Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков

Твърди, че през 2009 г. страната ни е била изправена пред банкрут
Обновена: 21 ное 2013 14:05 | 21 ное 2013 09:13,
129
Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков настоя, че правителството на Бойко Борисов не е паднало заради него.

Смята, че причината за напускането му са били 800-те млн. лева, които отказваше да даде на земеделските производители.

"Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна, аз отговарях за това добре", категоричен бе пред БНТ отстраненият ковчежник №1 на държавата, който си тръгна на 18 февруари, а два дни по-късно Борисов хвърли оставката на целия кабинет пред парламента.

Още по темата
"Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", върна се той в началото на управлението на ГЕРБ.

По думите му тогава, през 2009 година, е имало огромни опасения от срив на българския лев и банкрут на България.

"Това тогава като финансов министър не можех да го говоря, но сега мога, защото имаше големи шансове в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно затова решихме на доста по-големи реформи да тръгнем и доста по-агресивна финансова политика да водим, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция, бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха", отбеляза той пред БНТ.

Симеон Дянков призна, че продължава да се чува по телефона с бившия премиер Бойко Борисов и с други бивши министри от кабинета на ГЕРБ, но не като колеги, а като приятели.

Откровенията си той направи снощи в Брюксел, където представи книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

В нея той коментира впечатленията си от поста, който е заемал у нас и как след напускането на правителството се е почувствал вцепенен.

Бившият вицепремиер признава и за провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Симеон Дянков разказва как в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
2
 
! Отговори
Африкански преди 10 години
А на тая ***,вместо да я забравите,още и давате думата? Така както и на наеговия бивш прек началник-та толкова ли сте късопаметни?Българи,вземете се в ръце и престанете да пригласяте на пикливи студентчета филосовчета,и др.тем подобни.Нима смятате ,че бъдещите инжинери,лекари,химици,физици,математици са по-прости от войнстващите бъдещи журналистчета,филосовчета,политолозчета,та не застават начело на окупацията
108
2
 
8
 
! Отговори
ЧЕЧ преди 10 години
надничарите здраво плюят но човека е търсен кадър и от кои прие държавата от сер....гей и предатела на синята идея ореха гнил а тя била пред фалит.един от критиците да е поканен от престижни университети и големи държави ако има такъв да критикува но няма а уж само експерти срам. ОСТАВКА
107
1
 
4
 
! Отговори
Ю Пи преди 10 години
молодец!
106
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АЙДЕ ,ПАЛЕТЕ СЕ ПАК. Хахаха! Щял да ръководи! Той семейството си не може да ръководи, а ние му поверихме цяла държава на това жалко човече. Един долар не даваше на баща си, камо ли на бедните и стари хора в България. Колкото до Русия, това е еврейска игра и Дянков там нищо не може да ръководи, той е кукла на конци.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА 24 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СТАНА НИЩО ДОБРО. МНОГО СА ПРИЧИНИТЕ. НО НАШАТА ДЪРЖАВА,АКО ЩЕ И ГОСПОД ДА СЛЕЗЕ, НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 24 ГОДИНИ. ГАРАНЦИЯ ДАВАМ. КОЙТО Е ЖИВ, ЩЕ СЕ УБЕДИ В ТОВА. ЧАКА НИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ НАРОД. БОГАТАШИТЕ БЪЛХА ГИ УХАПАЛА.
104
2
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ ,ПАЛЕТЕ СЕ ПАК. преди 10 години
..ДЯНКОВ ГО ВИКАТ В РУСИЯ ,ЗА ДА РЪКОВОДИ ,НАЙ-ПРЕСТИЖНИЯ ИМ ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ!УМИРАМ ОТ КЕФ ДА ГЛЕДАМ ГОРЯЩИ, МЪРЗЕЛИВИ ЛУМ*ЕНИ НА ПАРТИЯТА....!ТАЯ ЗИМА ПАК ЩЕ СЕ ПАЛИТЕ !!!!ПОМНЕТЕ МИ ДУМИТЕ!...Умре ТАТО гдето .."даваше"!!!!!!!!!!!!! ..И Луканов "даваше" пари в куфарчета ...ама и на него му видеха сметката!
103
7
 
6
 
! Отговори
ДА БЕ, ДА........... преди 10 години
.................ТО ЗА ТВА ТИ БИХА ШУТА, ЩОТ СИ МНОУ КАДЪРЕН, УМЕН И УБАВЩОТ ЗАРАД ТЕБ ХОРАТА СТИГНАХА ДО ТАМ ДА СЕ ПОЛИВАТ С БЕНЗИН И ДА СЕ ПАЛЯТЩОТ СЪСИПА ДЪРЖАВАТАЩОТ Е............ МАЙКАТА НА ВСИЧКО, ВСИЧКИ И ВСЕКИ, ТА ДОРИ И НА ПАРТИЯТА СИТОЯ НЕ ТРЯБВА ДА ГО ПОКАЗВАТЕ, ТОЯ ЕДИНСТВЕНО И САМО МОЕМ ГО БИЕМ С КАМЪНИ
102
4
 
