Газ между Румъния и България от ноември. Дали?

Това обеща край Дунав министърът на енергетиката Теменужка Петкова
23 юли 2016 16:26,
13
Газ между Румъния и България от ноември. Дали?
Снимка: архив, Reuters

През ноември най-сетне се очаква да стане възможен преносът на газ между Румъния и България. В края на октомври трябва да бъде готова интерконекторната връзка през село Мартен, край Русе между двете страни и така до края на годината ще може да се пренася природен газ между тях.

Това обеща край Дунав министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "24 часа". Тя направи инспекция на строителството на междусистемната връзка заедно със своя румънски колега Виктор Влад Григореско. Министър Петкова обясни, че строителството на наземните части на интерконектора вече е готово и остава само преминаването на тръбите 2 км под река Дунав.

"Предстоящото водно строителство е много проблемно и е най-важната част от интерконтектора", подчерта тя. Петкова обаче била уверена в технологичните възможности на компанията "Хабал", която е спечелила обществената поръчка за проекта. Всъщност именно нейното строителство го бави вече с няколко години. Румънският министър на енергетиката Виктор Град Григореско заяви, че в петък в 5 часа е започнало сондирането от българска страна за прехода под Дунав.

При завършването на тази част интерконекторът най-сетне ще може да се свърже с румънското строителство, което вече е започнало. Министър Григореско е убеден, че всичко ще стане готово във срок, тъй като има много добро сътрудничество между двете енергийни министерства и съвместната работа между българската фирма "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз" също е добра. Румънският министър припомни, че става дума за много сложен проект и това ще е първият интерконектор в този европейски регион. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Защо тази глупачка не прочете статистиката, че Румъния внася до 25% газ за да задоволи собствените си нужди, а на нас откъде ще продаде? Само да приберат комисионите я правят тази връзка.
5
5
 
1
 
! Отговори
Комуниститеееее . . преди 7 години
Няма да го допуснат. Казано е трябва да бъдем роби на руснаците и туй-то. Никой няма да ни освободи от робството с тези комунисти на власт. Когато ги премахнем от власт - тогава ще получим газ и петрол от близката чужбина .
4
6
 
8
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
Браво , така ще се оттървем от русия ! Спомням си как Петкова закова Румен Овчаров като един от главните организатори на гигантския грабеж наречен АЕЦ Белене !!! Но прокуратурата замете всичко !!!
3
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ура азарбейджанския газ идва,през Румъния,сега чакаме транспортния коридор ИРАН армения,Грузия,и както беше казал д-р доган,ставаме Швейцария на балканите,преминали през босфора.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я сега нов опит за журналистика - от къде влиза сега газта в Бългапия:1. Румъния;2. Турция;3. ГърцияОтговорилите правилно, за пореден път ще останат разочаровани от журналистиката в България.
1
0
 
11
 
! Отговори
Мартенския преди 7 години
Село Мартен хахахаха Мартен е град от доста време...Ех журналистииии