Колко струва Коледа у нас и в други части на Европа?

Оказва се, че и в Лондон има добри оферти
18 дек 2021 13:41, Петя Славова
15
Колко струва Коледа у нас и в други части на Европа?
Снимка: Pexels

Все по-малко време остава до Коледа и докато децата чакат подаръци от Добрият старец, то техните възрастни близки пресмятат колко ще излезе прачничната трапеза. Тя струва различно из отделните части на Европа, показва проверка на Нова тв.

В Ница българският магазин е само един  и е сигурно място, че в него има всичко необходимо, за да направят сънародниците ни празниците автентични, макар и далече от дома.

"За съжаление, тази година, вследствие на вдигането на цените и енергийната криза, нещата не са същите. Въпреки всичко, всяка седмица гледаме да компенсираме новите цени по някакъв начин, за да няма чувствителна промяна и хората да могат да пазаруват спокойно и за имат щастливи празници", коментира  пред Нова тв Христо Колев – собственик на магазина.

Проверка показва, че за 34 евро могат да се закупят най-необходимите продукти за празничната трапеза - яйца, брашно, свинско месо, сирене, вино и туршия.

В българския магазин в Лондон известен готвач разработва меню за 10 паунда за 6 души. Така на практика вечеря в страната на Елизабет Втора може да излезе малко над 20 лева, което със сигурност е по джоба на българския пенсионер. Заради скока на случаите на Омикрон в страната, много българи остават за празниците в Англия.

Затова пък Коледната трапеза в Монтана излиза поне 30 лева, показва проверка. Оказва се изненадващо, че в България 30 лева е най-евтината оферта.

В същото време председателят на Държавнаат комисия по стоковите борси и тържища в България Владимир Иванов обясни, че потребителската кошница в страната е поскъпнала с 11 лв. спрямо миналата година.

Той обясни, че продуктите, които задържат цената си, са свинското месо и оризът. Те ще ни струват точно толкова, колкото и през 2020 г.

"При захарта имахме едни доста стабилни цени дълъг период от време - сега поскъпването е с около 20%. При яйцата и пилешкото месо сме около 20%. При олиото поскъпването е над 45%. В случая - всичко сочеше, че трябва да има тенденция на спад, вследствие на добрата реколта, но кризата в енергийния пазар реши друго", коментира Иванов.

Цените на всички продукти, освен свинското, са тръгнали нагоре. "При плодовете и зеленчуците няма някакви драстични изменения спрямо нивата от миналата година. Проблемът ще го усетим през пролетта на 2022 г.", предупреди той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледа като всеки друг ден. Нищо по-специално не смятам да правя.
13
0
 
0
 
! Отговори
Социално гърчав преди 2 години
Съгласен съм че хората с повечко пари не си губат времето да оставят коментари и като цяло.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жоре няма лошо да си вярва човек но хората с по добри възможности не висят по форумите.
11
5
 
2
 
! Отговори
Георг преди 2 години
Приготвил съм 10 хилки за празниците. Екскурзия със семейството и хубави подаръци. Всяка година го правим и всички много се забавляваме. Любимото ми време от годината.
10
1
 
4
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
До Анонимен 9 ......... ... Може, храната в Лондон е доста по-евтина или равна на бг цени. Шест котлета са 3 паунда от магазина, а при цени на едро са още по-ниски. По 1 паунд за кг. са и домати, краставици, ягоди, цитруси... Ориз, брашно, картофи, млечни продукти са доста по-евтини също.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо повярвах, че 6 души могат да се нахранят с 10 паунда... с котешка храна ли?
8
1
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЕМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ-АЗ И ЛЕЩА МОГА ДА ЯМ НА КОЛЕДА.МНОГО *** СТАТИЯ.-ВАЖНОТО Е ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една Коледа не е никакъв проблем за 90% от българите...
6
2
 
5
 
! Отговори
мда преди 2 години
Бил съм в 38 държави, включително по празници. България е най-скъпата дестинация, като теглиш чертата, а за качество да не говорим къде се намираме. Пак ходете по Банско, маймуни
5
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Статии от този тип са пълна глупост и с тях си запълвате сайта в събота поради липса на новини !
4
3
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Най- скъпо е тук.Покупателната способност е най- ниска.
3
1
 
7
 
! Отговори
????? преди 2 години
Госпожица Славова била ли е някога в Лондон-10 паунда за 6 души празнична вечеря?Че храната е по евтина от в България е ясно,ама за 10....
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледа не струва нищо,да сме ведри,усмихнати и любезни е без пари.Можем да сме щастливи със или без коледна трапеза.Само от нас зависи!Весели празници на всички !
1
2
 
12
 
! Отговори
Турче преди 2 години
аз на Коледа ще съм с едни апапи в мазето. Ше спретнем една малка купоняда, па който му е кеф да ходи в Лондри, Белинград и така. Айде весела Коледа.