Логично е Дянков да бъде назначен за служебен премиер

Коментари за икономическите последствия от оставката на Борисов
20 фев 2013 16:38,
236
Логично е Дянков да бъде назначен за служебен премиер
Емил Хърсев. Снимка: Булфото

Най-логично е Симеон Дянков да бъде назначен за премиер в служебното правителство. Такова мнение изрази за Investor.bg финансистът Емил Хърсев.

Стеклите се политически събития през последните няколко дни, като започнем от оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и днешната на кабинета „Борисов“, ще повлияят пряко върху финансовата стабилност на страната ни.

Ситуацията, в която се намира България, е трудна и издава разнопосочни сигнали.

Към момента никой не може да гарантира какво ще се случи в близките дни и месеци и по какъв начин икономиката на страната ни ще бъде балансирана. Най-умният ход, който би бил и най-вероятен, е държавният глава Росен Плевнелиев да назначи именно министъра в оставка Симеон Дянков за временно изпълняващ длъжността министър-председател.

Държавите в и извън Европа биха приели този ход като изключително адекватен. Няма логика да бъде назначен човек, който не е достатъчно запознат с финансовата обстановка навътре в държавата.

В тази връзка мисля, че ако Плевнелиев посочи Дянков за премиер във временното служебно правителство, това би било прието като много силен, положителен сигнал, който все пак временно ще "сложи ред" в обществената паника.

Всяка дестабилизация, включително и политическа, има негативен икономически ефект, както за страната, така и в международен план, заяви Георги Прохаски от Центръра за икономическо развитие.

Като цяло оставката на кабинета е един логичен ход, за да се свали напрежението и да се премине към по-бързи избори, към стабилно управление и икономическа стабилност. Това е важно за вътрешната стабилизация и за имиджа на страната ни пред чуждите инвеститори и въобще в международен план, обясни Прохаски.

„Смятам, че оставката на кабинета „Борисов” е добър ход с оглед ускоряване на изборите и оттам създаване на стабилно правителство, което да осигури стабилна икономическа среда“, категоричен е икономистът.

Страната е в хаос в последните дни, като надеждите на анализаторите е той да свърши по-бързо. „Така или иначе до изборите ще има напрежение, затова дано те са по-скоро. В момента нещата се влошават всеки ден и популизма се повиши“, смята Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

„Всяко политическо сътресение създава усещане за повишен риск. Но той се променя минимално от оставката на правителството. Първо защото вече имахме протести, икономически популизъм и рискови идеи за икономиката. Второ защото се очакваше, че България влиза в предизборен период. Не мисля че оставката на правителството променя статуквото“, заяви Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch.

Според Богданов сега е нужен фокус върху най-спешните и важни действия до края на мандата, а именно бързо попълване на фискалния резерв, балансиране на консолидирания бюджет, като се запази целта за дефицит не по-голям от 1,1 млрд. лв. Също така продължаване и довършване на належащи мерки за стабилизиране и/или продажба на държавни предприятия в лошо финансово състояние, например ВМЗ Сопот и БДЖ – Товарни превози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
2
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Ако наистина Плевнелиев има нагласа да сложи Дянков за служебен премиер, трябва максимално бързо да му се каже, че това ще му е последната *** грешка! Психопати! Нямат хал хабер какво ще последва!
194
0
 
4
 
! Отговори
HCC преди 11 години
Преди два дни писах, каква хитра и мазна лисица е Хърсев, шушумигата която винаги е добре с всички и раздава съвети винаги с максимален интерес за него. От пъпчиво гимназисче се превърна в истинска, бескрупулна и манипулираща личност.Добре, че хората, които го слушат и му се доверяват са малко!
193
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тези измислени икономисти защо не вземат да се гръмнат най- добре ,а ?
192
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Служебно правителство може да има само след като сто хиляди отидот в затвора, и то след конфискуване на всичкото им - без съд, без арест - демокрацията е изчерпана! Ако е невъзможно, ще си имаме - поредно.
191
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов трябва да оглави списъка с най издирваните лица, също като станишев. Тази вечер много комунисти на амбразурата са наскачали. От колко ли айпита пишат?? дали са поне 2 айпита?
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно съм съгласен, че Дянков трябва да оглави служебното правителство. Костов също може да се справи и знае как. Финансовата дисциплина е много важна за една държава. На България и трябва да я ръководи абсолютно железен финансист. Другото са глупости, популизъм и утопизъм в стил Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Мира Янова.
189
0
 
