Хаити, Ямайка, Куба... в плен на урагана Матю

Хората там се борят с бурята, която взе човешки живот
Обновена: 4 окт 2016 14:54 | 4 окт 2016 14:07, Красимир Ангелов
1

Снимка: Reuters

Ураганът Матю, който връхлетя Хаити, Ямайка, Куба и Бахамите, вече започна да взима първите си жертви.

Властите на Хаити съобщават за един починал и още един безследно изчезнал, при това още преди бурята да е връхлетяла с пълна сила.

Жителите на градовете и селата в югозападната част на хаитянския полуостров започнаха да усещат ефекта от приближаващия се ураган, който е от четвърта степен и е съпътстван с ветрове със скорост до 260 километра в час, предаде Асошиейтед прес.

В тази част на Хаити вече вали проливен дъжд, вълните са огромни, а ветровете са буреносни. Дъжд, който е резултат от приближаването на Матю, вали и в други части на бедната страна, в която много хора живеят в райони, застрашени от катастрофални наводнения.

Според метеоролози окото на урагана Матю ще премине над или близо над югозападния край на Хаити по-късно днес. След това ураганът ще продължи на север със скорост от 13 километра в час и ще премине и през източния край на Куба, който е слабо населен.

В страните по пътя на урагана от няколко дни е обявена тревога. В Хаити бяха създадени 1300 временни убежища, в които могат да бъдат подслонени 340 000 души, предаде Франс прес.

Евакуацията на населението на рисковите зони обаче протече трудно, защото много хора отказваха да напуснат домовете си, за да не бъдат обрани от мародери.

След земетресението в Хаити през 2010 г. хиляди хора все още живеят в палатки.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: буряураганХаити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Природата шега няма...Бог да им е на помощ на хората!