Бурките бръкнаха в депутатската душа, спорят

Тунджер Кърджалиев скочи срещу забраната на облекло, прикриващо лицето
Обновена: 28 сеп 2016 11:52 | 28 сеп 2016 11:37, Камелия Цветанова
34
Бурките бръкнаха в депутатската душа, спорят
Снимка: Архив, Reuters

Със спор започна първият работен ден на депутатите тази седмица. Причина за това стана предвиденото обсъждане през тази седмица на т.нар. Закон за бурките, който беше приет на първо четене с голямо мнозинство. Очаквано от ДПС поискаха законът да не бъде разглеждан.

Според Тунджер Кърджалиев в една предизборна кампания, каквато предстои, приемането на такъв тип закони, които водят до дискриминация на религиозно естество и "нездрави сили, които внасят ксенофобски настроения", не е удачно.

"България е едва третата страна, която ще приеме такъв закон. Питаме какво налага и защо трябва и ние да го приемем, защото този закон не ползва никого", настоя той.

"Всеки законодателен орган на държава трябва да протектира своето население от евентуални реваншистки и назидателни амбиции на хора, които тълкуват този тип закони като дискриминация и угнетение на религиозните свободи", допълни още депутатът от ДПС.

Според него българското общество ще бъде уязвено от закон като този за забраната на носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Очаквано изказването му предизвика реакцията на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, един от основните автори на закона.

"Ако не искате тази тема да се използва предизборно, не би трябвало да я поставяте сега", скочи той.

Според него от ДПС не могат за защитават верската ориентация на избирателите си, защото това е работа на главното мюфтийство, което няма възражения срещу забраната за носенето на бурки.

"Така че не се правете на по-праведен от ходжата и Аллах", призова Симеонов Кърджалиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Наглото безочие на мюсюлманите в Европа в крайна сметка ще доведе на власт десни режими, които ще разперушинят всичките им представи и за права, и за свободи. Толерантност към нетолерантния е подчинение и признак на слабост.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Има едни неща, наречени вода и са'пун, ама ти явно не си чувал за тях... Иначе този обичай е възникнал, заради живеещите в пустинята, където водата е кът.
23
2
 
8
 
! Отговори
КО? НЕ! преди 7 години
да вземат да се накачулят и в парламента тез празноглавите привърженици на торбите
22
2
 
12
 
! Отговори
don преди 7 години
мчера влизам в една голяма банка в центъра на софия.чакам полвин час да бъда обслужен.вътре пълно с бежанци които се обслужват с предимство и всичките на мониграм получават преводи. Всички каси на банката работеха за тях.попитах служителката какво става и защо толкова чакам те са с предимство политика на Харпацомян. повече няма да вляза в тази банка на пъпа на София.Бежанци държавата ги издържа а какви преводи получават.носиш букрка получаваш 300 евро защо да работиш за 300 лв. на месец
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 14 extremistмоля моля 720 000-1 200 000 лв МЕСЕЧНО(САМО ЗАПЛАТИ) са само за чистачките. а ако се разбере за истинските заплати на пиявиците *** чиновниците министрите и премиера повярваи ще има бунт
20
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-5 за сюнета правилно,иначе женка ти,трябва да ти яде вмирисаното сирене,може да я питаш,защо при мюслитата няма таково нещо ,от рода на вмирисано сирене.
19
1
 
15
 
! Отговори
Не се ли намери сред преди 7 години
останалите народни представители някой, който да попита Тунджер какво мисли за налагането на носене на религиозно облекло СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ?Какви ли са амбициите на онези, които плащат на необразовани и МЪРЗЕЛИВИ жени, за да носят бурки?Не е ли това дискриминация по отношение на всички останали - те не одобряват бурките, но някой иска насила да ги накара да ги търпят. Освен това, носенето на бурка има и подтекст, който гласи:Само тази с бурката е почтена.Това е обида спрямо незабулените жени!
18
1
 
