Синдикатите: Победата е временна, битката продължава

"Потреблението е основният механизъм за генериране на растеж"
Обновена: 2 ное 2010 16:12 | 2 ное 2010 16:12,
13
Синдикатите: Победата е временна, битката продължава
Снимка: БГНЕС

На този етап ние можем да се поздравим с една частична, да я наречем временна победа или по-скоро постигнат добър компромис. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод подписаното споразумение за пенсионната реформа между правителството, синдикатите и работодателите.

По думите на Димитров битката с правителството е в това да го убедят, че потреблението е основният механизъм за генериране на растеж. "А не чрез орязване на разходи, не чрез стагниране на основни социални системи, както правят много правителства в Европа", поясни той.

Дългосрочна цел на КНСБ оттук нататък ще бъде гарантирането на правото на сдружаване, на колективно договаряне и правото на стачка.

Още по темата

Председателят на синдикална федерация "Металици" Васил Яначков  добави, че споразумението символизира недвусмислена демокрация на единодействие и еднопосочност в действията на двата синдиката.

"Само единодействието и еднопосочността в действията на двата синдиката можаха да поставят правителството, което се опита да шикалкави по всевъзможни начини, и работодателите в невъзможност да не приемат предложенията на синдикатите", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
31
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Време е да заявяваме навсякъде и по всеки повод: ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА..., с некадърните си министри!!!Националния ни интерес е ясен Благоденствие на Българската нация!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза; Българската криза обаче е структурно-управленска:- У нас съществува Предпазарно стопанство...- Най-голямата пречка за развитието ни е Клиентската система, наречена Обръчи от олигархически фирми- Комунистическата мафия доубива инициативите на всеки предприемач- Изтеглиха се капиталите от Лихварските къщи, кой знае защо наречени банкови клонове, които комунистите замениха с пари от Държавния резерв.Откъде пари ли? Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Еврофондовете не стигат Необходимо е мощно директно нисколихвено кредитиране на производството, чрез ББР... 2. Световната продоволствена криза - Стимулиране на Селското стопанство Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите и кооперирани фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Белене 33% (660мил. евро) от поръчките са за Български фирми, които имат въпиюща нужда от тях и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове.5. Структурно-управленската криза и беснеещата комунистическа Мафия възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и следните реформи:- Индивидуални картови сметки здравни досета в Здравеопазването;- Масово Професионално средно образование гимназийте, са доказана загуба на време- Съкращаване на държавния апарат с 30%.Всичко останало е от "Лукаваго и от комунистите...
12
0
 
31
 
! Отговори
леля преди 13 години
до Румен:Прав си,всички в купом ни грабиха и грабят последните 20 години,преди това само един т.е.една партия крадеше.Добре,излизаме на улиците и ги сваляме,кого избираме после - като на ринга излизат същите и ние им знаем номерата.Няма честни,виждате как си вадят кирливите ризи и ни баламосват,едно и съща,дори знам какво ще стане на следващи избори с тези играчи - същото и ние сме все на дъното.Искам млади хора между 25-35 годишни да ни управляват,независими от мутри и групировки.
11
0
 
31
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели, Време е да коментираме двете най-непочтенната Мантри на "либералните" макро икономисти, като Дянков...:1. 10% плосък данък 100% събираемости2. "... В условия на криза данъците не се вдигат...! "- Тази максима е вярна само за държавите и секторите с високи данъци..., като Германия Англия и Швеция и като Косвените данъци в България! Да така е, когато данъците са високи, в държавата има висок жизнен стандарт и има криза, данъците наистина не се вдигат...Къде сме ние...:1. Преките данъци в България са най-ниските в Света...2. Съотношението непреки към преки данъци е най-голямото в Европа (бедните са най-високо обложени, а богатите - най-ниско)3. Цените на стоките и услугите са Европейски..., а жизнение стандарт е близък до този на концлагеристи...Изводи...:1. Без вдигане на Преките данъци и таваните за всички видове осигуровки - засягащи най-богатите не можем да минем... 2. Ако се вдигнат косвените данъци данъците на бедните (ДДС, сгради, смет и т.н.), ще трябва да преживеем втори Ленин...!!!3. Нали помните кой садист е казал на времето...:"... дивия капитализъм ражда ежедневно, ежеминутно, ежесекундно комунизъм..."Че кой *** го иска...???
10
0
 
31
 
! Отговори
леля преди 13 години
Българите имат достойнство,умни са,всичко им е ясно,но проблема ни е ,че сме много търпеливи,то е заложено в гените ни,това го казват и чужденците като отидат наши хора да работят там.Не сме слепи,но сигурно е въпрос на време да ни се изчерпа търпението,а и младите хора са по чужбина,тези който имат работа си траят,за да не изпуснат парчето хляб за което работят,това е.Страха ,че ще изпуснем трохите ни преечи да излезнем на улиците,особено ние в малките градчета,където се познаваме всички.
9
0
 
