Бивши военни и полицаи на браздата? Незряла идея!

Липсва единна политика и стратегия, коментира ген. Валери Григоров
17 окт 2016 14:22,
14
Бивши военни и полицаи на браздата? Незряла идея!
Снимка: bgonair.bg

Бившите военни и полицаи са ресурс, който държавата може и трябва да използва. Това коментира в "България сутрин" бившият шеф на Гранична полиция ген. Валери Григоров по повод идеята пенсионирани военни и полицаи да помагат в опазването на границата.

Още по темата

"Друг е въпросът защо са там и на каква възраст те са излезли от Министерство на вътрешните работи. Липсата на единна национална политиката по отношение на сигурността и обществения ред през последните 20 години, доведе до качествени, зрели, мотивирани, опитни и знаещи служители, да бъдат извън системата на МВР", каза той.

По думите му връщането на пенсионирани военни отново в системата е една незряла идея, показваща непостоянството и липсата на политика и стратегия.

Според него реформата във вътрешните работи през 2007 година е създала една диспропорция в министерството изцяло.

"През 2006 година българската гранична полиция бе изцяло изградена спрямо европейските изисквания. Тя беше повече от 9 хил. щаб. След преструктуриранията и безсмислените реформи към настоящия момент тя е малко над 6 хил. души. Това е показател за остър дефицит", посочи ген. Григоров и допълни, че в момента в министерството има много силно политическо лоби.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR Иван Бонев от гражданските патрули сподели, че е възможно бивши военни да се включат в опазването на границата, но като крайна мярка и вероятно тогава, когато в България останат само възрастни.

"Това е пълна подигравка на фона на това, че има толкова млади, които са безработни. Много от тях заминават за чужбина. Трябва да се измисли начин те да се задържат тук, да се обучат и да се възобновят школите и казармите. Да се направи едно адекватно заплащане", допълни още Бонев и уточни, че на този етап гражданските патрули са много по-адекватна идея, защото е доказано, че действа.

"Ако искаме, можем да затворим границата, но тук не се иска. Бившите офицери и сержанти са голям потенциал, но това е глупаво да се прави, след като има българи, които биха се включили във военно обучение под тяхно ръководство", категоричен е бившият частен детектив Марин Маринов.

По думите на ген. Григоров каквито и лица да бъдат назначени, ще имат особен правен статут.

"Те ще имат определени полицейски и административни правомощия, но ще бъдат назначени по кодекса на труда. Ще работят в реална обстановка на границата и като охрана на обекти на МВР, както и граничен контрол. Те ще бъдат на снега, на студа, а лятото ще бъдат под риск да бъдат ухапани от змия. И тези хора ще бъдат трета категория", обясни бившият шеф на Гранична полиция и допълни, че тези, които са администрация и седят на бюро, ще бъдат първа категория и дори ще имат безплатни карти за метрото.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
бивш граничар преди 7 години
Докато МВР се двоуми кво да прави мигрантите нипревземат.По отношение на пенсионери да се назначат по КТ за охрана на границата Мнали ако беше лесно щяхме да продължим а не с нетърпение едва дочакахме да не загубим 20-те заплати.Генерала знае много добре как се пази граница .Кой е този пенсионер дет ще се хване за 3-450 лв да ходи по границата като може за същите пари и хем ще е изложен на лоши атмосверни условия хем при семейството си Ако желае да работи ще отиде охрана в някоя охр.фирма.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсва единна политика и стратегияЛИПСВА, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА Я РАЗРАБОТИ, ВСИЧКИ СА НЕКАДЪРНИЦИ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К`ВА ГРАНИЦА. БЪЛГАРИЯ Е ОКУПИРАНА СТРАНА. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ХРАНИМ, ПОИМ И ДАВАМЕ ПО 1000 ЗА ВСЕКИ АФГАНИСТАНСКИ ОКУПАТОР.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗГЛЕЖДА ЧЕ АРМИЯТА НИ Е САМО ЗА УКРАШЕНИЕ И ЗА ПАРАДИ.ТОВА СА 26000 БЕЗПОЛЕЗНИ ХАЙЛАЗИ С ПО 1000 ЛЕВА ЗАПЛАТИ, КОИТО АКО СЕ НАРЕДЯТ ЕДИН ДО ДРУГ, ЩЕ ЗАТВОРЯТ ЦЯЛАТА ГРАНИЦА.ЗА КАКВО СА, НАЛИ ТРЯБВА ДА ПАЗЯТ СВЕЩЕНАТА И НЕПРИКОСНОВЕНА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, ЧОРБАРИ.
7
2
 
2
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Ще се оправят нещата тогава когато се махне възрастта за пенсия и 20 заплати при пенсиониране .Сега се пенсионират за да си вземат 20 заплати .
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Proverka sa alkogol i piani po granizata tia sa piandeta pensioneri a i vopdchte
5
0
 
5
 
! Отговори
одобрявам преди 7 години
То и сега, повечето охранители са пенсионери и бивши от структурите.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом пенсионирани военни и полицаи и то без оръжие ще ни пазят границата,съвсем я оплескахме.Те,действащите полицаи не могат да се справят,Боко ще праща запасняци.ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ,докато не сме станали арабистан.
3
0
 
17
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Изредиха се сума ти специалисти с анализи и съвети. Ей, хора, кажете кратко и ясно че нищо не се прави! Кажете и защо?! Това е.
2
1
 
19
 
! Отговори
Дедовия преди 7 години
Пpъдльoтo Ненчев и дpиcлaтa Бъчвова накрая си признаха, че НЕ МОГАТ да се справят с охраната на границата. Не беше много отдавна, когато се плюнчexa как само гранична полиция "имала право" да залавя мyтaнти, пардон "мигранти" и "бежанци"...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте с обсъжданията на тема "граница". Нищо, че те вече са тук и правителството ще ги заселва по общините.