на един шофьор от Банкя бяха пълни с пари и кюлчета злато.Проблема е че търпяхме престъпно много време една банда от некадърници и крадци да ни управлява 12 години.