АБВ няма да участва в комбинации за кабинет

Първанов: На НС липсва морална легитимност да приема промени
19
АБВ няма да участва в комбинации за кабинет
Снимка: архив, БулФото

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че най-големият вот всъщност е срещу парламента, който има рейтинг "на онзи парламент от времето на Жан Виденов".

Според АБВ този парламент няма морална легитимност да приема фундаментални промени в Изборния кодекс и бюджета за 2017 г.

"Ако има такава легитимност, защо не направи голямата проверка - да направи кабинет", допълни той.

АБВ смята, че промените, заложени в референдума, са необходими, но малки стъпки към дълбоката реформа на политическия модел. Истинската реформа може да се случи чрез ВНС и нова конституция, включително и промяна на държавното устройство и установяване на президентска република, както и референдум за приемането й.

Ивайло Калфин посочи, че очевидно при подадена оставка на кабинета този парламент, ако не е способен да излъчи правителство, не е нормално да взема каквито и да било законодателни решения, включително за бюджета.

"За мен големият тест дали този парламент може да приеме каквото и да било законодателство, е дали може да състави правителство", коментира Калфин. Той уточни, че АБВ ще гласува против на първото четене срещу проектобюджета за 2017 година.

Георги Първанов каза също, че някои от партиите се опитват да експлоатират референдума в посока, противоположна на преди заявени от тях позиция. По думите му ГЕРБ и БСП са били против референдума, а днес те се опитват да бъдат носители и вносители на идеите, които произтичат от гласуването на хората по допитването.

АБВ единствена официално и честно подкрепи референдума с три "да", посочи Първанов, но отбеляза някои различия. Той коментира, че задължително гласуване, например, е имало и сега, а резултатът на втория тур не е показал много висока активност.

Финансирането на партиите датира сравнително отскоро, по-голямата част от прехода не е ли преминала при отсъствие на такова държавно субсидиране на партиите, а корупцията и всички негативни явления имат своя генезис от началото на прехода и не са свързани чак толкова с държавната субсидия, за чието силно ограничаване отдавна настояваме, отбеляза той.

Според него няма нищо по-естествено ГЕРБ да иска зануляване на държавната субсидия.

"След като си бил толкова дълго във властта, натрупал си достатъчно подкожни тлъстини, зануляваш и приключваш другите партии или ги караш да търсят нерегламентирани начини за финансиране", посочи Първанов.

Той декларира, че АБВ няма да участва в комбинации в този парламент и смята, че трябва да има нови избори. Според него при така създадените отношения едно ново, сглобено мнозинство, не е възможно и постижимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде другите сърдити старчета
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБВ и в парламент май няма да участва повече
13
1
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Я виж ти ,самият Остап Бендер изнася лекция за комбинациите.
12
1
 
11
 
! Отговори
протестен вот преди 7 години
До АнонименКалфин е твърде кротък. нам е нужно нещо с лампази, да крещи респектиращо на Йотова кой командва вкъщи
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вождът 3 пера е болен, че няма да има достъп до баницата! Направо ще се хване болестите от нерви, не му стигаше тази от любов!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абв е един политически труп гоцката освен да лапка рубли субсидии и да върти далавери с грузински мафиоти вече за нищо не става след тия избори
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото никой не ги иска. Иначе биха помислили. Гроздето като е нависоко е кисело.
8
2
 
16
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ПЪРВАНОВ АКО ЗАКРИЕТЕ АБВ ЩЕ НАПРАВИТЕ ЕДНО ДОБРО ДЕЛО.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали гласувахте за личност..уж,защо НЕ гласувахте за Калфин?той е Личност,той Е единствения поискал увеличение на заплатата,което му бе отказано,нали НЕ за партия,а за личност сте гласували..да ви имам избора 3млн българи..
6
2
 
14
 
! Отговори
Баста преди 7 години
Скрий се, твоята попара я събрахме вече-на мен лично ми приседна. Думи не отговарящи на действия.
5
1
 
12
 
! Отговори
политик преди 7 години
При следващите избори най вероятно няма да са в парламента,БСП ще са с около 22% а ще се увеличат патриотичните и новите партии а как ще стане кабинет никой не знае-само служебни
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари-господа,обидени на незнам кой,отговорност на всички в парламента е ,да помогнете за съставяне на служебно правителство,ако ви поискат мнението,а на изборите,каквото сабя/народа/покаже.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абв е черна дупка и няма работа в политиката.
2
1
 
12
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Гоцка, мчи ако следващият парламент е също толко шарен и също толко нелигитимен, та да има "морална легитимност да приема фундаментални промени в Изборния кодекс и бюджета", ко праим? Мчи ако АБВ не прескочи 4%-вата бариера? Кво сте се хванали всички за избори, ми не си направите едно 2-годишно правителство с БСП, ДПС и ДСБ? Що си мислите , че на следващите избори пасиансът ще е много по-различен? Обяснете - и ти, и останалата пасмина от партии.
1
1
 
9
 
! Отговори
промяната преди 7 години
стратезите нареждат "другарката с кошницата да състави кабинет от наличния състав", иначе служебния лешояд ще им отмъкне половината готов резерв.