Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск

Да не загърбване пропорционалния елемент, зове Радев
Обновена: 26 ное 2016 13:14 | 26 ное 2016 13:05, Камелия Цветанова
228
Не сме готови за 100% мажоритарност, имало риск
Снимка: Булфото, архив

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Още по темата

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география, коментира той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте, каза той, цитиран от БТА.

Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни.

Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, посочи той.

Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това.

Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети, добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Ще го кажа така :19_и век, робство. Българинът гласува всяка година за -Църковни настоятелства, училищни настоятелства, читалищни настоятелства ; за това кой да бъде даскал и кой говедар; в гората хайдутите имат Вишегласие; хайдуците и те избират кой да ги води ... НЕ УЧЕТЕ Българинът как да гласува!
187
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Уж независим": И защо да не отиде, след като са го поканили? ДСБ също можеха да го поканят на конференцията си в В. Търново, но не го направиха. А Радев още не е встъпил и в длъжност.
186
2
 
0
 
! Отговори
Уж независим ... преди 7 години
президент! Какво прави на мероприятия на БСП до старите муцуни Пирински, Стоилов, Данаилов?!?Мая Манолова е омбудсман и като надпартийна не присъства на събитието. Какво прави там бъдещият президент?
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите са си простаци. Не можем да се сравняваме с други народи и да мислим, че каквото работи при тях, ще работи и при нас по същия начин. Това е елементарно, селяндурско мислене. Типично за клиентелата на Слави и пошлото му шоу.
184
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 7 години
На мен лично ми харесва швейцарската система - чиста власт на народа, изключително улеснени референдуми, изобщо - пряка демокрация.
183
4
 
2
 
! Отговори
аа преди 7 години
Цялата идея за мажоритарна система е ретрорадна, т.е. това е стъпка назад във времето. First-past-the-post. Една стъкмистика, измислена от аристократите (графове, лордове и т.н.) през 19ти век за да не може нормалния гражданин да има право на глас. Но иначе за субсидиите и броя на депутатите съм съгласен, жалко, че Слави се подлъга и пусна всичките предложения под една бюлетина.
182
1
 
2
 
! Отговори
РККА преди 7 години
е как да приемат 1 лев субсидия ,като Фандъкова вдигна билета на транспорта на 1.60 нема да си идат и с тра....мвая
181
3
 
8
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Умни и упорити като комунисти ! Ти му казваш, че ги не щеш ни ,тях ни партията им! А то те гледа умно и ти обяснява колко е вредно това което искаш ! Ей ,нахална работа !Комунистически *** !
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по-*** е номерът с наредените с некадърни кандидати партийни листи! Нали знаете - който си плати, е сред първите в партийната листа! и така керванът си върви....
179
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя па се врътна, още преди да е започнал мандата му
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 лев субсидия било крайност, в Германия, в Австрия в Дания колко е? че даже и оо-малко, па не съм чул Меркел да недоволства
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да е крайност 1 лев!? Има партийно членство, от което партиите да се издържат! Нека всеки гражданин да направи своя избор за членство в партия! Достатъчно данъци плаща българския данъкоплатец...предимно за издръжка на родната администрация...и отново ли и за некадърни депутати, партийни централи? И няма как да ги контролираме дори! Само ги отхвърляме, но какво от това? Заплатите депутатски си се трупат на гърба на данъкоплатеца!
176
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
196 - говориш глупости Радев каза същите неща още на пресконференцията след първия тур - че е за намаляване на субдисидии, но един лев е КРАЙНОСТ, че е за мажоритарност, но трябва да се види как ще стане тази мажоритарност за да не отидем в другата крайност. Това че ти не си го разбрал си е ТВОЯ ВИНА.
175
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави скочи като побеснял на всеки който застана на различно мнение от неговото, включително на Иван Бедров, който си е много добър журналист. Е какви дебати са това?
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
193 - ти го четеш ама не е вярно. Радан кКънев, каза, че е ядосан че не е имало дебат който да види рисковете и ползите от мажоритарния вот и затова не е гласувал за реферндума за да попадне в Парламента и да се обсъжда. Познавам много хора които постъпиха по същия начин.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега си представете, всички сегашни депутати и партийни функционери ще напълнят Бюрата по труда в цялата страна! Пак ще бъде увеличена безработицата...и пак проблеми...с депутатите любими и кадрите партийни! Каква опасност е надвиснала над главите им само! Мажоритарен вот ли....направо кънти в главите им със страшна сила!
172
1
 
5
 
! Отговори
Мислете! преди 7 години
Поправка: Повече от ясно е, че както при пропорционалния вот, така и при мажоритарния вот ...
171
6
 
9
 
! Отговори
Мислете! преди 7 години
Повече от ясно е, че както при пропорционалния вот, така и при пропорционалния вот, партийните ръководства ще решават кой да бъде поставен на избираемо място и кой не. В това отношение няма никаква разлика, но малко хора го осъзнават. Еднствената съществена разлика е, че в парламента няма да бъдат представени по-малките партии, т.е. много повече избиратели няма да имат представители в парламента. Твърде вероятно е при мажоритарен вот в парламента да бъдат представени само две партии: ГЕРБ и ДПС.
170
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е толкова голяма сложнотията да се подготви мажоритарна система в 2 тура!? Има толкова много юристи, професионалисти, които са в състояние да изпълнят поставената им задача от суверена! Това, че политическите партии не искат и да чуят за такава система, е повече от ясно! Как ще изпуснат кокала? Как може хората да ги принуждават да работят, и то за благото на собствените им избиратели! И представете си, субсидия - 1 лв! Направо немислимо, не могат дори да си го представят!
169
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За строежа на АЕЦ Белене гласуваха 69,50% и парламента не ги подкрепи. Сега за мажоритарния вот гласуваха 71,85% и защо трябва да очакваме, че парламента ще ги подкрепи, освен ГЕРБ и ДПС, които единствени ще имат депутати при мажоритарната система.