Търси се: Министър за 5 седмици. Желаещи!

Почти сигурно президентът ще прави трети служебен кабинет
Обновена: 1 дек 2016 11:34 | 1 дек 2016 10:37,
56
Търси се: Министър за 5 седмици. Желаещи!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Министри, които искат да управляват трийсетина дни - това ще е офертата към третото служебно правителство. От снощи вече е почти сигурно, че държавният Росен Плевнелиев ще трябва да поеме отговорността за държавата до 22 януари 2017 г., когато започва мандатът на наследника му Румен Радев.

Плевнелиев обяви, че ще даде третия мандат на тази политическа сила, която има сигурна подкрепа за правителство. Изненадващо обаче депутатите от ГЕРБ се събраха на заседание и оповестиха, че отказват подкрепа за правителство на патриоти и реформатори.

По този начин нито една политическа сила няма да може да получи мнозинство за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Още по темата

Последно: България отива на предсрочни парламентарни избори! Този извод направи лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание. Изненадващото политическо решение бе взето на спешна сбирка на депутатите, докато в пленарната зала течеше обсъждането на бюджета за 2017 г.

"В рамките на 43-ото Народно събрание няма политическа сила, която може да състави кабинет", заяви Цветанов. Така той отговори на въпроса дали ГЕРБ ще подкрепи нов кабинет на патриоти и рефоматори, ако някой от тях получи мандат от президента.

Решението бе изненадващо, защото се различава от позицията на лидера Бойко Борисов, който във вторник, след КСНС, обеща рамо на патриотите като жест за тяхната подкрепа към кабинета му досега.

Въпреки че на голяма част от народните представителите не им допадали избори напролет, твърдо ще се върви в тази посока. В ГЕРБ били силно изнервени от последните PR ходове на патриотите, свързани с пенсиите, твърди "24 часа".

Масло в огъня наляла и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че социалистите ще подкрепят патриотите за повишаване на минималната пенсия.

"Няма да допуснем мнозинството, което преди ни подкрепяше, а сега се преформатира, да използва популистки методи и де факто да ни изнудва", отсече шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея предложението на патриотите е опит за дестабилизация на цялата пенсионна система и цели политически дивиденти в предизборен период. Тя заподозря, че по този начин ще се вземе от хората, които са се осигурявали, за да се даде на онези, които не са.

Единственото обяснение за изненадващата промяна в позицията на ГЕРБ е, че при изпълнение на програмата за саниране има комисиони, а при повишението на пенсиите - не, коментира на свой ред съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Той отхвърли обвиненията в разногласия и караници за министерски постове с ГЕРБ. Симеонов отхвърли и упреците, че предложението за повишаване на минималната пенсия е внесено изневиделица – то датирало още от 1 декември 2015 г.

"Патриотите обаче не се отказват да съставят кабинет, ако им бъде връчен мандат. Дори и да има 1% шанс - ще се опитаме", зарече се Валери Симеонов.

Дали този шанс ще е налице?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Моля ви се, кажете на Кунева да спре да скача и да вика "Искам аз!" !
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да стана министър. Без значение кое министерство ще ми дадат, ще бъда по-кадърна от предишните.Относно "новия" морал, моралът ми е един и същ от как се помня.
34
0
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
....и кои са тия нови хора..... " с новия морал"....ха,ха,хаааааааааааааа....КАТО СЛАВИ ЛИ...ГДЕТО РАБОТИ ЗА "БЕЗ ПАРИ "...у ТВ------а се финансира от ФОНДЦИЯТЯ СИ У САЩ....?????!!Е , СТРАШНО МОРАЛНО ,БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА....!
33
0
 
4
 
! Отговори
маче преди 7 години
Едно е сигурно.....народа ще гласува за нови хора.....нов морал и т.н. БСП по мои скромни виждания не притежава такива хора, но има Р.Овч и куп други номенклатурчици....
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ си мисли, че напролет ще напълни пак депутатските места със своите калинки. Само дето не е познал. Доста от електората му вече е крайно разочарован от него. Край с ГЕРБ, но той още не го е разбрал, както и не разбра, че мустака президент няма да стане.
31
0
 
4
 
! Отговори
НЕМА ЛИ ПАТРИОТИ БЕ преди 7 години
ДА БАЧКАТ..... "ЗА БЕЗ ПАРИ"-------на ползу роду.....ха,ха,хааааааааааааааа....БЕЛАТА ЗЛАТКА , НЕ ИСКА ЛИ ВЕЧЕ.....??!!!!ЩО ,БЕ ......ДЖУДЖИ С ЧЕРВОНЦИТЕ ..ПОВЕЧЕ ЛИ ПЛАЩА...??!!!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как ще искат нов парламент,може да не са вътре да лапат.Вън мързеливци!
29
1
 
7
 
! Отговори
масълцето и медеца преди 7 години
и за седмица ще се намерят, кръчмата пълна с експерти и философи, ама като им се услади, после не можем да ги разкараме, отиде 30 години дежурни тук-там до ЕС чак. най-добре поканете Ренета, тя е свикнала и си знае работата от първия час без инструктаж, а после няма нужда да я ръчкаш много, за да се усети.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига бе! Наистина ли фамилното име "Жeлев" попада сред думите, които да бъдат цензурирани?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаеми Г-н Златко Желев, сигурен ли сте, че искате точно това да е заглавието? И по-скоро втората му част.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако предсрочните избори не са мажоритарни, цялата пасмина трябва да бъде осъдена
25
0
 
10
 
! Отговори
777 преди 7 години
не е справедливо да се вдигат само минималните пенсии на 300 лв.трябва да се вдигнат всички пенсии с 300 лева
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен1В каквато и насока да се разсъждава по отношението на пенсиите,няма начин след като се вдигат на едни,да не се вдигнат и на останалите! Иначе наистина се получава точно това,което обяснява Баба Менда.Основното в пенсионната система е да се получава пропорционално на това,което си внесъл.А това ,че формулите за изчисляване са сбъркани,две мнения няма!
23
0
 
16
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Трудно ще се намерят балъци за министри за 5 седмицикой ще иска да става министър точно по Коледа и нова година да си разваля рахатлъка, да го плюят по форумите и да рискува да стане после клиент на прокуратуратаза някакви си пет седмици слава
22
1
 
22
 
! Отговори
Край преди 7 години
5седмици - 5 г. все си е тая. Оказа се че българите си можем и без правителство - и даже май-по добре се справяме.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търси се министър на водопад!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето разбирането на властта от другарите . Например пост 21 , това е . При това положение си заслужаваме мизерията .
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еее, требва и опозиция- аз не искам))
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и аз искам.за 5 седмици ще забраня демонокрацията и последствията и.никога вече демонокрация
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам да съм министър. За 5 седмици ще уредя и неродените си правнуци.