България става домакин на среща ЕС - САЩ през 2018 г.

Форумът може да се проведе по време на председателството ни на Съвета на ЕС
20 ное 2016 12:02, Елка Василева
77
България става домакин на среща ЕС - САЩ през 2018 г.
Снимка: архив, Reuters

Българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г. може да бъде много ефективно, защото можем да бъдем домакин на среща ЕС - САЩ, както и форум в същия формат. Това съобщи вицепремиерът в оставка Меглена Кунева в Боровец, където се проведе семинар за целите и нуждите при бъдещето председателство на страната ни на Съвета на ЕС, пише „Стандарт“.

"Основните разходи за българското председателство на Съвета на Европейския съюз се дължат на ремонтите на сградите, където ще се провеждат работните заседания. Няма голямо финансиране, отделено за култура, а похарченото досега е "само и единствено" за обучение на администрацията", съобщи Кунева.

България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 г., като ще си партнира с предшественичката си Естония и с Австрия, която ще ръководи Съвета през втората половина на 2018 г.

Общите средства, заложени в бюджетната прогноза за 2016 - 2018 г., са около 150 млн. лева. "Ако за българското председателство не се смятат разходите за ремонта на НДК, ремонта на Народното събрание и ремонта на "Бояна", ние ще имаме най-евтиното председателство. С тази малка разлика, че няма да има къде да го проведем, защото нямаме зали. Аз бих отстоявала много това да излезе в отделен бюджет", обясни вицепремиерът в оставка.

"Ние нямаме засега и аз, честно казано, много съжалявам за това, ние нямаме големи пера за култура. Това тепърва предстои и всичко, което сме дали дотук, всичко е само и единствено за обучение на администрацията, нищо друго", допълни тя.

"Дотук сме вероятно най-високо в класацията на най-малко дадени пари", каза още Кунева и даде примери. За председателството на Съвета на ЕС Полша е изхарчила 107,5 милиона евро, Литва - 62,1 милиона, Италия - 58 милиона, Гърция - 50 милиона. "Единствено Дания е изхарчила 35 милиона евро, но бизнесът в страната е поел значителна част от разходите", обясни вицепремиерът в оставка.

"Естония и Австрия също са изправени пред смяна на правителството преди председателството на Съвета на ЕС, отбеляза министър Кунева. По думите й най-важното в такъв случай е да се пази администрацията.

"Правителствата се сменят, но остава една добре подготвена професионално администрация", посочи тя. И допълни, че нито един човек, който се занимава с председателството, няма никакво допълнително материално стимулиране.

"Без съмнение Brexit или преговори за него ще има по време на българския мандат", даде още за пример министър Кунева. България ще трябва да създаде работна група за преговорите, след като вече са създадени такива от Европейския парламент и Европейската комисия.

"Председателството има програма, която вече е направена, и целта е да се осъществи това, което вече Европейският съюз е решил заедно", обясни министър Кунева и допълни: "Това е силата на България - да реши дали най-важното за Европа в момента е да постигне успех по индустриализцията като политика или е по-важно да постигне успех в климатичните промени като политика, защото може би трябва да се избира".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
След тая среща, пенсията на баба ще стане цели 500 лева ! Блазе и !!!
53
1
 
3
 
! Отговори
КЪМ ПЕТОЛЪЧКАДГЖИЯТА преди 7 години
Че си такъв, си личи по чалгаджииския език. Ако си българин си припомни Паисии.Ако си руснак -се скрии в землянката-там ти е мястото.А колкото до Сибир,внимаваи ,защото в Аляска казват ,че било по-студено и няма да се возиш на шеина ,а ще я теглиш лично.И тъи като не си запознат с историята на ГУЛАГ вземи прочети Солженицин. Очевидно ти нещастнико си едно от руските караулни кучета тук ,но скоро ще бъдеш много ,много гладен,така както е гладен днес при Путин и нещастният руски народ.
52
3
 
0
 
! Отговори
Петолъчка в съpцето преди 7 години
До Солунски:Ние ще отидем в Сибир на екскурзия, да се возим на шейна и да гръмнем някой северен елен или бяла мечка. Ти да му мислиш как ще се оправяш в Сибир, когато те изпратим там на превъзпитание. Трудовата норма в сибирските лагери е 8 кубика дървесина на човек всеки ден, а който не си изпълни месечната норма го изписват за вечеря на караулните кучета.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добра новина за рубладжийските *** щели да им дадат по 50000рубли на ден ако ходят да протестурват пред форума само че дотогава рублата ще се срине и няма да струва и стотинки
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да идват , ще извадя още сега яйцата от хладилника да втасат хубаво
49
2
 
