Губи се смисъла от прехвърляне на средства от частен фонд

Коментар на Даниела Петкова
11 ное 2022 20:45, Росен Стойчев
10

По данни на НАП 93 хиляди българи, на които през последните седем години скоро им е предстояло пенсиониране, са се отказали от втората си пенсия и са се преместили към Националния осигурителен институт.
Още по темата
За този период прехвърлените средства от частните фондове към НОИ са в размер на 646 милиона лева, което е средно по около 7000 лева на осигурено лице, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според Даниела Петкова от българската асоциация на дружеството за допълнително пенсионно осигуряване това не е твърда тенденция и това е незначителен брой хора. Все повече се губи логиката някой да се прехвърля. Досега това се правеше, защото намаляваха държавните пенсиите с 20 на сто , ако не се прехвърлят миналата година започна едно по-коректно отношение намаляването е с десет процента, каза Петкова.

По думите й има достатъчно информация какво се случва с парите в частните фондове. А най-важното е, че парите остават собственост на този, който се осигурява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Нов пенсионер преди 1 година
Освен това в частен пенсионен фонд НЕ се наследява след пенсиониране цялата натрупана сума в партидата,а само тази част, която остава за получаване в срока ,за който сте избрали плащане. Ако изберете пожизнена пенсия,т.е.да се изплаща докато сте жив,хем е много малка сумата и не се компенсира намалението от 9 процента на държавната част,хем НЕ се наследява
8
0
 
1
 
! Отговори
Нов пенсионер преди 1 година
Намалената сума с 9% на пенсията от НОИ не се компенсира с тази от частен пенсионен фонд. Човек,който в момента се пенсионира и има най-голямата партида в частен фонд -около 30 000 лв.не може да получи тези 9 процента. Още повече,че при актуализация на пенсията си от НОИ в следващи години,то тази от частния фонд НЕ се актуализират така,че да се навакса увеличението ако изцяло си в НОИ
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От осигуровките за пенсия 25,2525% отиват в частния фонд и съответно трябва държавната пенсия да е с 25,2525% по-ниска. Дали ще си получават пенсия от частния фонд и колко ще е тя, само един бог знае.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалява се държавната пенсия, защото внасяш по-малко за държавна пенсия. Даже с много малко са я намалили.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо трябва изобщо да се намалява държавната пенсия? Това са два отделни фонда нямащи нищо общо помежду си. И за двата си внасял отделно.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си прехвърлиш парите в НОИ ти намаляват пенсията с 20%. Аз моите си ги прехвърлих още през 2016 и сега пенсията ми след трите увеличения тази година вече е 1324 лв.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и Дянков откраднаха Пенсионния фонд още през 2011. Затова пенсиите са мизерни.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-удачно е в ПФ, защото там парите могат да се наследяват, а при НОИ - не.
1
0
 
2
 
! Отговори
Омбре преди 1 година
За да получи един пенсионер пенсия от 300лв. от УФ например мъж на 65г. в законното си право. То по партида трябва да има около 60 000лв. внесени към УФонд. Това към момента е невъзможно но за тези, които днес започват своята трудова кариера и работят здраво за осигурителен стаж .Може да се случи. Всеки има право да прецени къде е по изгодно да се осигурява.