31
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Не се вързвайте на внушения, като триста грамови шаранчета, на гола кукичкаПоловината от най-стабилните пенсионни системи, като Холандската били капиталови, да, но другата половина са разходно-покривни!!!- Като добре казва някой, Стабилността на пенсионните системи не зависи от схемата им, а от стабилността на икономиките!!!- Не става ясно, какъв е размера на вноските в тези СТАБИЛНИ системи и има ли таван на доходите за пенсионно осигуряване- Доходите в тези развити държави със стабилни пенсионни системи са относително хомогенни!!! Ако имат таван на осигуровките и 10% от населението присвоява 90% от доходите, както в България, нито една от системите им няма да издържи, независимо от стабилните им икономикиХайде по-малко гола пропаганда и повече човещинаНяма нищо по-демократично и по-сигурно за хората, дори в условия на перманентната икономическа криза при капитализма, от разходно-покривните пенсионни схеми!!!
8
0
 
32
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Доживяхме...!!!- Най-после доживяхме да видим Голата истита...: "Президентът Георги Първанов и лидерът на СДС Мартин Димитров заявиха, че национализацията на категорийните фондовете противоречи на конституцията (и на десните им възгледи)..."Ха сега да видим, защо кучето и котката пищят в един глас..., защо "най-върлите" политически противници, ревнаха заедно като "дърти магарета, за магарица"...- Защото УПРАВЛЕНИЕТО на личните сметки за първа и втара категория труд преминава от ЧАСТНИТЕ ИМ пенсионни фондове, чрез които удържаха 25% от парите за себе си, в НОИ, където това няма да става...- При остатък от около 500 милиона, за 10 години Първанов и Костов са откраднали около 160 милиона...Ето затова куче и котка пищят в един глас...Но тези откраднати 160 милиона са НИЩО, в сравнение със същия процент откраднат от парите за втория пенсионен стълб на родените след 1960 година... За приблизителни сметки сложете на горните цифри по една нула...От втория стълб до сега са откраднати 1,5 милиарда лева...Ето затова Костов и Първанов реват в един глас, но не като куче и котка, а като дърти магарета, защото между тях разлика нямаИ двамата са чиновници на българската червена олигархо-мафия!!!
7
0
 
31
 
! Отговори
БАТКО преди 13 години
ДО КОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ ТОВА НЕЩО,ОТ НАШИЯ ХЛЯБ СМУЧАТ,КАКВО Е НАПРАВИЛ ТОЗИ ДОКТОР ,АМИ ДА ДАВАТ ПАРИ НА ВСИЧКИ НА КОИТО Е ПОЧИНАЛ БЛИЗЪК,КАКЪВ Е ТОЙ.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не само ги търпи, ами им дава да преяждат! На заседанието в КНСБ за избиране на и.д. президент на КНСБ до провеждането на новата изборна конференция, след смъртта на Доктора, Пламен Димитров е предложил и са приети няколко инициативи: Подпомагане семейството на Ж. Христов с 10 президентски заплати/това са поне 50 хил.лв/; поставяне на монумент на Ж. Христов на пл. Македония1; плащане на документален филм за него; именуване на булевард в София на Доктора;серия от публикации за живота и делото му.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив. Със орязване на разходи става. Стига с тази философия за безразборно харчене.
4
0
 
31
 
! Отговори
Батко преди 13 години
КАКВА ПОБЕДА БЕ МРЪСТНИЦИ - НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С НАРОДА,КОЙТО 20 ГОДИНИ ВИ ТЪРПИ,ВИЕ СРАМ НЯМАТЕ.
3
0
 
31
 
! Отговори
рачко преди 13 години
Така ще е като в цяла Европа стачкуват ,а тук "синдикатите"си стискат ръцете и Тотю се хвали ,че имат успех,защото реформата им стартира без протести единствено в България.За случващото се сме си виновни ние,защо не стачкуваме и ние,тънем в мизерия,но си траем.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ква победа, кви пет лева! Синдикатите в момента разширяват пространството си, за да могат да печелят още повече. Ама не социални придобивки, а мангизи! Ква победа, щом макар и след десетина година ще се увеличи осигурителния стаж? Пенсионирането е еднократен акт. Дреме ми, че нямало да стане сега, а тогава! За каквото и да ти говорят, да знаеш че става въпрос за пари! Освен това голяма част от синдикалистите са бивши партийни секретари и ронят сълзи за бившото правителство. Аман от лицемерие!!!
1
1
 
40
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Две думи за това:Пирова победа. Ще ни излезе на нас през носа а те ще се потупват по раменете, че уж извъртяли ръцете на правителството , аз да не паса трева бе? Макар че с тая политика скоро ще трябва да започна да не умра от глад!