Проект: Месо и мляко в магазина – предимно от BG

Целта е да се гарантира интереса на родните земеделски стопани
19 окт 2016 11:07,
24
Проект: Месо и мляко в магазина – предимно от BG
Архив: Булфото

Проект за промени в Закона за храните предвижда задължение за магазините да продават определено количество български стоки от основните продукти.

Целта е да се гарантира интереса на българските земеделски стопани от нелоялни търговски практики на пазара. 

Вносител на проекта са депутати от БСП, начело с лидерката им Корнелия Нинова. 

Те предлагат в закона да се създаде нов текст, който да задължи магазините с годишен оборот над 2 млн. лв. да предлагат определено количество пресни плодови и зеленчуци, мляко, месо и спиртни напитки, произведени в България. 

Задължителното количество ще се определя в зависимост от стокооборота на магазина, но проектът въвежда минимален брой. 

За пресните плодове и зеленчуци се предлага той да е минимум 51% от продаваните в сезона на тяхното производство и минимум 30% - извън сезона. 

Мляко и млечни продукти - минимум 70%, произведени в България. При месото и месните продукти, без пилешкото, процентът на родните стоки от продуктите на щанда трябва да е най-малко 25 на сто. Пилешкото месо и продукти от него - минимум 50% произведени в България, а вино и спиртни напитки - най-малко 75% българско производство от асортимента в магазина. 

За неизпълнение на това задължение социалистите са предвидили наказание - имуществена санкция до 10 на сто от годишния оборот от продуктите в групата, за която е хванато нарушението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
24 май преди 7 години
"предимно от BG"-----------------------А какво е "BG"? Да не би да имате предвид България или може би Белград??До списвачите-копировачи в този сайт: В България използваме БЪЛГАРСКАТА азбука - кирилица!!! Спрете да изписвате името на нашата държава на латиница и като абревиатура, абсурдно е!
15
0
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Като гледаш Швеция, дали са назад? Там имат подобни закони (които важат и за ресторанти и заведения).
14
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Браво Госпожо Нинова. А къде е онази част от "Проекта" която да отреже певеца на онзи роден "производител" който предлага на пазара *** с "вкус и цвят" на съответния продукт? Защото това зло менте на снимката дори и там не може да мине за хляб. Закриляйте не само производството, но и консуматорите му. И въобще, къде бяхте 30 години, докато се е...ше майката на българското производство? Сетила се Мара, предизборно да се побара ... аман от евтин популизъм.
13
0
 
3
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Къде бяхте 10г когато Вишеградската четворка приемаха такива закони дори Румъния? Само патриоти на власт. Другите ви видяхме какво а как го сториха, стига вече, не правете вече нищо, други ще го направят
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
-сетила се Мара г'а да се побара !-късно е ,чадо ,мандалото лопна !-след дъжд -качулка !-като се обърне каруцата -пътища много !Все родно производство "поговорки ")))Но ,няма на кой да му "стартира "тиквата да ги прочете !)))))))
11
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Риформътъ победи А сега дай данни какво е било преде 9.Х .
10
4
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Безумно и неизпълнимо. Къде ще отиде основния принцип за свободно предвижване на стоки , услуги и хора в ЕС.Веднага ще последват санкции.Малоумие.
9
8
 
7
 
! Отговори
Да на Цецка Цачева ! преди 7 години
Добра идея. Да се задължат обаче не само магазините, за да не стане така че българските неща да останат непродадени а за вносните да стане дефицит, а да се задължат и гражданите да купуват български продукти. Искаш или не искаш, да няма значение, всеки да трябва да купи определено количество български продукти.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те ще ги предлагат но на каква цена ще им вдигнат цената и ще продават пак евтините си ***.
7
3
 
11
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Само в българия може да видиш олигофредове с коли за четвърт милион да купуват на децата си евтина и вредна храна от немски бакалии за простолюдието! Никоя нормална мандра няма да си продаде сиреното на такива при положение ,че всичките си имат собствени магазини в София.
6
3
 
14
 
! Отговори
Ss преди 7 години
Кат не ви харесва у магазина правете кат мене. 1000 лева на някой баба или дядо в някое село да гледа прасе и 40 пилета и края на октомври 120 кила мин пелешко и декември 150 кила прасе. Бабата доволнА и аз доволен.
5
4
 
4
 
! Отговори
Radina преди 7 години
Tova e dobre, makar che ne sam komunistka !!Trjabwa da se protekchionira sobstwenoto proizwodstwo . Stiga sa jali horata bokluzitena Ewropa .
4
0
 
17
 
! Отговори
Риформътъ победи преди 7 години
25 години след началото на промените равносметката в българското животновъдство е трагична. Броят на едрия *** в България през 1990 г. е бил 2 350 000 а към момента е 568 000. Спадът при козите и овцете е още по-голям от 18 000 000 до около 1 000 000. От 1989 г. броят на свинете е намалял 7 пъти, а птицитеса 2 пъти по-малко.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка намеса на държавата в бизнеса е крачка назад
2
1
 
14
 
! Отговори
Фермери умрели преди 7 години
Триумфът на прехода и в числа .1989г.са произведени9.650.000тона зърно , а през2012г.6.825.000тона , с30% т.е.2.835.000т. по-малко .За останалите показатели , връщането е в пъти : Произдовство на домати 9пъти Произдовство на пипер 5пъти Произдовство на ябълки 10пъти Произдовство на грозде 3пъти Произдовство на месо 7пъти Произдовство на мляко 2пъти Производство на тютюн 2пъти
1
3
 
24
 
! Отговори
Няма ТКЗС, няма мляк преди 7 години
При соца - имаш крава, пиеш мляко.При демокрацията - нямаш крава, пиеш прашно мляко.Нема лабаво!