3
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 7 години
По -добре кравари ,отколкото мечкари.Омразата ви към САЩ и ЕС няма краи,платени ***. Вие ако имате съвест никога няма да се съгласите да вредите на България и да обслужване руските експанзионистични интереси. Всъщност,комунистите и предателите нямат родина. Те имат само завист ,омраза и интереси.
48
3
 
3
 
! Отговори
СОЛУНСКИ преди 7 години
Като искате мир, червени предатели идете в Сибир.
47
4
 
7
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЕС кравари ! преди 7 години
Сащ да престанат да се месат в работата на ЕВРОПЕЙСКИЯТ Съюз !Америка умишлено командва ЕВРОПА към РАЗПАДАНЕ с цел АМЕРИКАНСКИЯТ ДОЛАР да сеподобри спрямо ЕВРОТО - ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДОЛАР !Не може ЕВРОПА да слуша АМЕРИКА !Тя е ВРАГ НА ЕВРОПА !ДЕМОНСТРАЦИИ ТРЯБВАТ МАСОВИ ПРОТИВ АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ !НИЕ СМЕ В НАТО не в АМЕРИКА също сме в ЕС не в АМЕР СЪЮЗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
46
4
 
5
 
! Отговори
Искаме мир! преди 7 години
Не искаме нито ЕС, нито Нато, нито САЩ! Искаме мир!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кураж , Българи . Историята поставя пред нас тежка и отговорна Задача . Да си помогнем сами . За още по - голям кураж , ще Ви цитирам съвременният Христо Ботев - Настане утро , слънцето грее . Звездите напущат свода небесен . Вятърът вее , гората не шуми . Балканът мълчи потресен .
44
1
 
4
 
! Отговори
мум преди 7 години
До БГТРАКИЕЦдавай да излизаме от ЕС, да напускаме общия пазар, да въвеждаме визи и те за нас и да правим съюз с турция и русия. как звучи?
43
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 7 години
от държава в десетката в света ни превърнаха в пожарокоманден взвод за услуги.
42
2
 
4
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
СЪС ЕС И САЩ ОСТАНАХМЕ БЕЗ АРМИЯ И САМОЛЕТИ ,БЕЗ ПРОМИШЛЕНОСТ И ТЕЖКА ПРОМИШЛЕНОСТ,БЕЗ ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И СЕЛСКО СТОПАНСТВО,БЕЗ ВОЕННИ УЧИЛИЩА,ШКОЛИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДР,УНИЩОЖЕНО И ОКРАДЕНО ЦЯЛОТО НАРОДНО СТОПАНСТВО,СИГУРНО ЗА ТОВА ЩЕ ПРАВЯТ СРЕЩА ПРЕЗ 18 ГОДИНА,ДА СИ НАПРАВЕТ ОТЧЕТ ЗА РАЗРУХАТА И КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА ОСТАНЕМ ,БЕЗ ЖИЛИЩА И ХЕПТЕН ПО ДОЛНИ ***.
41
3
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Обучение на администрация - демек скъсали са сиГъзовете от ходене на екскурзии до Брюксел
40
4
 
2
 
! Отговори
СМЪРДЕЛ БОРИСОВ преди 7 години
Аз съм верен на евроатлантическите "ценности"/измишльотини/,властелините са ми промили мозъка и съм готов да работя по програмата за затъпяване на българите,заличаване на културния им и генетичен код и превръщането им в роботизирана послушна и безлична маса.Рапорт даден!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 45 Брей , а за какво тогава на Земното Кълбо има толкова много народности , нации и държави , за украса на Глобуса ли ? Нима ние на никого не сме помагали ?
38
2
 
3
 
! Отговори
Пудел Радев преди 7 години
Какъв САЩ и ЕС, бе ? Другарката Нинова ми постави задачи догодина да сме ги зарязали и да се върнем в Евразия откъдето сме се пръкнали преди Аспарух да дойде насам.
37
1
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯА йден не съди за другите по себе си. Бас държа,че не пишеш от Германия,а от *** в Люлин 7.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай Ристоза теб американски ***!
35
4
 
8
 
! Отговори
Опаа преди 7 години
Праз голям,колонални роби домакини на Гей-Парад