25
 
! Отговори
Депутатът е длъжен: преди 7 години
1. Да се информира.2. Да мисли.3. Чак тогава да се изказва.Вчера и днес прочетохме, че:- В щабовете на ИД са забранили влизането на забулени жени - от съображения за сигурност.- Един от водачите на ИД пък е бил заловен, докато се придвижвал забулен като жена.Хайде сега Тунджер да се опита да си отговори защо е належащо да бъдат забранени тези покривала, в опасното и неспокойно време, в което живеем.
17
1
 
20
 
! Отговори
:) преди 7 години
В София и в България въобще, има колкото щеш дървета с клони. Тунджер да скача по тях колкото си ще. Парламентът е място, където се извършват други дейности.
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Религия, която държи жените прости, необразовани, забулени, затворени, само за разплод няма място не само в България а въобще в Европа. Отивайте се в мюсюлманските страни където не само ще ви бъде разрешено да се забулвате, ами и ще ядете здрав тупаник ако кракът ви стъпи навън без придружител. Глупави прости жени това заслужават.
15
1
 
4
 
! Отговори
журналист преди 7 години
Бурките бръкнаха в депутатската душа, спорят-- Депутатие бръкнаха в душата на бурките, спорят
14
0
 
22
 
! Отговори
Корена преди 7 години
на Злото се крие в идеологията на Исляма!!! Питам се кога ще има международен съд за имамите и ходжите, прокламиращи тази плагиаторска и агресивна религия. За последните думи, справки в Корана. Поздрави от човек, който познава и двете вероучения, както и тяхната история.
13
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 7 години
В България никога не е имало такава традиция и не желая да има .Който иска бурки да напусне България .
12
0
 
20
 
! Отговори
extremist преди 7 години
"Така че не се правете на по-праведен от ходжата и Аллах" - КАКВО НАЛАГА ГУБЕНЕТО НА ВРЕМЕ И ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ ДИСКУСИИ НА ИМАГЕНЕРНИ ТЕМИ КАТО: "ХОДЖА" И "АЛЛАХ" !!! ТОВА ПАРЛАМЕНТ ЛИ Е ИЛИ СЕЛСКА РАЗДУМКА, СТРУВАЩА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА МЕЖДУ 720 000-1 200 000 лв МЕСЕЧНО(САМО ЗАПЛАТИ) ! ЛИЦАТА ДРЪНКАЩИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ДА МИНЕ РАБОТНИЯ ДЕН ДИРЕКТНО НА СЪД!
11
1
 
39
 
! Отговори
Онемял преди 7 години
"България е едва третата страна, която ще приеме такъв закон. Питаме какво налага и защо трябва и ние да го приемем, защото този закон не ползва никого"...!!! Ами наличието на жени с бурки го налага господине, то е очевадно. Егати, тия от ДПС съвсем взеха да наглеят
10
2
 
32
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ИСЛЯМА Е ОБЩОЧОВЕШКИ ТУМОР КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ ИЗ ДЪНО
9
2
 
31
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ВЪН ИСЛЯМА ОТ БЪЛГАРИЯ ! ИСЛЯМА Е ПОЛИТИЧЕСКА ДОКТРИНА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТРЕТИРА КАТО РЕЛИГИЯ !
8
1
 
28
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
"Този закон не ползва никого" и "българското общество ще бъде уязвено"?!?! Какви са тези думи? До сега ни "страхуваха" и "ваканцуваха"...В българския парламент вече не се говори на български а на развален турски!!! Не ви е срам!!
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само бурките, ИСЛЯМА трябва да бъде гонен. Който иска да изповядва - скришом или извън Европа!Има достаъчно ислямски страни, дето с радост ще ги приемат ислямистите.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, бе, кога ще осъзнаете, че религиите са пълна простотия, а да спазваш някакви традиции и ритуали защото си повярвал, че така трябва, има някакъв смисъл или значение за обективната реалност на космоса?