България закъснява в борбата срещу тероризма

Експертът Николай Радулов и депутатът Димитър Делчев пред Bulgaria ON AIR
26 сеп 2016 11:00, Анисия Иванова
3
България закъснява в борбата срещу тероризма
Снимка: Bulgaria On Air

Експертът по сигурност Николай Радулов и депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев коментираха темата за радикализма сред младите хора. В предаването "България сутрин" Радулов обясни, че младите хора трябва да търсят своя път в живота и да го намират "не там, където ние бихме искали."

"Когато имаше казарма, младите бяха обучавани, работеше се по патриотичното възпитание", каза експертът. Той посочи, че обикновено младите мъже имат склонност към това да пипнат оръжие, да го разгледат, да отидат да стрелят и "неусетно край това се получават и други неща."

"Притежанието и използването на оръжие в България е доста рестриктивно уредено, така че да не може да носи всеки оръжие в джоба си, както е в САЩ", заяви Делчев. "По отношение на борбата с тероризма, ние сме малко закъснели. Той вече плъзва по социалните мрежи, всеки в дома си има интернет, всеки може да се радикализира и да повярва в идеите на джихада и без да е общувал с терористи, което пък поставя нови предизвикателства пред националните системи за сигурност", допълни той.

Делчев спомена антитерористичния закон и посочи, че е хубаво да има закон, който да дава достатъчно правомощия на органите на реда координирано да действат като превенция срещу тероризма. "Когато говорим за борба с тероризма, трябва да говорим за повишено внимание на контролните органи и гражданите", каза Делчев в студиото и настоя за цялостно усилие на обществото да засича "такива девиантни поведения" и да сигнализира на компетентните органи.

На живо се включи репортер на Bulgaria ON AIR от столично стрелбище. Инструкторът Иван Мутафчиев обясни какви са изискванията към човека, който иска да стреля - да се запише в тетрадката за инструктажи, като след това инструкторът е длъжен да стои до него.

"Повечето от вариантите са да дойдат хората да стрелят със собствено оръжие", каза Мутафчиев. "Разполагаме с Глог, с Макаров обичат да стрелят, има и много желаещи за Калашников", посочи той. По думите му най-предпочитаният калибър е 9 по 19, който е най-разпространен в света.

За 21-годишния Иван (Джон) Захариев, който беше задържан от ДАНС и обвинен в тероризъм, Делчев посочи, че младежът е бил хванат преди да е извършил каквото и да било, което означава, че комуникацията с партньорските служби е относително добра. "Трябва много да се разчита на добрата комуникация между партньорите в сферата за сигурността. България трябва да е част от общата европейска система за сигурност", каза депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
gtf преди 7 години
България е само на територия, държава няма отдавна, както и държавници, кой да вземе мерки срещу тероризма ? Онези, които много добре знат, че на много места в южната част български не се говори, че българи не се допускат, че се .. познайте какво, те ли да вземат мерки ?!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И докато се подготвим за борбата с тероризма - всичките мигранти в лагери от затворен тип и да се изпълняват условните присъди щом афганецът реши да вкарва нови афгански военни подразделения в България(справка съдът в Царево).