Гордостта на Плевнелиев: Не "Голям шлем", а...

Президентът иска качествен човешки материал за компаниите у нас
4 окт 2016 18:32,
176
Гордостта на Плевнелиев: Не "Голям шлем", а...
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че в петте години, през които е бил президент, е изминат пътя от "Големия шлем" до няколко смислени приоритета за България.

"Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация".

Това каза президентът в слово пред годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг в  България, съобщи БТА.

Още по темата

"Големият шлем" е гордостта на предшественика на Плевнелиев, Георги Първанов, който през 2008 г. нарече така договарянето на "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис".

Днес Плевнелиев обясни, че допреди пет години нито един от зададените от него приоритети не е бил в дневния ред на обществото. Той допълни и че е съгласен с тезата, че президентът не е този, който управлява държавата, но е категоричен, че е този, който я представлява и може да задава смислени приоритети.

В изказването си Плевнелиев похвали развитието на стартиращите компании в България и на сектора "информационни и комуникационни технологии". Той обаче не пропусна да отбележи, че има нужда от качествен човешки капитал за компаниите.

Президентът обобщи, че днес в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, а секторът съставя 1,86% от БВП на страната. 

В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 000 работни места, автомобилният клъстер, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 000 работни места.

Позитивна е тенденцията и за стартиращите компании. София е един от 10 града в света с най-благоприятни условия за стартиращи компании, според "Форбс".

Създадени са повече от 190 стартиращи компании на млади хора в България, над 50 от тези фирми генерират собствени приходи и създадоха 600 работни места.

Плевнелиев обясни, че тази тенденция ще продължи, но има едно голямо условие, за което държавата е длъжник - тези компании имат нужда от качествен човешки капитал, от образовани млади хора.

Държавата, за да подкрепи растежа на иновационната екосистема и предприемаческата култура в България, трябва да адресира именно това, каза президентът. Той отново посочи, че бъдещето на България се случва не на бойното поле, а в класните стаи.

Президентът обобщи и свършеното - осигуряване на достъпно финансиране от еврофондовете, довело до това предприемачеството и финансирането на стартиращи компании на най-ранна фаза да се случи успешно, за разлика от други държави.

Той напомни и важността от развитие на връзката "държава-бизнес-университети". "Платформата, която събира всички заедно - компаниите, бизнеса, университетите, правителството, неправителствените организации, е първата екосистема в България и на Балканите - "София тех парк", припомни още президентът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПетърАлоооу, "еродирани"- ият, преди да обясняваш кой бил неграмотен и ***, първо върви да доучиш в трити клас.
104
1
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Американският пудел се изказва като партиен секретар, какъвто си е бил винаги...веднъж партиен секретар, такъв завинаги, макар и американска изтривалка.... За Големия шлем не знам полезен или вреден бил за Бг, но след Роско и Боко само един голям Чл*н се клати заплашително на хоризонта, но за всички нас простосмъртните хора....Жалко е и че нищо друго читаво сред политиците не се вижда.....помия!!!
103
1
 
3
 
! Отговори
ytt преди 7 години
Излиза, че е по-добре без АЕЦ и Южен поток отколкото с тях? Да се чуди човек защо някога са строили ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове и АЕЦ. Точно тези проекти можеха да раздвижат икономиката и да дават реален продукт в бъдеще, но сигурно е по-добре да го караме само на търговия и туризъм. Но в такъв случай, защо ни е нужен хъб "Балкан"? "Големия шлем" действително бе такъв и точно за това ни наредиха да не го изкараме. Не е нещо, с което трябва да се гордее сегашното правителство!
102
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственият нормален и адекватен държавник който сме имали
101
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неадекватен гафаджия - това нещо ни беше сложено за президент.
100
22
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Смел и последователен... - с приоритет - държавния интерес... - повече ДЪРЖАВНИК, отколкото политик...
99
3
 
20
 
! Отговори
ААААА-уником е... преди 7 години
Популизъм и неадекватност-това е мотото на Плевенлиев.Добре че си отва.Бих написал точните думи за него,НО ще ме изстрият.........
98
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е най - вредния президент на България от нейното съществуване.
97
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гордостта на Плевнелиев: Не "Голям срам" а... убийствен срам".
96
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момчета, файда няма да пляскате минуси на антиплевнелиевите мнения. Момчето си отива след провал с гръм и трясък.
95
5
 
36
 
! Отговори
ИЗСЛЕДВАНЕ преди 7 години
99% от българите не одобряват Политиката на Президента ни .Остава 1% които дразнят хората които пишат коментари .
94
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително неприятна и отбьъскваща персона.
93
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бежанците са качествен афганистански материал.Нека му станат приятели.Освен това европейските ценности ако случайно някой е гейняма проблемПлевнелиев го обичаТой обича различните
92
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевналиев ,истински ,голям Човек.
91
5
 
21
 
! Отговори
Студио "Х" преди 7 години
тОЙ се изживява в "яястреб" на американската политика в ущерб на България !Интересно къде ли са му приготвили топло местенце след като напусне поста който не му приляга г-дата от посолството на САщ?!сТУДИО "х
90
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безличен,безволев,мекотело,и с него и без него разлика няма,само негативи и загуби.Нямаме личности силни като Орбан
89
6
 
20
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Антипода на "Голям шлем" е капо. До това докараха държавата ни Бойко и назначения пудел.
88
8
 
21
 
! Отговори
край преди 7 години
Ех Плевнелиев ти и Кунева така и не разбрахте че обществото няма "дневен ред" че не се прави "пътна карта" когато всъщност ти трябва план и че с "политики" до никъде не се стига. ВИЕ СТЕ КЛЕШЕТА бе хора. Нищо не измислихте - напълно сте излишни освен за наследниците си. Чудно как добре се представяте в материален план.
87
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде по-бързо да остарееш, оглупееш съвсем че да почнеш да мяташ пачките от балкона като ***! :))))))))Стане ли гурел "президент" конюктивита ни е в кърпа вързан!
86
24
 
15
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Росен Плевнелиев би бил чудесн президент на една нормална държава, чийто поданици са еродирани и възпитани хора. Уви, днешна България е населена предимно с полуграмотни-*** (за справка - прочетете коментарите по-долу) и затова тук няма място за хора като Плевнелиев.