Кабинетът даде 3 млн. лева за българския ЦЕРН

Сред дарителите за закупуване на ускорителя е и АЕЦ "Козлодуй"
24
Кабинетът даде 3 млн. лева за българския ЦЕРН
Снимка: БАН, Facebook

На Димитровден Институтът за ядрени изследвания на БАН дочака да получи от правителството 3-те млн. лева, с които да заработи полученият в началото на годината циклотрон. Така "българският ЦЕРН" може най-после да отвори врати.

Апаратурата, която в момента стои на склад, дава възможност за производство на голяма гама изотопи за ранна и достъпна диагностика на ракови заболявания.

Институтът разполага с 1 млн. лева за сграда от МОН, а с новите 3 милиона ще се гарантира изграждането на сградата. Сред дарителите за закупуване на ускорителя е и АЕЦ "Козлодуй".

Сега всяка година България дава по 8 милиона лева, за да се купуват тези изотопи от Унгария, но ефективността им е много ниска, тъй като периодът им на полуразпад е около 110 минути, обясни тогава шефът на института Димитър Тонев.

По думите му три или четири пъти ще поевтинеят произведените в циклотрона на БАН изотопи спрямо внесените от чужбина.

Днешният Димитровден променя ядрената физика в България, заяви той на заседанието на правителството. Освен че ще спасява човешки животи, апаратурата ще позволи страната ни да се превърне в регионален център в Югоизточна Европа, както и да се разкрият нови специалности за младите хора.

Утре премиерът Бойко Борисов ще се запозная лично с подробностите около сроковете и строителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: банМСЦЕРН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за българска космическа програма за полет до Марс - кога? Зер нали някой важен гербер трябва да вземе тлъсти комисионни?
14
0
 
4
 
! Отговори
А ефектът какъв е? преди 7 години
Ранна и достъпна диагностика на онкологични заболявания? Това би имало ефект, ако и у нас се въведат задължителни профилактични прегледи, както е в някои държави - ако не се явиш на прегледа, плащаш солена глоба, защото открият заболяването в по-късен стадий, лечението струва много.Регионален център, нови специалности за млади хора, ще поевтинеят изотопите - такива благи думи сме ги чували, но знаем какво става в БАН, как всичко се опростачава и ценни разработки се спъват от злоба или се крадат
13
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Никой не планира да прави наука на този ускорител - само заблуждават простолюдието и правителсвото (дали има разлика м/у двете?!). Научната продукция на ИЯИЯЕ в експерименталната ядрена физика (в това число и на директора му) е доста по-ниска дори в сравнение с тази дори на други български групи. Не става дума и за обучение - студенти в БАН няма, а сериозните български университети не участват. Целта е да усвоят едни пари сега, после едни други и т.н., а накрая ще обясняваме, че няма специалисти
12
0
 
6
 
! Отговори
Брееей.., преди 7 години
Предизборно сатрапът много "щедро" пръска пари от държавната кесия,бе.Че,даже по Коледа и някои пенсионери ще се облажат,стига са карали целогодишно на фотосинтеза....
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо не дадохте тези пари на някой университет, бре, маскари?!Във ВУЗ-овете също се реализират научни изследвания и научни открития!Освен това, ежегодно много студенти щяха да могат да се запознаят с циклотрона и неговата работа.А сега, какво? Една шепа "учени" ще узурпира циклотрона и ще се правят на велики!но за всичко трябва акъл. Гербаджиите не раздават свои пари, защо да мислят?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАДРИТЕ СЕГА ГИ ПОДГОТВЯТ - СЪС СТИПЕНДИЯ И УСПЕХ 3,50
9
1
 
9
 
! Отговори
Куневчета преди 7 години
Спокойно, на нашия "ускорител" ще работят бъдещите притежатели на диплома за виШу, на които сега правителството ще дава по 60 кинта при оценка 3,50.
8
0
 
3
 
! Отговори
Cas преди 7 години
E то ние си имаме , преди да влезеш в Люлин .
7
1
 
6
 
! Отговори
За жабата и за коня преди 7 години
Имам колега от моята група, който е професор лекар в Швейцария и според него онко-заболяванията рязко са се увеличили след пускането на Колайдера. И в момента там имат най-много туморни болести на глава от населението в ЕС.
6
0
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Това не са крадци и измамници, това са просветители и будители. Обикалят от село на село и учат хората, че не трябва да се доверяват и да си дават парите толкова лесно. Колкото повече измамени хора има в страната, толкова повече хора ще знаят, че трябва да се пазят от измамници. И най-важното - човек, който няма нищо, няма какво да му вземат, и човек, който не е алчен, не може да бъде измамен.
5
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Сидни е зает да прави милиони на борсата или ИТ специалист ли беше. Вече се бъркам, понеже той разбира от всичко. Или пък е съветник на австралийското правителство по темата с китайските имигранти.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е много добра новина. Само не разбрах защо се наричат български ЦЕРН.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 1Ключови елементи като например:- запечатване на казана (за ракия) с тесто- изработка на шапки-корабчета от вестник за персонала- двустепенна система скачени съдове, за преливане от дамаджана в бутилка и обратно от бутилка в дамаджана
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем дарител, хем потъваш в дългове. Морална почтеност.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЕРН струва милиарди и се съ-финансира от цял свят.Няма лошо да развиваме наука но да си сравним ускорителчето с ЦЕРН е като да сравним три етажна къща с небостъргач.