0
 
! Отговори
НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ! преди 11 години
Много от българите, струва ми се, не знаят и днес, че мисията на КГБ в София остава необезпокоявана чак до 1991 година почти до разпускането на КГБ от Борис Елцин. Ето на този въпрос трябва да отговорят Желев, Луджев, Ивайло Трифонов и компания, вместо да ругаят действията на мислещите различно от тях. И те си имат своите грехове, но не пред Желев , а пред избирателите си. Но това е съвсем друга тема, а и на тях им предопределиха да работят в условията на перестройка а не в демокрация.
188
0
 
0
 
! Отговори
НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ! преди 11 години
На 14 декември 1989 г. хиляди българи искаха с протеста си махането на Член 1 на тогавашната Конституция, който провъзгласяваше ръководната роля на БКП, и се заклеха всяка вечер да протестират до победата. Но по необясними причини лидерите на опозицията промениха намеренията им и от 15 декември прекратиха протестите.
187
0
 
0
 
! Отговори
НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ! преди 11 години
Страхът победи в България на 14 декември 1989 г.16 декември 2009Автор: Петър Бояджиев, източник: Frognews Момент от митинга на 14 декември. Снимка: Боян Бешевлиев 22 октомври 1978 година, 9 часа сутринта. 200 000 вярващи са се струпали на площад Свети Петър в Рим. Над един милиард телезрители са вперили поглед в малкия екран. Церемонията по ръкополагането на новия папа трае повече от 4 часа. Накрая Йоан-Павел II се обръща към присъстващите, а неговите първи думи, проехтели над площада и в говорителите на стотиците милиони телевизори са : НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ! . В тоз момент
186
1
 
6
 
! Отговори
АК преди 11 години
тоя не трябваше ли да го гледаме "раиран"?като го видя да ми се размазва и да дава акъл се сещам за сергейко
185
1
 
5
 
! Отговори
Maртин преди 11 години
А сега да познаем кой не е бил в политиката по време на планът Ранът..
184
4
 
15
 
! Отговори
марти преди 11 години
Докато такива като този ни дават акъл,то винаги ще сме си там,където сме и в момента,т.е.в небитието!!!Такива *** като този не могат да съществуват и не би трябвало да съществуват в...нормална държава!!!
183
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 11 години
Най добре е Хърсев да продължи да си прави пари прим и да спре да лъже и занимава хората по медиите.
182
4
 
21
 
! Отговори
Васил Иванов Кунчев преди 11 години
Господин *** Хърсев пере парите на Мутрите от бившата ВИС 2... Този ли е човекът, с чието становище трябва да ангажирате обществеността?!!! Държава и организирана престъпност се сляха в едно, а последиците за обществото са пагубни! Свобода или Смърт!
181
7
 
13
 
! Отговори
momo преди 11 години
ДА, разбира се ,трябва да запазиме това което е постигнато! Не вярвах, че Червения Хърсев имал ум в душата си БРАВО !
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
печатай пари световна икономика е най голямата лъжа.
179
4
 
21
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Не се нервете....Хърсев тая сутрин не си е пил хапчетата
178
5
 
23
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Това беше най-голямата смешка ,която съм чувал.
177
2
 
9
 
! Отговори
Ц.цодържател преди 11 години
До bhТи нормално ли си бре момче, 24 часа работа речеш, като в неделя, га Тиквата рита топка, а 1е5 му иска оставката?!Айде бегай в нулевото устройство!
176
2
 
22
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Сега пък глупостите на богаташа Хърсев.