Кафе без касова бележка? Запечатват кафенето!

НС разшири правомощията на НАП, прие промени в Закона за акцизите
19 окт 2016 18:23,
57
Кафе без касова бележка? Запечатват кафенето!
Архив: Булфото

Ако един продавач не даде касова бележка при продажбата на кафе, кафенето му може да бъде затворено от данъчните. Това следва от приетите на първо четене промени в Закона за акцизите. С тях се променят и още шест данъчни закони. 

С одобрените днес текстове се разширяват правомощията на НАП да запечатва търговски обекти за липса на касов апарат или за несвързване със системата на Агенцията. 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че текстът създава възможност за двуяко тълкуване.

"Възможно е за една касова бележка за едно кафе или за неотразени в касовата книга плащания към даден доставчик, да се стигне до затваряне на кафенето или магазина", каза тя.

Стоянова обясни, че е имало много сериозна реакция срещу този текст и допълни, че той ще бъде обсъден отново.

"Мисля, че санкции трябва да има, те трябва да са строги, но съразмерни на щетите за фиска", каза още шефката на бюджетната комисия.

Тя съобщи още, че с новите текстове в Закона за акзиците през следващите години ще продължи плавното поскъпване на цигарите. Тази година обаче по-сериозно поскъпване ще има при цигарите от евтиния и скъпия клас, а високият - по-плавно. Миналата година беше обратното и вносителите се надяват така поскъпването за различните класове да се уеднакви.

В края на тригодишния период на поскъпване цигарите ще поскъпнат с около 25%, припомни Стоянова.

Депутатите решиха и плащанията над 5000 лева вече да са само по банков път. Наследниците на починали лица пък няма да са длъжни да подават данъчни декларации за наследеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Явно нищо не разбираш от икономика.1.20 не плаща само цената на кафето, но и наем, заплати, осигуровки, атмосфера, обзавеждане, музика и какво ли още не. Иначе Да, трябва да се пуска касова бележка.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще ги изметем тези серсеми? Унищожиха дребния бизнес с данъци и осигуровки и продължават. В тази държава ще останат само олигарси като Пеевски, Ковачки, Гергов и други у.роди, които са толкова алчни, че вече само куршум ги оправя.
44
2
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"За кокошка няма прошка". А какво да кажем, че големи западни компании в България, които по документи работят без печалба!? Защо винаги дерем малките и беззащитните?"Например как е възможно Лукойл да не плащат печалба, a магазина на Бай Кольо дори с послъгването на касовите бележки все пак вкарва едни 2-3000 годишно сигурно.
43
1
 
11
 
! Отговори
А преди 7 години
държавата започва все повече и повече да отвращава хората от себе си ... все повече и повече."силовият" режим вече е навсякъде, включително намери отражение и в "задължението" да гласуваш, т.е. да се интересуваш от политика.няма да свърши добре този път, по който е поела държавата ... хората просто ще им стане безразлична
42
7
 
9
 
! Отговори
маларт преди 7 години
Като подадох сигнал, ме питаха дали съм си поискал касов бон. Абе айде марш. Или ми дават или не. Къде по света аз трябва да им се моля
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко заведедие да внася по 1000 лева на година и изобщо не трябват касови
40
4
 
7
 
! Отговори
агент на общината преди 7 години
По селата изобщо не се издават касови бележки в монтанско
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1кг кафе на зърна -10 лв.1кг кафе на зърна - 160 кафета1 кафе - 1,20 лв по заведениятакакъв е проблемът да издадеш касов бон
38
4
 
15
 
! Отговори
Kiro преди 7 години
До всеки зъболекар да седне един данъчен да следи да издава бележки За една седмица ще си изкара заплатата
37
2
 
25
 
! Отговори
O преди 7 години
Скоро няма да има какво да запечатвате, смешници.. По разумно е да си отворите бизнес дори в Македония, лакомията на българските политици и чиновци край няма и няма и да има, докато не ги изправим на площада!
36
2
 
20
 
! Отговори
младен преди 7 години
"Депутатите решиха и плащанията над 5000 лева вече да са само по банков път."Ейиии...тия банки ненаядоха се бе...а ся тогава търговците да пишат по-малка продажна стойност и да крият ДДС поне са много алчни банките.
35
3
 
18
 
! Отговори
бай хуй преди 7 години
До Ангеловзлобар аз имам кафене и някак си се справям .....ти колко зпапати даде в живота си... ....ама тия дето гепиха милярдите от ктб ни управляват на теб само такива управляващи ти пожелавам
34
3
 
9
 
! Отговори
Peter преди 7 години
До АнонименТочно в Германия са най-големите шанаджии :) Касова бележка в ресторант или бар е равносилно на 4ка от тотото.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия правих ремонт на колата, вадя си картата да плащам и ми казват, че ще ми пратят фактура тогава да платя...но защо питам аз, искам да платя сега. Всичко минава през банката, пращат фактури, смети но за всичко + преводите към България които са безплатни плащам 6 Е на месец, но над 100 Е такса вх. превод в бъл.банка, превод от БГ към Германия 25Е.
32
9
 
14
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 7 години
Някой да ви принуждава да си харчите парите в големите вериги ??? Обаче за *** е гордост да каже : "Вчера като ходих у Лидъл ,карефур ,кауфлант " - ще кажеш че на Луната е стъпил. Аз си пазаря от бакалията , един път в годината си делнем с комшията по половин прасе да напълня хладилника и хич не се занимавам да превръщам пазаренето на хляб и мляко в начин да прекараш деня сред хора ...
31
8
 
11
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
Всички искат по добри пътища ,училища,болници,детски градини е изненада те се издържат от данъци!!!!Вярно че всички управляващи ги източват,но за това пък трябват протести,ама иначе всички са за това пишейки по форумите ,но да отидат на стачка забрави.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29Мен не ме интерисува ненормалните какво и защо превеждат! Факт е, че се конфискува СВОБОДАТА НИ, уж за да се премахнат измамите и злоупотребите...а то по тази логика, трябва всички жени в панделата да влязат дирекшън, щом е НАПЪЛНО възможно да са ***!
29
8
 
12
 
! Отговори
Д преди 7 години
Всеки трябва да плаща данъци.Затова държавата ни е на такова ниско ниво,масово тук живеят тарикати на дребно.Който иска да развива бизнес да развива,ама тук бизнес няма а само ДАЛАВЕРА.10% данък,най-ниски осигуровки за работниците в целият ЕС,ДДС 20 %,хайде отидете в Гърция примерно или Хърватска да правите бизнес за да видите данъци на какво се вика.
28
1
 
25
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Лошо няма парите да минават по банков път както е в Европа но да направят и банковите такси същите (превод до 50 000Е в ЕС е безплатен) , а не банките в България да ми взимат такса ЗА ПОЛУЧАВАНЕ на пари в сметката ...
27
7
 
10
 
! Отговори
ь преди 7 години
Значи всеки иска да му издават бележка,респективно да се плащат данъци,но не и той!!!Не плащането на данъци е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!Затова държавата ни е такава,защото масово никой не иска да плаща данъци.