8
 
! Отговори
Някаф там преди 10 години
Никой не желае да признае, от страх да не си навлече обществения гняв, че Българските фирми фалираха, защото не бяха конкурентоспособни на западните. България не беше готова за еврозоната. Пазара в Европа е силно конкурентен, а българския бизнес маниер е неприложим в подобна обстановка. Убеден съм, че фирмите, които ще заменят фалиралите, както и оцелелите по време на кризата, ще успеят да намерят място на европазарите, защото България има какво да предложи. Всяка промяна е тежка..
101
7
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 10 години
Заради този *** бях готов да зарежа бизнеса и да взема калашника . Дянков трябва да го затворим в клетка на площада и всеки да плюе върху него .
100
13
 
13
 
! Отговори
хх преди 10 години
Може да плюете Дянков колкото си искате.Вие сте лузъри, гладни и злобни кучета. А Дянков го поканиха за редовен професор в ХАРВАРД. Който ппритежава минимална интелигентност, за разлика от вас занае какво е ХАРВАРД и се сеща за го пиша с главни букви.А от следващата година Дянко ще бъде директор на най-престижното висше икономическо училище в Русия, мястото където се подготвя руския бизнес елит. Явно в Харвард и Русия мислят различно от вас мизерни злобарчета.
99
9
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
Комунистите ви зомпираха на тема програмата Ран - Ът цели 20 години и накрая успяха.А истината е че тази програма се прие от Полша и Чехия и беше изключително продуктивна. нарекоха шокова терапия и за 3 г. излекуваха иковомиките си след фалита на социализма. В България програмата беше демонизирана, отречена и отхвърлена. Как може Ран-Ът да са виновни за унищожението на БГ икономиката, като нищо от програмата им не бе реализирано у нас.Виновните са червените олигарлси окрали и унищожили всичко
98
6
 
15
 
! Отговори
Официални данни преди 10 години
През 1989 г. населението на България е 9 009 018 души. През 2009 г. то е намаляло до 7 563 710 души, т.е. средно годишното намаление за този период е малко под 75 хиляди души. През декември 2012 г. населението на България вече е 7 282 041 души. С други думи стажа на Дянков като финансов министър в правителството на ГЕРБ струва на страната ни намаление от 281 669 души за периода 2010 г. - 2012 г., което дава средно годишно намаление от 93 889 души. Наистина Дянков е отличник на програмата Ран-Ът.
97
5
 
20
 
! Отговори
SS преди 10 години
тази гнида на снимката ще направи най-добре, ако не се показва въобще повече. Единственото, с което би могъл да зарадва целокупния български народ, е ако се спомине !
96
5
 
20
 
! Отговори
DV преди 10 години
Не падна заради теб, падна заради любовницата ти на която построи замак по време на криза
95
6
 
16
 
! Отговори
Dqdo ioco преди 10 години
***, скрий се.
94
6
 
13
 
! Отговори
Помни преди 10 години
Постната Пица донесе оставката на Б.Б. от САЩ. Нима забравихте това! Ако не я беше донесъл селския хитрец от Банкя - Боко Доносников Пожарникарски още да му лижете г***а.
93
13
 
13
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 10 години
КАБИНЕТА НА ГЕРБ БЕ СВАЛЕН ОТ ТЕЗИ ПРОТЕСТИРАЩИ, КОИТО СЕГА ХОДЯТ НА РАЗГОВОРИ С ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ И МУ ПОКАЗВАТ КОЛКО МНОГО ГО ПОДКРЕПЯТ. ТОГАВА ИМАШЕ МНОГО ХОРА С КАЧУЛКИ, КОИТО НАПРАВИХА ТАКА ЧЕ ДА СЕ ПРОЛЕЕ КРЪВ. ЗАЩО СЕГА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ РЕДИЦИТЕ СИ ТЕЗИ С КАЧУЛКИТЕ ИЛИ ГИ КАРАТ ДА ГИ СВАЛЯТ И ДА ЗАСТАВАТ С ОТКРИТИ ЛИЦА ПРЕД ПОЛИЦИЯТА И КАМЕРИТЕ, МАКАР ЧЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ ПОЛИЦАИТЕ СА С МАСКИ, А ОСТАНАЛИТЕ СА БЕЗ ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ.
92
14
 
27
 
! Отговори
ники преди 10 години
Дянков е един дребен измамник като и повечето от герб.
91
14
 
23
 
! Отговори
митко преди 10 години
ГЕРБ СА ЕДНА ПРОВАЛИЛАСЕ ПАРТИЯ КОЯТО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА БУДЕ НА ВЛАСТ И ТЯХНИЯ ЛИДЕР Е ЗА ЗАТВОРА.
90
12
 
21
 
! Отговори
лудият преди 10 години
Дянков и Борисов направиха много престапления и тяхното място им е в затвора.