Велизар Енчев с нова офанзива срещу субсидиите на партиите

Депутатът иска парите да се дават на три пъти
12
Велизар Енчев с нова офанзива срещу субсидиите на партиите
Снимка: архив Bulphoto

Независимият депутат Велизар Енчев, който влезе в парламента от квотата на Патриотичния фронт, но е известен с левите си убеждения, отново иска да посегне на парите, които получават партиите от държавната хазна.

След като първо настоя държавната субсидия за политическите сили да се намали от 11 лева за всеки получен глас на парламентарните избори на 5 лева, което обаче така и не стана, сега е внесъл предложение за законови промени, с които да се задължат партиите да връщат финансовите средства от субсидията, която не са успели да похарчат до 31 декември всяка година.

С поправката, която иска да се запише в Закона за политическите партии, Енчев настоява държавната субсидия да се привежда на три пъти - до 30 април, до 30 юни и до 30 септември.

Право на държавна субсидия има всяка партия, която е получила 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Според Енчев субсидията за българските партии е много голяма, най - голямата в целия ЕС и в в края на четиригодишния си мандат се оказва, че политическите формации са натрупали милиони левове в банков влог.

"Така парламентарно представените партии се превръщат в своеобразни партийни банки, получаващи и лихви от банков влог. Те стават мощен политически фактор, който е в състояние да изразходва милиони левове в предизборните си кампании", пише в мотивите си независимият депутат.

Според Енчев тази ситуация е политически и морално неприемлива, защото бетонира политическото статукво, поставя в неравностойно положение новите играчи и блокира възможността за честно състезание на политическата писта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
40
 
! Отговори
аС преди 7 години
Патриоти, патриоти, ако истински се обединявахте, всичкото вожд, трябваше да отдръпне и да издигнете Велизар Енчев - един достоен човек, за кандидат президент !
6
12
 
33
 
! Отговори
ПО ПРИНЦИП преди 7 години
ТОВА СЪС СУБСИДИЙТЕ НЕ Е въпрос от компетенциите на президента.ЧОВЕЧЕЦА ЯВНО няма си няма хал-хабер от правомощията на президента.А в днешната натегната международна обстановка не ни трябва човек с дребнави намерения
5
2
 
48
 
! Отговори
нито стотинка ! преди 7 години
какви 5 лв ?????????? партийте да си искат членски внос от феновете си !
4
1
 
48
 
! Отговори
референдум преди 7 години
Там има такъв въпрос така че отидете гласувайте
3
22
 
36
 
! Отговори
Андрешкоооо преди 7 години
Лизар Хленчев напипал дамара ......демек търси евтина популярност .....***
2
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много правилно предложение! И една стотинка им е много на тези противни твари! Да си събират членски внос и с него да си правят квото щат. Нашите пари да ги дадат за свещи на най близките си! Пожелах го горещо! И не трий мнението, защото така мислят всички нормални Българи!
1
30
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Енчев непременно трябва да се прегледа при психиатър!